Kasta inte spadet utan gör något gott av det
Gissar att flera av er kokt julskinka och jag hoppas innerligt att ni ätit doppe under julen. Eller kanske sparat skinkspadet?
Ofta får man fint spad när man kokar kött och det gäller inte bara julskinka utan också t ex när man kokar kyckling, pepparrotskött eller rimmat kött för att göra rotmos. Spadet från rimmat kött blir rätt salt men utspätt tillsammans med en annan ingrediens kanske det funkar. I alla fall mina tankar i de banorna och jag bestämde mig för att prova göra en gul ärtsoppa på rimmade-kött-spadet. Det blev nog en av de godaste ärtsopporna jag någonsin gjort. Kryddat med mejram. Timjan är också en krydda som är jättegod i ärtsoppa.
Ibland använder jag även grönsaksspad för att späda en puré eller soppa med. Kycklingbuljongen – även om vi ibland bara kokar kycklingbröst blir en bra bas i currysåsen och ger utmärkt smak. Har du något eget oslagbart tips…?
Mer om att kasta mat hittar du på Lantmännen. En kampanj som jag tyckte var bra men som jag inte deltog i.
Kommentarer
Fonden från musselkoket blir världens bästa bas till fisksoppan!
En jul kokade jag köttbullarna innan jag stekte dem, för att få dem att hålla formen bättre. Köttbullarna blev bra, men spadet var nog ännu bättre. Sedan är ju vattnet man kokat puylinser i fantastiskt gott, om än inte särskilt vackert...
Tack för bra tips båda två!
Sidor