Min egen intuition i all ära, pärlorna i det långa band av minnesvärda kulinariska upplevelser längs med vägen har jag välinformerade värdar att tacka för. Kära Pierric och Iñes tog med mig till sitt stamställe i Gamla stan. På La Machonnerie verkar förvisso varje gäst vara en stamgäst, "le chef" himself, av standard storlek med klassiska franska mått och pyntad med ett skägg som självaste jultomten hade varit stolt över, känner allt och alla och spenderar större delen av kvällen med att kryssa fram och tillbaka över matsalsgolvet för att se till att alla gamla och nya bekantskaper har en lika trevlig kväll som han själv har.
"La cuisine" är klassiskt lyonesiskt ut i fingerspetsarna. Grisfot med brödsmulor sätter tonen, sedan fortsätter det bara i en kavalkad av soppa, sallad, mer grisfötter, queneller, "schnitzel" på grismage, långkok, lösa färskostar för att landa i måltidens absoluta bottennotering, en hemsk Tarte Tatin som inte har något av den karamellskimrande elegans som torde vara dess signum.
"Le tablier de sapeur pané frit comme il se doit" var vad mitt sällskap vänligt avrådde mig ifrån att beställa och som jag av just den anledningen inte kunde hålla mig ifrån. Halvcentimetern tjock grismage (kokad utgår jag ifrån), dubbelpanerad och stekt i ordentligt med smör. Serverad med lite kål och potatis. Jag lärde mig älska konsistensen på långkokt komage i Xàtiva, grismagen är precis lika underbar.
Allt till det facila priset av 30 euro, älska kontinenten!
Kommentarer
Ooooh, va fint dä ska va då! Allti fRanskt va! Men vafän, vi har juö gRisfütter o gRisamavve nere pu slajten i Skåune osså pågadruyl! Me Rabbor, kåul, betor o fläsk, Reijdiga bRynare ti studar e dä om du vill gjåRa tacos pu faaRsen!
// Ordförande i Inför skånskt skrivspråk
Jag fattar inte riktigt det här med grisfötter. Kött uppfött på gräs (nöt) är det bättre smak i
/Cristoffer
Jag fattar det där med grisfötter en minoritet av gångerna jag äter dem, men de få gånger som den här fattar jag det så jävla hårt att jag trillar av stolen. Grisfoten har en speciell smak som i fel konsitens ger mig kräkreflexer men i rätt konsistens får mig att inte vilja äta något annat, någonsin.
Nöt kontra gris, äpplen och päron, det finns grisar som bara äter ekollon också.
Men jag gillar en go ko också.
Ko! Helt rätt ord. Gamla mjölkkor är en äkta råvara som går till spillo i det här landet. Marmorering är ordet.
Så rätt så rätt! Rätta mig om jag har fel men är inte du i en position som kan ändra på det? :)
Jo. Förlåt för smygreklamen ;)
Jag tar din ursäkt som en förolämpning. Den sortens smygreklam är mer än välkommen! Den behöver inte ens smygas fram. Jag joinar dig gärna i din strävan efter mer ko åt folket.
Måste man ge kor fancy namn som FJÄLLko för att det ska gå hem hos folk?
Fjällko? Varför inte Lappko? Kor av nomadiskt ursprung, med mongolida drag.
Skånsk ko - Sarkastiskt dryg o goo
Göteborgsk ko - Rund o mättande (korta ordvitsar)
Stockholmsko - Lite fööör mycket attityd
Sidor