Veckans matnörd: Matplaner inför helgen?
I kväll är vi frenetiskt upptagna av att fixa receptmallen så att vi kan börja lägga upp alla goda recept som väntar i lager.
Men först ska vi äta Årstidernas fina vitling med sallad och improviserade krumbukter med grönsakerna i dagens leverans. Förutom de (som alltid) mjöliga tomaterna höll lådorna god standard. Närmaste veckan ska jag också spana in Matbruket som ligger nästgårds, bekvämt bredvid ungarnas fritis.
På köksbänken gonar sig just nu några ostar från ostdisken på NK Saluhall. Utbudet och kunnigheten imponerar altid lika mycket. det är bara ett problem: I sin iver att sälja udda ostar glömmer personalen ibland att det finns en variabel som är viktigare än terroir, djurslag och hantverk. Nämligen mognad. Så spänn ögonen i dem och kräv det mognaste de har. Eller be att få en ost du själv kan låta få perfekt mognad i kökets varma kuvös. Hota med mig om de inte lyder.
Kylen är fulladdad nu kan helgen få komma!
Vad ska du äta i helgen? Den som presenterar den nördigaste helgplaneringen vinner den åtråvärda titeln Veckans matnörd.
Edit: Så jätttenördig behöver den inte vara. Bara god.
Kommentarer
Jag skall förutom att skriva "nobelmiddag" till arbetsplatsen - tänkte jag - grava en bit ryggbiff i socker, salt, krossad svarpeppar och whisky. Den får sedan ligga i kylen, sisådär en vecka, med lätt massage i gravningen lite då och då. Sedan röks godbiten snabbt på grillen, över fuktigt alspån.
Gott som "typ bressaola" på sallader, som lyxigare pålägg på någon liten god brödbit eller kex eller i tunna skivor, bara som det är (eller med en god liten cocktailtomat) till ett glas gott rödtjut.
Vet inte om själva maten har nog hög nördfaktor :) och själva tillagningen är inte så avancerad men lördagens meny bestämdes för två veckor sedan, vin samt det mesta av råvaror är redan inhandlat och matlagningsschema är något sånär planerat.
På lördag morgon kliver vi upp tidigt för att köra igång vår Weber Bullet-varmrök, lägga torsk i saltlag (kanske redan på fredag kväll?) och så röker vi torsken till förrätten, kokar skaldjursfond till risotton som går ut som primo, gör Osso Bucco som serveras som secondo (funderar på det knådfria brödet som tillbehör?) och så ska vi försöka få till en hemmagjord glutenfri smördeg till efterrätten. Just den sista biten kan bli spännande. Kan gå helt åt skogen.
I morgon blir det grillade lammkotletter. Vi tillhör åretruntgrillarna, gasolgrillen körs upp under tak på altanen (där är det väl en viss nördvarning). Lammet och rotfrukterna som rostas i ugn får bägge en ordentlig körare med en kryddblandning bestående av gurkmeja, spiskummin,chilipulver,koriander och vitlök. Tillbehör; medelhavsyoghurt, eventuellt med mynta. Grönsakerna sköter sig själva, perfekt för mig som gillar enkla rätter. Under tiden provsmakar jag vinet. På lördag pluggar jag på Poppius och tänker inte komma i närheten av ett kök. Istället besöker hela familjen En ful och en gul på Söder. Det bästa till sist, söndagsmorgonen ägnas åt "hotellfrukost". Croissanter, marmelad, yoghurt, musli, blåbär, äggröra och kaffe intas i sängläge. Massor av tidningar och frågan är inte när utan om jag stiger upp.
Årets glögg skall snart sättas enligt nedanstående, väl utprovat recept.:
15 000 g Kopparbergs Gammaldags Svagdricka (2007)
6 500 g strösocker
500 g ljust muscovadokör
500 g karamelliserat strösocker
1470 g potatis
500 g katrinplommon
170 g ingefära
47 g cassiastång
31 g pomerans
69 g nejlikor
61 g svarta kardemummakärnor
11 g Bourbon-vaniljstång
7 g espressorostade bönor, Amadi & Sambucco, frysta i 10 veckor (en tillfällighet att de varit frysta)
150 g jäst
Under helgen skall var dag brygden röras om samt katrinplommononen och russinen ömt masseras en smula så att musten så att säga tränger ut i brygden. Glada ingredienser leder till en god glögg tror vi.
På lördag sätter förutom älgrilletten till söndagens kvällsmacka (tack för receptet K) igång med sushilagandet till den från Regensburg tillresande tyska konsertorganisten.
Efter fredagens Caesar (blody mary med Clamato (innehållandes musselspad (vi hoppas leveransen kommer i tid))) skall reprisera menyn vi gjorde för att fira vår körprofessors födelsedag:
MENU
i samband med Club Decadentios högtidssammankomst med anledning av Il Professores bemärkelsedag.
BLOC DE FOIE DE GRAS
på rostad rostad brioche med tranbärs-agrie doux
JORDÄRTSKOCKSSOPPA
med jordärtskockschips, smörstekta kantareller och crispsallat
ÄLGCARPACCIO
med anis- och havtornsreduktion samt mâchesallad
BAKAD TORSKRYGG
med lättrökt blomkålspuré, pumpernickelkrutonger, spenat- och vitlökssauté samt tranbär
LAMMYTTERFILÉ
med espresso-, portvins- och katrinplommonsås, löksauté och bakad mandelpotatis
OSTAR
Getostcamembert från Skärvångens Bymejeri
Magor d’Italia
KONJAKS- OCH AMARETTODRAPERAD PANNACOTTA
fruktkompott med rosenvatten samt karamellflarn med rosmarin
VINMENU
Crémant d’Alsace Dopff Brut
2006 Fleur du Cap Voignier Chardonnay Semillon Sauvignon Blanc, Unfiltered
2006 Bourgogne Chardonnay Kimmeridgien, Jean-Marc Brocard
2006 Stoneleigh Chardonnay
2005 Bonterra Zinfandel, Mendocino County
2000 Stagnum, Milos Frano
1993 Moulin Touchais
I övrigt njuter vi av Johan & Nyströms Fair Trade Organisation från Dalla Corten.
På lördag skall jag till några vänner på en liten tillställning där jag satt menyn och deltar i lagandet. Tanken är att det ska vara lättjobbat och inte kräva för mycket förberedelser samtidigt som det förstås förhoppningsvis ska bli ordentligt gott
Fördrink: Fidel Castro – 7-årig rom, lime, ginger ale
Förrätt: Halstrade pilgrimsmusslor med tryfferad rotfruktspuré (sannolikt på persiljerot. Annars jordärstskocka)
Dryck: Rotari Brut Riserva
Varmrätt: Hängmörad entrecôte (från argentinarn) med potatisgratäng à la det här kan ju inte vara nyttigt
Dryck: Château de Reignac, Bordeaux Superieur
Efterrätt: Key lime-paj med rommarinerad grillad ananas (ev. även vaniljglass)
Dryck: Nederburg Noble Late Harvest
Därefter: Drinkar på resterande rom, färska hallon mm
Lördag förmiddag.
Holländsk lättsaltad matjes i bröd med mild gul lök och gurka från gatustånd i Amsterdam.
Eftermiddag. Ett dussin ostron köpta på gatumarknad, tillsammans den ett glas chablis.
Kväll någon fisk/skaldjursrätt tillsammans med min bror. Vad är avhängigt av vad gatumarknadens fikshandlare har att erbjuda.
Ojojojoj vad alla håller hög nivå. Man hukar sig av ren respekt.
Den mer timida Redaktionen äter dygnslagrad(Läs: tillgössad) Boeuf Bourgignon med ett härligt Chateau Neuf de Pape, i sällskap med tillresta föräldrar.
Lördagens inställda middagsbesök resulterar nog i en tur till Hötorgshallen som får traktera familjens gommar. Kanske syltad svamp från Finska butiken på hörnan som start, därefter ett raskt och långt hopp till mellanöstern och La Gezelle's meze-varianter eller en köttbit som kan ätas med lite ugnsrostade grönsaker och stark pebre-sås (Latinamerikanska livsmedel i hörnan dom oxå, fast den andra). Efteråt kanske blir ostar från NK(damn you Lisa, damn you!!)....
Ingen komplicerad matlagning där inte! Men hey, vi är ju FastFoodLovers....
Härligt, härligt - ingen lördagsmatlagning för mig!
Däremot en lördagsmiddag av ordentliga mått: Klassisk Thanksgiving-middag med full kalkon, sötpotatismos och stuff vid sidan av.
Kockan beklagade sig oroligt över att svenska ugnar inte håller amerikanska kalkonmått. Det gör å andra sidan inte svenska kalkoner heller, konstaterade hon efter inhandlingsrundan.
Mein Gott så många ambitiösa och inspirerande men förvisso också till viss del nördiga kommentarer! Tänkte för egen del inte vara så himla ambitiös i helgen men ett nytt recept ska jag i alla fall pröva. Planerar att baka ett georgiskt (påstår Nigella) ostbröd på min nya baksten. En vetedeg utan jäst men med iknådad bikarbonat(ehh kan det verkligen funka?!) kavlas ut och fylls med en smet av Ricotta, Mozzarella och feta. Sounds lovely to me som just nu är inne i baka-på-sten-träsket.
Hihi, vad härligt alla äter! Jag ska traktera Magnus två mathungriga bröder, så det blir klassisk karlkäk. Biff, hemgjord bearnaisesås och så hemgjord pommes. Det enda som ens har en tillstymmelse till nördighet är att jag funderar på att fritera potatisen i ankfett.
Blir spännande att kolla in recepten. Inga dåliga helgmenyer ni fixar här! Själv ska jag få en halv gris från min granne imorgon så den ska jag provsmaka med lite vanliga "ugnsrostisar" och örtyoughurtröra.
Clamaton kom inte fram i tid så det fick bli en Red Snapper i stället. Men sjurättaren är avklarad om än med i stunden påkomna modifikationer. Recept och bilder kommer givetvis.
För övrigt kan nämnas att Johan & Nyströms Fair Trade Organisation-espresso smakar bäst av att bryggas på 93.5 grader. Tycker vi i alla fall. Dalla Cortens insteg i våra liv och temperaturstabiliteten den skänkt åt tillvaron är kanske inte direkt av livsavgörande karaktär, men morgonen blir godare och dagen gladare. Tack, Bruno.
Tvivlar på att jag kvalar in, men gör ett försök ändå. Jag bakar pepparnötter. Inget märkvärdigt med det, men kardemumman som är i har min pappa burit med sig ända från Zanzibar och jag får både skala och mmortla den själv :)
Ja, just det: Jag håller just nu på att expermimentera fram en helt vegetarisk bouef bourguignong, med både vegefärs, sojabitar och liquid smoke. Kan bli jättenördigt eller pannkaka, den som (över)lever får se!
Ja jag kanske är sent ute. Jag visste inte om följande lilla provning. Ingen tramsig (?) chokladprovning här inte. Vi kör Sill-provning med siffer-bedömning. Kanske inte matnördigt men kanske inte så många som provar sill heller eller??? Alla är självklart hemgjorda...
De här provades:
* Inlagd sill med rotfruktvinägrett
* vitlöksgravad strömming
* krämig senapssill
* basilika och valnötssill
* tomat och purjolökssill
* paprika och vitlökssill
* sill med honung, senap och dragon
* rödbetssill
Vinnare blev: Basilika och Valnötssill
Ja snapsprovningen fick vi ta en annan helg!
Jag är också sent ute och jag blickar redan framåt nästa helg. Jag fick nämligen en älgmule av en kollega vars vänner haft jaktlycka. Dum som jag var hade jag efter att ha lagt ut texten om ringaktade styckningsdetaljer nämnt just älgmule (Christer Lingström har nämnt det några gånger vilket gjort mig nyfiken). Nu ligger den där i frysen och grinar åt mig i sin påse... Någon som har några bra tips? Annars lär det bli långkok och terrin av den.
/Claes
Sidor