2010-03-15 av Kinna Jonsson
Torkade trattkantareller som smakförstärkare
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7865","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-79","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"torkade-trattkantareller","alt":"torkade-trattkantareller"}}]]
Den enkla svampstuvningen på champinjoner blir extra läcker med torkad, mortlad trattkantarell. Mortla tills svampen är som ett pulver. Stuvningen använder jag sedan till att hälla över omeletten till söndagslunch/brunch, göra en varm smörgås av eller till fläskfilén på fredag kväll. Med en skvätt sherry eller Noilly Prat i, blir den raffinerad till kött.
Champinjonsås
Här finns inget recept utan det är en skiss
- champinjoner
- vetemjöl
- smör
- mjölk
- mortlade trattkantareller
- salt
- eventuellt en skvätt sherry eller Noilly Prat
- Finhacka svampen alternativt skiva den.
- Fräs svampen så att vätskan dunstar.
- Tillsätt en klick smör.
- Strö över vetemjöl.
- Häll över mjölk lite i taget och rör om.
- Tillsätt den mortlade svampen.
- Låt puttra på svag värme i ca 10 min.
- Smaka av med salt och vin, låt koka upp.
Kommentarer
Det blir mer torkad svamp i slutet av veckan. :)
Just när det gäller svamppulver så är annars sandsopp ett mycket bra alternativ. Sandsoppen måste ju ändå torkas, den kan knappast ätas färsk. Och smakmässigt brukar sandsoppen rekommenderas som ersättning för stenmurklor. Jämfört med andra soppar är också sandsoppen både vanligare, och dessutom mycket sällan angripen av insekter.
Torkad trumpet och dess lovsång.
Bästa svenska svampen, som vinner på torkning.
Har sedan åratal sedan torkat dessa eftersom skörden tidvis varit för stor för frysen.
Vissa år finns ju miljoner av dem.
Som svampplockare- kom ihåg platsen. Vid de rätta betingelserna kommer de igen, på exakt samma sida av det stora trädet
Vid mitt första mötet med LisaFW (föredrag) tog jag med lite svamp som gåva, vilket hon i högsta grad uppskattade.
Visst, nu vet jag. Torkade trumpeter är synnerligen umamirika.
Deras enda nackdel är att ensamma, blir den gräddputtrade såsen oaptitligt grå.Men låt så vara eftersom såsen blir så god.
Avslutnigsvis
Torkade stora trattisar är användbara som udda snacks/ drinktilltugg
Sidor