Välkomnar resurskocken in i tiotalet
Resurskockar i landets livsmedelsbutiker har givetvis varit ett välkommet inslag med allt från förädling av råvaror till upplagning av produkter som närmar sig slutdatum och sälja som egenproducerade färdigrätter.
ICA Kvantum i Norrköping har tagit ett vad jag vet ganska unikt men ytterst intressant ytterliggare steg. En ICA-handlare med enormt intresse för mat och dryck, en kreativ resurskock (en del av er har ju träffat Oscar) och en verklig dryckespersonlighet har beslutat sig att låta resursanvändningen anta en något elegantare form. Faktum är att lunch- såväl som kvällstid finns ett av stans bättre alternativ för en mat/dryckesupplevelse mitt i enorma köpcentret Hageby Center i utkanten av Norrköping.
Med en ambitiös kött- och fiskdisk där färskhet är ledordet blir kvaliteten på råvarorna som inte genast går åt i butiken av högsta kvalitet. En opretentiös och rättfram matlagning som utgångspunkt men möjlighet att erbjuda nästan just precis vad som helst mot förbeställning.
I årsgamla Kaffe- och vinbaren, bestående av en bardisk och en mindra samling bord med ett samlat antal sittplatser på kanske 25, står en entusiastisk föredetta småskalig vinförsäljare med vad som förmodligen är stans mest ambitiösa dryckeslista på glas, inklusive ett utbud av grappa som skulle stå sig nästan precis var som helst.
Satsningen och affärsidén är genial, baren är i princip en del av ICA-butikens väldiga bageri som utgör kuliss för barhänget och hade förmodligen bara varit en vägg om det inte varit för baren, noll extra lokalkostnader alltså, en resurskock och en social, underhållande och kunnig barföreståndare. Som gjort för uttråkade shopping-tofflor eller värt en resa för någon med intresse för god dryck och vällagad mat.
Att kombinera en sen lunch med barhäng och ett glas gott vin finns alltför sällan möjlighet till, äta får man inte göra mellan 14 och 17 och att kunna göra det i sällskap av en kunnig vinförsäljare är allt som oftast omöjligt, att göra det med vin i glaset är i det närmaste förkastligt. Fram för nya vanor i mat och dryckessverige! Lunchen lämpar sig minst lika väl som kvällen för utdraget gott ätande och drickande. Man får dricka alkohol mitt på dagen!
Kommentarer
Har de fått utskänkningstillstånd i en matbutik vad roligt!!!???
Roligt med efterföljare! Vet att en ICA-butik i Skrea utanför Falkenberg också anlitat en kock :) Hoppas de inte använder sig av namnet Resurskocken, bara, för det har vi registrerat.
... fast benämningen resurskock bistod Lisa med, arbetsnamnet svinnkock lät inte gott :)
Butikskock?
Skulle det gå att registrera?
Hoppas i sig inte. Känns för allmängiltigt.
Jag visste inte att resurskock var ett registrerat varumärke, det är ju ett väldigt bra substantiv. Att låta kockarna i butiken göra mer än bara skagenröror och potatissallader i butiken verkar ju ha spridit sig som en löpeld de senaste åren och verkar finnas minns eller mindre överallt. Ju egentligen nästan en självklarhet om man tänker efter.
Kombinationen med vinbaren som har gjort det nästan till en elegantare restaurang tyckte jag var underbar.
Äsch, vem som helst kan väl kalla sig resurs/svinnkock whatever, som jag skrev ovan så vill vi ju att idén ska spridas, det är ju det som är själva poängen. Att vi skyddade Resurskocken var för att själva äga definitionen till vårt projektmodell, det blev så många olika versioner i media.
Sidor