Världens onyttigaste pumpa
Efter.
Ja, jag erkänner. Jag var bakfull igår. Lite whisky och ett par glas rött gjorde mig väl i måndags, men mindre så i tisdags. Det var kort sagt en ynklig Margit som mötte världen. Att jag dessutom drömde om ett vider till drink (4 cl citronvodka, 2 cl pressad citron, 10 cl vitt vin och 2 cl vit kebabsås) gjorde inte saken bättre.
Jag gjorde vad varje vettig människa skulle gjort. Lyssnade enbart på olika versioner av Landslide. Ställde mig och kärnade smör. Bakade bröd på kärnmjölken och en näve kanderade nypon jag hittade i gömmorna. Samt planerade hur jag mest effektivt skulle använda upp de saker som skräpade i kylen och samtidigt få maximal bakfylletillfredställelse från det hela.
Före.
Världens onyttigaste pumpa
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 1 timme
Snåla inte med fettet. Då kan du lika gärna låta bli. Och ja. Både smör och olivolja. Har du ett problem med det? Vegetarianer utesluter bacon. Veganer låter bli - útan ost och smör blir det här som när Askungens vagn återigen förvandlas till en pumpa.
Blir det något över mixar man det slätt och späder med buljong så har man nästa dags underbara soppa. Vill man då krydda upp det med till exempel tabasco eller något annat med umptz i så ser jag mer än gärna mellan fingrarna.
- 1 kg pumpa av valfri sort (butternut, muscat eller vanlig halloweenpumpa - ta det du hittar)
- 1 paket bacon
- några kvistar rosmarin
- en rejäl ruska timjan
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- 1 dl olivolja
- 2 msk lönnsirap
- 1 paket bra riktig feta (kör du arlas fuskfeta är du död för mig)
- 50 g smör
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Gröp ur och skala pumpan. Skär i stora tärningar och lägg i en ugnsform.
- Skär baconet i mindre bitar och fördela ovanpå.
- Repa och slarvhacka örterna och strö över. Salta och peppra frikostigt.
- Ringla över olivolja och lönnsirap och blanda runt allt med händerna.
- Smula över fetaosten och klicka över smöret. Grädda 40 minuter eller tills pumpan är riktigt mjuk och allt har fått fin färg. Strö över lite mer örter vid servering, det är vackert och gott.
- En syrlig sallad av något slag är bra som smakbrytning till. Ett gott bröd att moppa upp fettet med är inte obligatoriskt men helt i linje med onyttigheten.
Kommentarer
Underbart!
Sidor