Jag har blivit inbjuden till en utförsäljning av knivar och lite annat på Vikingsun. Nu sitter jag här och undrar om jag ska åka eller ej. Jag äger redan så många knivar, minst en av varje märke faktiskt, och alla de dyra hänger obrukade på magnetlisten eftersom de för länge sedan tappat skärpan. Istället använder jag mina billiga skalknivar till allt: klyver kålhuvuden och pumpor, styckar kycklingar, rensar och benar ur hela fiskar, krusar presentsnören, ja, ibland åker den nyaste skalkniven fram även när jag klipper taggiga modefrisyrer på de mindre nogräknade i bekantskapskretsen. Så – ska jag åka eller stanna här i värmen på kontoret? Jag begrundar bilden av Sankt Peter Martyren (han tillbes främst av katoliker med huvudvärk har min skrivbordsgranne Emi berättat) medan jag försöker bestämma mig.
Kommentarer
Åk dit och kolla om dom har något slipsystem på rea?
Som första förslaget. Köp slipstenar i julklapp till nån man i din närhet. Att slipa knivar är tufft och manligt och lätt att bli beroende av...
Det låter ju klokt förstås.
Problemet är att nu när jag vet att jag har en läsare som titulerar sig Lasse med löpen, så känner jag starkt att jag kanske måste sluta vara så amatörmässig hela tiden. Jag kanske måste börja bry mig om utrustning på allvar?
Sist jag lagade mat i ett lite mer publikt sammanhang undrade en tävlingskock varför jag stod och vände mina lammkotletter med en sorglig gammal smörkniv. "Gör inte du det? Själv tycker jag att det är bra fjutt i den här rackaren", svarade jag. Han var tyst en lång stund, gick iväg och återkom med en stekpincett som han bad mig behålla.
Man ska alltid ha fler knivar. Antingen så behöver man dem, eller så är de utmärkta presenter. Annars kan du ju alltid försöka att göra en egen tolkning av martyren ovan. Kniv i skalle är ju alltid skojigt!
Du, det går att slipa knivar. Många kan göra det åt dig eller så kan du göra det själv.
Själv har jag en bit sandsten och ett bryne. Andra kör med undersidan på en tekopp, där emaljen är borta.
Eller bara bär dem till en som kan slipa dem. Fast det gäller att polisen inte stoppar en. Det är inte tillåtet att bära kniv på allmän plats.
Varning bara att lämna dem till en klackbar (heter det väll, skomakare a la mister minute). Jag slipade mina knivar på en sådan. De var vassa en vecka, sedan var de sorgligt slöa, värre än någonsin. Till och med min svärfar trackade mig för dem. Då köpte jag en sån där slip med skåra som man kör kniven fram och tillbaka i och slipade några gånger i veckan i några månader. Nu börjar jag äntligen få tillbaka skörpan.
Tips på knivbryne 'Tri-angle Sharpmaker', blir bra resultat, lätt behålla samma vinkel jämfört med slipstenar.
Har en själv som jag är nöjd med.
/Magnus
Lämna in knivarna hos en knivslipare, dom vet hur olika sorters knivtyper och märken ska slipas på bästa sätt. Är han eller hon sedan både seriös och med ett vänligt sinne får du låna en uppsättning knivar tills dina egna klara. Man bör ha en vänlig knivslipare, motsatsen kan sluta illa.
Sidor