Coca con calabacin: Zucchinipizza på mallorquin
Häromdagen hittade jag fantastiskt fin späd zucchini i butiken för nästan inga pengar alls. Små fasta illgröna exemplar utan minsta träighet. Efter en internetkonversation med Malin Nävelsö som nämnde något om zucchinipizza föll middagen på plats. Det var dags att göra coca, den mallorcinska motsvarigheten till pizza som kan toppas med precis allt från himmel till jord, men som ofta domineras av grönsaker. Sambon, som glatt och ogudaktigt mumsar kött även i fastetider, blev överlycklig av att få en med tunna skivor sobrasada vars paprikaflott smälte ut över degen. Men när han smakade min sa han förvånat och lite besviket: "Men... Din är ju godare."
Så kan det gå.
Ni får bara en receptskiss, för det här är enkelt och jag är jättetrött. Rikligt med tunnhyvlad späd zucchini saltas ur i durkslag en timme och kramas sedan ur. Ett par vitlöksklyftor och rikligt med hackade kryddörter (rosmarin, persilja, timjan, oregano, basilika - vad du nu har hemma) rörs ut i olivolja. Så många bottnar man önskar kavlas ut runt eller rektangulärt (lite tjockare än vanlig pizza skulle jag säga) och naggas med en gaffel. Kryddoljan penslas ovanpå och sedan fördelar man zucchinin på. Lite flingsalt (zucchinin är ju redan saltad, var försiktig) och kanske ett tag med svartpepparkvarnen. Grädda i 225 graders ugn i 20 minuter.
Här är en annan coca, fast den har vi alltid kallat tarta hemma hos oss. Den är i alla fall något av de godaste jag vet sommartid.
Kommentarer
Hemma hos mig har det inte varit sommar förrän jag gjort din mangoldpizza på egenodlad mangold, som äts på verandan en varm kväll med kall öl eller cava i glasen. Men nu måste jag ju testa med zucchini också!
Åh så roligt att höra Vera. Det är precis likadant för mig, en sommar som inte innehåller mangoldpizzan är ingen sommar. Året då rådjuren åt upp mangolden var jag otröstlig, tills pappa skickade lillebror på bussen från Öland till Adelsö med bland annat två pappkassar bräddfulla med mangold och 10 kg västeråsgurka.
Det är farligt att läsa matbloggar på kvällen... Jag har ju ätit middag men blev ändå på något mystiskt vis hungrig när jag läste det här... ;)
Vi har också ekologiskt uppfödda mangoldrådjur här... Kanske borde bli köttätare trots allt :)
Gjorde - och åt - precis den här till middag, efter förberedelser igår kväll och imorse gick det snabbt. Superdupergod. Det blir repris. Tack för recept/inspiration.
Vad glad jag blir att höra!
Holy moly! Och jag som faktiskt har. en zucchini som väntar på attbli uppäten i kylen. Ser grymt gott ut!
ähfysataaan vad gott detta var. pga zucchinibrist slängde jag på en fint hyvlad potatis också. och strösslade rostade solrosfrön över den färdiggräddade skapelsen (som mest var där som proteinalibi. som vegan blir jag alltid lite nojig när jag äter en hel måltid utan protein i sikte. men det här blev ju dessutom gott!). tack för inspirationen!
Sidor