För ett par veckor sedan var jag hos min kompis Hasse och tillsammans styckade vi ett vildsvin. Det är vår syn på en trevlig fredagkväll. Ett par öl, lite piprökning och två styckningsamatörer som med hjälp av en film på internet styckar ett årsgammalt vildsvin.
Jag tar verkligen alla tillfällen jag kan få att ta hand om kött på diverse sätt och varje gång så blir jag lite bättre på det.
Hur som helst fick jag med mig några bitar hem och det är egentligen det jag tänker skriva om. Vildsvin är otroligt gott. Tyvärr har jag aldrig fått tillfälle att jaga det själv då jag nästan uteslutande jagar i Hälsingland. De finns där uppe också, men det är mest frågan om några strögaltar som bökar omkring i markerna. Stammen kommer säkerligen växa även där och jag misstänker att de flesta jägarna ser fram emot det.
Jag lovade Hasse att laga något gott med bitarna jag fick med mig hem så det gjorde jag. Av bogen blev det en alldeles lysande vildsvinsragu.
Ursäkta förresten den fula bilden. Den är tagen i Hasses garage i dåligt ljus med mobilkamera och kladdiga händer.
Den här grytan kan man laga på tamgris också. Grytan är så rejält smaksatt i övrigt så det är inte ens säkert att det blir just något smakskillnad mellan vildsvin och bra tamgris, men den tränade gommen känner så klart skillnaden.
Bogkött lämpar sig väldigt bra till gryta. På årsgamla vildsvin är bogen nästan lite för liten för att det ska gå att stycka ut en vettig stek av den så jag tycker det är smartare att göra grytbitar på den och som vanligt med välanvända muskler så är köttet lite tuffare. Det är absolut ingen nackdel då det är exakt det köttet som lämpar sig bäst för gryta. Jag skulle tio gånger av tio hellre välja bog än filé till en gryta. För övrigt är jag inte så förtjust i de möra köttdelarna, de tuggigare kräver mer eftertanke och finess. Vilken klåpare som helst kan lyckas skapligt med filé.