Risotto med blomkål och salta mandlar

Blomkål är inte bara en god och vacker kålsort. Det är ett väldigt trevligt efternamn också.

p1040238_2.jpg

Risotto med blomkål och salta mandlar

Receptmakare: Lotta lundgren

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

  • 25 g smör
  • 1 stor gul lök
  • 4 dl arborioris
  • ca 5 dl lantbuljong
  • 1 tsk kardemumma (hela frön)
  • 1 tsk kummin (hela frön)
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 litet blomkålshuvud eller stor klubba broccoli (eller hälften av varje)
  • flicknäve salta mandlar
  • Limehalvor till servering (obligatoriskt).
  1. Rota fram din tjockbottnade kastrull. Hacka löken och fräs i smör på låg värme ett par minuter eller så. 
  2. Tillsätt det okokta riset och låt det steka med en stund under omrörning.
  3. Koka under tiden upp buljongen i separat kastrull. Håll buljongen sjudande. Ta en slev buljong och häll den över risfräset (det ska bubbla och fräsa – höj temperaturen om så icke är fallet). Låt buljongen koka in i riset under omrörning innan du tillsätter en ny.
  4. Rosta samtidigt kardemumma och kummin i torr stekpanna tills det ryker lite. Krossa i mortel och tillsätt.
  5. Skär ner blomkålen/broccolin i små buketter.
  6. När riset mjuknat på utsidan men fortfarande har en del hård kärna kvar och risotton fått lagom fast konsistens, tillsätt kokosmjölken, sänk värmen och smaka upp med salt och peppar. Lägg blomkålsbuketterna ovanpå risotton, lägg på ett lock och ta från värmen några minuter senare när blomkålen ångkokats klar och kokosmjölken puttrat in något (en risotto ska flyta ut lite över tallriken).
  7. Toppa med hackad mandel och servera.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren