Petit choux-svan till efterrättssoppa
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8027","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-448","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"400","height":"258","title":"petitchouxsvan2","alt":"petitchouxsvan2"}}]]
Smeten till petit-chouxer måste man göra många gånger för att få en känsla för hur mycket ägg det ska vara med. Svanen på bilden blev inte så fluffig som den skulle vara, alltså skulle det varit mera ägg, men eftersom jag ville visa vad som går att göra med petit-choux ligger den ändå exponerad som ett skådebröd*.
Den här eleganta läckerbiten kan göras helt sockerfri om den fylls med endast vispad grädde. Annars är en fastare vaniljkräm eller grädde smaksatt med vaniljsocker god fyllning. Eller som jag också fått tips om, blanda hälften av vaniljkrämen med grädde. Svanen passar inte bara på kaffebordet. Varför inte servera som ett läckert tillbehör till en slät efterrättssoppa med färg?
Spritsa smeten tjockt till fågelkroppar och i smala S-formade längder till halsar. Då bakverken ska fyllas, klipps vingar utefter sidorna, fyllningen spritsas i och halsen sätts fast. Allt enligt min gamla kokbok och ett recept hittar du här.
*Skådebröd, konsulterade Jan-Öjvind Swahns bok och uttrycket kommer från vackert dekorerade bröd som låg på bordet till beskådande och kan göras av saltdeg. En typ av skåderätter var t ex grishuvud som dekorerar ett julbord.
Kommentarer
underbart, och lite blommor i en svan-vas :)
Roligt! Jag har haft petit-chouxer på hjärnan en tid.
Härligt att se dig här Hannele - borde besöka dig lite oftare.
Sidor