Chèvrefylld aubergine med tomatsås och linser
Till skillnad från exempelvis svartroten, jordärtskockan eller rovan har den blanka, mörkt violetta auberginen både namnet och utseendet för sig. Dessvärre är det sämre beställt med det som döljer sig bakom den praktfulla utsidan; ett i rått tillstånd synnerligen menlöst och skumgummiartat otyg som smakar aningen bittert och får brått att mörkna vid kontakt med luftens syre. (Här lämnar jag utrymme för personliga reflektioner över diverse figurer som visade sig maskera en blek, trist och osnygg natur bakom ett spännande yttre.) Till auberginens försvar ska dock sägas att den till skillnad från många andra vinner på en partner som bortser från dess brister och gör allt för att fylla den med meningsfullt innehåll.
Chèvre till exempel.
Chèvrefylld aubergine med tomatsås och linser
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
- 2,5 dl linser, Puy-linser, beluga eller gröna
- 5 vitlöksklyftor
- 2 burkar hela tomater, helst körsbärstomater
- 2 citroner, ekologiska
- 1/2 msk socker
- (en burk kronhjärtan eller 400 g lammfärs + 1 ägg + 100 g grön pesto + nypa kanel)
- 1 medelstor aubergine
- 300 g chèvre
- Koka linserna i tredubbel mängd vatten på svag värme, 15 – 25 minuter beroende på sort och storlek. Före servering: slå bort vattnet, salt och rör ner en klick smör.
- Hacka vitlöken fint och fräs gyllene i lite olivolja. Slå på tomat och sänk värmen. Puréa eventuellt tomatsåsen med stavmixer.
- Riv med lätt hand zesten (det yttersta gula) av citronerna och tillsätt tomatsåsen. Pressa ur saften och tillsätt efter smak. Smaka av med socker, salt och nymalen svartpeppar.
- Jag gjorde lammfrikadeller (rör noga samman färs, pesto, ägg, lite kanel, salt och peppar, trilla till bollar) som fick sjuda i tomatsåsen. Den som vill byter frikadellerna mot urkramade kronhjärtan eller nöjer sig med tomatsåsen som den är.
- Skiva auberginen i 2 cm tjocka skivor. Skiva därefter varje skiva nästan ända ner så att de sitter ihop i ena kanten. Skiva chèvren i hälften så många skivor som du har auberginer att fylla och dela varje ostskiva i två. Tryck in en halvmåne i varje aubergine.
- Stek de fyllda auberginpuckarna i olivolja med medelvärme. Auberginen ska få lite yta och bli saftig och nästan genomskinlig, osten ska ha smält lite men inte helt. Salta, peppra och servera med linser och tomatsås.
Tips: Det här är ett sådant där recept som vinner på personlig utveckling. Om man vill kan man t ex vända auberginepuckarna i mjöl, ägg och ströbröd innan stekning. Eller servera med sin egen variant av tomatsås. Eller göra frikadeller på kalvfärs (då hoppar man över kanelen).
Kommentarer
Är det för mycket personlig utveckling att helt välja bort auberginen?
Hur går det med redaktionsarbetet? Har ni börjat spela in ännu?
Läste just om dig i Magasin Moberg btw, kul. :)
Oh, både aubergine och framförallt chèvreost är två favoriter i köket här hemma. Detta låter som ett recept som bara inte kan misslyckas!
Skall testas inom kort.
Jorma – ja. Lite för mycket. Men om du vill kan du naturligtvis vända chèvren i mjöl, uppvispat ägg, ströbröd och steka på smörpapper i stekpanna (lägg pappret i botten, på med olivolja och stek som vanligt tills osten fått vacker färg på ytan). Kan bli lite mastigt men valet är ditt.
Katrin – jag hade bloggat dagligen om jag hade kunnat. Det är det roligaste jag vet.
Oj vad det ser gott ut!! Mina favoritsmaker på en och samma tallrik :-)
Hej,
Jag fick din bok i present, den är fantastisk! älskar hur du skriver!
Jag testade citronlinguinen häromdagen, jättegod. Skrev om den på min blogg: http://matfadern.tumblr.com/.
Återigen fick vi gäster att oooha och aaahaa i lördags när vi langade fram dina kycklingburgare, kokosmjölkriset med limblad, asiatisk gurksallad minus den rimmade kycklingen och lite annat plock. Från och med nu är detta vår Spångas bästa paradrätt som vi drämmer i huvudet på folk med jämna mellanrum. Minst fyra familjer till finns att impa på och varje gång viftar vi med din bok och säger hur ljuvlig du är. Vi bygger ditt varumärke helt enkelt Lotta och jag undrar: till vilken adress skickar vi fakturan?
Hehe.
Tack!
Den liknelsen köper jag inte. ;)
Kan du försiktigt framföra en grej till Erik? Finns det möjlighet till att han kan vara renrakad med prydlig mustasch? Det är liksom hans signum och så hans fan-base vill att han ska se ut... ;)
Vi kan väl säga så här: om spädbarn hade bättre esofagustäthet skulle färre småbarnföräldrar synas med karaktäristiska, chevredoftande vita fläckar på sina axlar och ryggar.
Hej Lotta!
Tack för din superba blogg. En fråga har jag bara: varför finns inga taggar/labelsar så att man kan söka efter olika slags recept? Det tycker jag vore en önskvärd finess men du kanske hatar taggar?
Tack Mårten. Bloggen är dessvärre en ganska träffande gestaltning av mig - det är lite rörigt i största allmänhet och med de tekniska kunskaperna är det dessvärre skralt. Jag har fått frågan förut, letat efter lämpliga knappar att trycka på i Wordpress admin-panel och lämnat ämnet därhän när jag inte hittat dem inom tre minuter. Jag är rädd att jag inte kommer vidare i frågan.
Johan - jag ska framföra ditt önskemål. Ommanvill titta på en skäggfri Erik kan man kolla gamla Knesset-klipp på Youtube. Och konstatera att lurvet klär honom.
ohhh. gamla knesset - det var tider det. på den tiden åt jag inget, var smal och trimmad och tyckte att light produkter was da shit. Nu är jag tjock go och glad och kommer inte ihåg något av vad som avhandlades i knesset.
men åh, jag tog ju fram linser ur frysen i morse. att göra dem med chevréfylld aubergine och tomatsås med kronärtskockshjärtan lät ju mycket roligare än allt jag börjat fundera på. mot ica!
Jag har blivit kokboksvärldens motsvarighet till Caesarsallad: jag finns överallt. Men till skillnad från Caesarsallad kommer intresset för mig och min gamla bok snart lägga sig.
Vi har börjar spela in. Det är en ambitiös andra säsong med mer av allt på samma antal minuter. Jag är precis hemkommer från Dalarna där jag har varit och träffat ett gäng ovanligt glada grisar.
Hej Lotta
Jag tänkte skriva lite om din blogg, din nya bok och om Landet brunsås på min blogg eftersom du inspirerar! Och så hittade jag ju den underbart härliga bilden på dig med en kalkon i famnen på DN fotad av Pelle Bergström. Jag undrar alltså om jag får låna foto med din tillåtelse?
Och hälsa gärna på mig på bloggen om du hinner... kanske att du gillar den?! :-)
Lev väl!
/ Bonjäntan - Johnna Gilljam
Kommer efter tätt umgänge med tre spädbarn med bristfällig esofagustäthet aldrig mer kunna äta chevre. hur bär du dig åt?
Vi måste få veta mer om vad esofagustäthet är för något!
Vad kul att du börjat publicera lite oftare igen! Trots allt sjå med TV-inspelningar och bokmarknadsföring. Och nej, jag är faktiskt inte ironisk, bara glad att få hjälp med middagsinspirationen. (Hur återgälda?) Nu ska jag ut o bärga aubergine o chèvre!
Låter som jag borde fritera osten och lämna auberginen alltså. Det är ganska långt från originalet. Jag får pröva bägge och se vad jag tycker.
Men ååh! Det var ju så gott! Som vego gjorde jag den med skockhjärtan och det funkade väldigt bra ihop med all citron(zest) i tomatsåsen. Sambon är dock inne på din linje, Jorma, mer chevre och mindre aubergine. Han får väl laga nästa gång...
Trevligt!
Äh, förringa auberginen, trams!! Den som allt annat behöver ett gott sällskap för att komma till sin rätt. Hur kul är jag där jag sitter mol allena? Nä, vad vore Moussakan utan auberginen, vad vore Baba Gannoughen utan densamma? Vad vad vore jag utan Chèvrefylld aubergine med tomatsås och linser? Jag vore i vart fall både menlöst gråtrist och svårt bitter. Både på insidan och utsidan!
Oj va härligt gott det ser ut. Älskar linser!
Haha. Jag förstår det Eva.
Sidor