VV1: Peruansk pizza
Kryptisk rubrik va? Det var meningen. Men det betyder bara vegoveckan, nummer ett. Kanske lyckas man dra någon ny läsare från taffelförstasidan genom en rubrik som inte avslöjar allt. Vilket påminner mig om att jag antagligen blivit världens sämsta strippa om man får döma av min stilistik: jag vill få fram allt! - allt! - helst i rubriken, men annars i första meningen.
Men nu är jag redan inne på andra stycket och jag har varken förklarat för nytillkomna läsare vadan denna vegetariska vecka gör här och än mindre vad en peruansk pizza är. Andas, Margit.
Vegetarisk vecka, alltså. Den skulle börjat i måndags, men började först igår eftersom jag gjort korv, varit sjuk och har noll planeringsförmåga. Den kom sig av att Magnus och jag har ätit alldeles för mycket kött (främst Solbergagris, vill jag anföra till mitt försvar) och därför behöver en respit från det animaliska rikets alla frestelser.
Och den peruanska pizzan då? Det är ett DN-recept från 2004 som jag redan då blev helt besatt av att laga till. Men av någon anledning blev det aldrig av då och det har inte blivit av senare heller. Men nu! Jag har inte den blekfetaste om det här receptet är autentiskt över huvudtaget eftersom jag aldrig satt min fot i Peru, men det var i alla fall riktigt, riktigt gott. Så gott att jag måste uppmana er att klicka på länken ovan och laga det själva.
Ni får alltså inget recept idag, men däremot mina förändringar och tips:
- jag glömde oliverna, vilket var synd. Men det blev jättegott ändå
- det blev pizzadeg på 3 dl degvätska vilket mer motsvarar det jag tycker blir 4 portionspizzor
- zucchini och morot (stora exemplar båda två) saltades och lades i durkslag en halvtimme innan och pressades sedan lätt. Annars blir pizzan lätt lite blaskig
- dubbelt så mycket svamp för svamp är gott
- typ femdubbelt så mycket spenat. Ärligt talat, vem blir glad av 12 spenatblad delat på 4 pizzor?
- och till sist. Coop säljer mozzarella av märket Castelli just nu för 25 kronor för 2. De är skitbra för pizza eftersom de är torrare än det där vanliga märket vad-det-nu-heter. De jag köpte grät inte sorgliga saltlakepölar på pizzan
Mina arbetskamrater, som fick smaka på den överblivna pizza som blev dagens lunch vill hälsa via bloggen att det var väldigt, väldigt gott, till och med efter en omild uppvärmning i den där fördömda micron.
Kommentarer
Oj, det receptet blev jag supersugen på när det publicerades, men har fortfarande inte lagat det. Är det så länge sedan?
Ja, jag tror faktiskt det, för jag vet att jag har hunnit gifta mig för andra gången sedan dess. :)
Den här pizzan har vi bjudit på många gånger sedan receptet publicerades i DN. Den är så god! Och vi har också undrat över hur autentisk den är. En av våra vänner som har bott i Peru under flera år har också fått smaka pizzan, men han kunde heller inte säga något om dess autenticitet. Men god är den hur som helst!
Glömde - såserna är fantastiska i sig. Vi har haft dem på hamburgare och till andra slags pizzor också.
Ja, den där pizzan är grymt god. Den har jag lagat flera ggr sedan receptet publicerades. Det var här som jag lärde mig hur gott det är att doppa pizzabitar i vitlökssås.
Jag har också haft vegoveckor, jag förstår inte varför folk antar att man är vegetarian för att man inte äter kött? Orka dra ens livshistoria om sitt köttätande.
Jag gillar pizza, fast det är lite jobbigt att inte ha ugn där jag befinner mig nu :(
// Ordförande Spartanskt leverne
Eftersom Peru har en salig blandning av kök från hela världen, både Europa Asien och ursprungliga latinamerikanska rätter möst där, så kan väl helt enkelt all mat kallas för peruansk?
Hoppas du inte kastade ekeröblaskan (den blanka) som kom i brevlådan i veckan, där fann nämligen ett recept på vegetarisk moussaka som verkar skitgod!
Varför är du inte min arbetskamrat?
Är avundsjuk men ska testa pizzan ikväll
Skön helg önskar Lennart
Lisa: Intressant att höra. Gott är det ju i alla fall, precis som du säger.
Stina: pizza och vitlökssås är en gudomlig kombination och sedan får italienarna säga vad de vill om saken.
Ordföranden: utan ugn, ingen pizza. Spartanskt var ordet, sa bull.
Kurt: det låter bra! nästa gång jag inte kan härleda en rätt tänker jag utgå från att den är peruansk.
Stina: den har vi nog råkat elda upp, osis.
Lennart: därför att då hade du behövt åka runt och städa hela dagarna. Det är inte värt pizza, jag lovar. Hoppas den smakar gott!
Sidor