2011-03-13 av Lotta Lundgren
Surdegsnytt
Efter många misslyckade försök har jag då gått och blivit en helt okej surdegsbagare. Vändningen kom när jag slutade lita på en känsla jag bevisligen inte har och började följa recepten i Martin Johanssons utmärkta bok Enklare Bröd. Jag vet inte hur ni känner er när ni helt och hållet fogar er enligt någon annans instruktioner, men själv blir jag liksom spak och lite mjäkig till sinnes. I denna sinnesstämning föll det sig helt naturligt att sluta härja med degen och istället börja hantera den som en tvåhundra år gammal tant med liggsår.
Kommentarer
Lotta - You have such a way with words :) Jag förstår nu precis vad jag måste börja med (och sluta med...)
Passar också på att tacka för din tillverkning av succépresenten Om jag var din hemmafru - boken, myten, samtalsöppnaren. Har gett bort tre ex och höjt mitt värde som bjudbar gäst. Tack
Lotta,
Varför gör du inte en videoblog som hör ihop med din bok? Lika sjukt snyggt filmad som boken är fotad.
mvh y
Jag har funderat på att börja raffinera mina bagerikunskaper med surdegsbakning, men varför känns det bara som att man vill det för att det är så 'inne' just nu?
Som Hanna nämnde. Jättebra och lång intervju med Lotta på DN.se för de som inte hittar: http://www.dn.se/livsstil/intervjuer/lotta-lundgren--forr-eller-senare-s...
Kom igen och kommentera lite, vi måste ju hjälpas åt att pimpa Lottas bok. :)
Jag använder Jan Hedhs Bröd-bok och har aldrig ångrat mig.
Jag pratade med Sebastian Boudet på Petite France häromkvällen och berättade om gumman med liggsåren och vad hon hade gjort för min bakning. Han skrattade lite och sa att att det inte riktigt stämde med hans metod att hantera sina degar.
När man kan baka så kan man. Det är som med allt annat. En dag sitter det och man slipper tänka och trixa. Tills dess vänder jag och sträcker med äldrevårdens mjuka hand. Det är lite magi med surdeg ändå. Man får bara låta den sjunka in.
Du är allt bra underbar du.
Själv är jag havande med en surdegsbakningstanke. Efter inköp av en hutlöst dyr, men lika god levain i helgen, börjar jag känna krystvärkar. Har haft ögonen på en annan bok, Bröd från Brunkebergs Bageri, mest för de vackra bilderna, men jag kanske ska satsa på den du rekommenderar i stället.
Blev så glad när jag såg dig i DN igår. Keep on rocking.
Lotta, jag vet inte var jag ska börja. Så jag börjar med att baka ut den där surdegsgrunden som gömmer sig längst in i kylen i väntan på lite mod och uppmärksamhet. Att jag ska våga ge den en tredje chans. Nu är äntligen din bok på väg hem till mig efter lång väntan. Jag misstänker att den kommer att bli min bibel. Sällan skrattar, förundras, skakar man på huvudet så mycket som när man läser din blogg. Att någon kan säga så roliga, tokiga, kloka saker om det allra viktigaste och mest basala som finns. Som förstår och säger det man själv tänker. Du är en fantastisk inspiration för mig, både vad gäller matlagning (även om jag är vegetarian), men också yrkesmässigt då jag precis ska börja min copywriterpraktik. Jag hoppas att jag kan bli ens en tiondel så bra som du någon gång.
Du är en av anledningarna till att mitt examensarbete blev just en blogg om god mat -och dåliga män.
Hej Lotta! Måste bara berätta en grej: Efter att jag fick barn för 4 månader och blivit mammaledig har jag börjat ägna mycket mer tid åt matlagning (gillade det innan men har haft för lite tid). Gör veckomatsedel, planerar och fixar. Har också upptäckt din blogg (lite sent, jag vet) som jag använder mycket. Har tyckt att jag känner igen dig lite men tänkt att de kanske är för att jag sett dig nångång, bor på Söder. Och sen läste jag idag intervjun med dig i gårdagens DN och då föll poletten ned. När jag var 15 (-94) praoade och sommarjobbade jag på F&B och då jobbade du ju där! Jag minns att jag tyckte du var så himla cool med ditt stora leeende och ditt lockiga hår. Har tom kort på dig. Och du verkar vara lika cool fortfarande:) Tack för superbra blogg!
Kram Åsa
Åh quinnor. Ni gör min dag. Tack.
Åh quarlar. Ni gör också min dag.
Jag hoppas och tror att surdegsbakandet är tämligen ute så att vi i den halvbreda allmänheten äntligen kan hoppa på det hela. Det blir trots allt väldigt bra bröd. Jag håller dock Martin Johanssons bok som den främsta bakboken för oss obegåvade (att du Jorma går med den allmänt fantastiska men i mina ögon aningen svårbegripliga Hedh är sålunda helt i sin ordning).
Själv har jag komprommisat och införskaffat Heeds bok och kompletterar med Martins blog. Frugan läser Heed och bakar fantastiska baguetter och bullar och jag bakar efter blogen.
Det är rock'n'roll, jag ger efter helt och låter Jan Hedh styra, och då och då - när allt går bra så landar jag i paradiset.
(ska jag vara helt ärlig, så tittar jag i Martins blogg och älskar den för hur fantastisk den är) - jag hade inte fått någon Levain från aprikos om det inte var för Martin - jag ska köpa hans bok för att visa min tacksamhet.
Det som är så fint med Martin är att han VILL att vi ska lyckas. Maken till pedagog får man leta efter. Fint.
Å, du är snäll du. Får passa på att tacka för din utmärkta bok igen. Vårt senaste fynd är kycklingbiffarna, de är fenomenala! (lagar dem f ö utan ägg eftersom vår Ture inte tål, det går fint.)
Ah, där är du! Mannen, myten, matbrödsoraklet!
Tack, tack. Jag ska gå vidare till dina rågbröd vad det lider. När jag tröttnat på det här med att smeka omkring degen på det här pyssliga viset. Det kan ta ett tag. Jag har starkare långvårdinstinkter än jag anade.
Det coola med surdeg är inte bara att det är inne, utan att man med den kan göra bröd på mjöl, vatten och salt. Endast! Hur flashigt är inte det?! Ren magi faktiskt kan jag tycka.
Jag har hållit i tre surdegskurser nu och senast blev det bra på riktigt, allt gick fint för en gångs skull. Kul. SurdegsMartin och Sebastien på Petite France är de två största inspirationskällorna till mitt eget bakande.
Grattis till surdegsrevolutionen Lotta, kanske var pga en stor uppoffring från en taffelvän? ( http://kortomgott.taffel.se/2010/06/21/summan-av-surdegarna-ar-konstant/ )
Lotta! Din resa är så häftig och den är en inspiration. Mitt material är i första hand skinn och tyg, men att göra resan till egen skulle vara väldigt spännande.
Jag hejar dessutom på att du ska följa Martins fina tips och sen smyga in lite Hedh senare (det är en tung rackare). Bakar själv som en mjölsniffande galning sen 5 veckor och tycker det är jättekul.
Hm, nu börjar till och med jag bli sugen på att baka surdegsbröd... sådär fem år efter alla andra (på Söder)... Har lite dåligt samvete för att vi inte tog hand om den lilla surdegsklatt som vi fick i en glasburk av en bekant. Den bara stod och glömdes bort, utan någon som helst omvårdnad, kärlek eller tillsyn. Och sen så slängde vi den - shame on us. Nu får det bli bot och bättring, ska kolla in Martins blogg och göra ett nytt försök.
Kul med artikeln i DN - du förtjänar all uppmärksamhet du kan få, banne mig!
Hej Lotta, ny här, men för att stanna.
Har gjort samma "resa" med Martins båda böcker som guide. Fast jag tycker att jag, efter att ha följt instruktionerna till punkt och pricka, nu börjar kunna ta ut svängarna ordentligt med olika mjöl och jästid, och resultatet blir fortfarande bra! Strunt samma om det är inne eller ute, jag blir så glad när jag kan presentera ett gott surdegsbröd till maten och t.o.m sjuåringen jublar och "säljer in" det till sina kompisar...
Ska f.ö. kolla in din kokbok som ju är "överallt" just nu! Bra jobbat!
Hälsningar Mia i Göteborg
Sidor