Välbehövlig vinterhetta
Eftersom jag redigerar recept för tidningen Gourmet har jag lagt märke till att de flesta kockar numera nöjer sig med röd spansk chilipeppar. En tämligen trist chili, i synnerhet när den massproduceras i Holland. Har chili blivit otrendigt efter hypen under det fusionsglada nittiotalet? Eller vill kockarna behålla sina hetaste hemligheterna för sig själva?
Själv sitter jag med kylen full av gom- och ögonbedövande chili i alla tänkbara färger. En välvillig odlare skickade ett paket för att visa upp sina produkter. Långsamt återupptäcker jag till fullo charmen hos de heta frukterna. Min man undersökte häromveckan exakt hur vrålstark en scotch bonnet är. Hans plågade stön den närmaste halvtimmen var svar nog.
Frågan är om jag inte älskar habanero mest av alla sorter. Ofta vackert orange, lika illande het som scotch bonnet men med en frappant parfym av passionsfruktsspetsad exotisk fruktcocktail. Aromen är så kraftig att den slår igenom även när du använder chilin knivsuddsvis. Allra bäst passar den kanske till aprikos. På sommaren använder jag färska aprikoser. Vintertid blir det torkade. Ibland mixar jag en sås på aprikoser, konserverad tomat, kanel, spiskummin, limeskal, lime och rödlök. Ibland får aprikoserna och habanero göra en långlagad fläskkarré sällskap i ugnen upp till fyra timmar.
Om du inte får tag på färsk habanero finns rungande räddning på flaska. Den här såsen hittade jag på Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen.
Kommentarer
Åh... På mitt köksbord ligger 40 chilifrukter av sorten prairie fire (det vill säga vanlig prydnadschili)och torkar. Den är underbart stark och trevligt fruktig.
Wow, du har hittat min favvohabanerosås? För visst är det den med senap i? Min man köpte en i Panama, och jag trodde att jag aldrig skulle få tag på en igen, men så är det inte alltså :-)
På Jamaica är folk som beroende av scotch bonnets. Det var inte jag. Fast god mat var det.
Petra: Nu kan du shoppa loss! Den är verkligen trevlig men jag gillar habanerotabascon minst lika mycket.
En alternativ intressant chilismak är koreanska Gochujang som säljs som en pasta att användas i såser, dip med sesamolja, grytor osv. Eller varför inte den härligt lekfulla rätten Bibimbap?
Inte vansinnigt stark, men en rik, myskig och annorlunda chilismak:
http://manne.typepad.com/tummyrumble/2007/10/bibimbap-great-.html
// Manne
Någon som vet var man kan få tag på Scotch Bonnets i Stockholm? Var och letade lite i Hötorgshallen idag, men de kände inte ens till dem.
Markus: Jag har faktiskt sett den på Vi Hornstull flera gånger. Habaneron och scotch bonnet är nära släkt och förväxlas ofta. Rent smakmässigt tycker jag att olika sorter av smal thaichili ligger nära.
Scotch bonnet har inte lika särpräglad personlighet som habaneron och är lättare att ersätta.
Sidor