Halloumisallad med jordärtskockor och druvor

Precis som husets skräprum är det enklaste rummet att inreda, är sallad den enklaste maträtten att tillreda: det är bara att kasta in lite udda saker som man inte hittat något riktigt användningsområde för och röra om. Nu kanske just den här salladen är lite mindre skräprumssallad och lite mer livsstilssallad: den typen av sallad du ombeds göra den där dagen ett heminredningsmagasin kommer hem till dig och hänger skira klädesplagg på väggarna, ställer hibiscusträd på sladdhärvorna, sprutmålar alla bokryggar vita och fyller soffan med citroner strax innan de ångrar sig om salladen och istället ber dig och dina kantstötta möbler trycka ihop er i skräprummet några timmar så att teamet får skapa i fred. Salladen? Den kan du ta med dig. Det här kan ta ett tag.

Halloumisallad med jordärtskockor och druvor

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 50 min

 • 1 kg jordärtskockor
 • flingsalt
 • oliv- eller pumpafröolja
 • 2 dl beluga- eller puylinser
 • 400 g druvor
 • 250 g halloumi
 • 1 – 2 ekologiska citroner (beroende på storlek)
 • 100 g blandade blad
 1. Sätt ugnen på 225°C –  om du hittat släta, fina och skapligt jämnstora jordärtskockor – om inte är det bättre att skala och koka skockorna än att ugnsbaka dem med skalet på, då kan du vänta en kvart innan du drar på ugnen.
 2. Skrubba jordärtskockorna rena, torka dem, lägg på papperklädd plåt, pensla med lite olja och strössla över flingsalt. Baka dem mjuka i mitten av ugnen, ca 35 minuter (eller skala och koka dem, ca 30 min).
 3. Sjud linserna i rejält med vatten i 15 minuter. Ta därefter från plattan och låt stå tills skockorna är klara.
 4. Tärna halloumin sockerbitsstort. Lägg på plåt eller i ugnssäker form tillsammans med druvorna.
 5. När skockorna är klara, ta ut och slå om till grillvärme. In med druvor och halloumi högt upp i ugnen. Ta ut när osten fått bruna toppar och druvornas skal spruckit.
 6. Gör under tiden en dressing: riv med lätt hand zesten (bara det yttersta gula) av citronerna, pressa ur saften, rör ihop med dubbla mängden oliv- eller pumpafröolja, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
 7. Slå bort kokvattnet från linserna, smaka av med några droppar olja och salt.
 8. Arrangera blad, linser, klyftade skockor, druvor och halloumi på fat, slå över dressingen och servera.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren