Vaddå vinterklagan, pomeransen är ju här!
När jag vaknade på jobbet idag var hela världen vit och sådär skönt dämpad. Snö som faktiskt ligger kvar gör att jag känner mig ännu mer hemma men kylan biter ändå i kinderna, det blir ett fasligt trampande med fastfrusna växlar (på trean) och stela fingrar fumlar med låset som också det isat igen.
När cykelturen blir en plåga i kylan kan det behövas något roligt på vägen hem och på Morot & Annat lyser det varmt och inbjudande. Igår kom jag hem därifrån med en påse full med gotter, nästan det enda i mitt liv som vittnar om att julen närmar sig. Däri var marsipan och mörk nougat som jag tror att Lisa twittrat om, det ringde i alla fall en klocka när jag stod och valde mellan ljus och mörk. Blodapelsiner, ännu bara av sorten moro men om Morot & Annat håller stilen så kan vi nog få se både sanguinello och tarocco. Och så äntligen: pomerans, som jag har längtat efter den sura apelsinen med den korta säsongen. Det är fint att det finns ekologisk pomerans i stan eftersom skalet är så användbart. Vidare innehöll påsen valnötsolja, några meter saltlakrits, hampafrön, rödkål och annat viktigt inför helgerna - allt ekologiskt dårå.
Kommentarer
Härligt när de goda citrussorterna trillar in allteftersom! Tycker också att pomeransen är underbar, att äta den känns nästan som att medicinera mot bristen på ljus.
Tänk. Jag har aldrig stött på färsk pomerans. Hur använder man den?
Man kan till exempel koka marmelad, helst blandat med andra citrusfrukter. Wikipedia
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pomerans
har även andra förslag.
Eller så kan man lura i en intet ont anande medmänniska (Pomerans? Vad är det? Aldrig hört talas om.) att pomerans är en extra söt släkting till clementinen, som jag gjorde en gång i min gröna ungdom. Bortåt 20 år sedan, så det är preskriberat nu.
Anders, du kan läsa mer om pomerans här.
Det verkar inte som om jag har lag upp så många recept med pomerans men jag pressar över fisk, i grytor, använder skalet mm. Som Cathy skriver så kan man koka marmelad av pomerans, eller sirap också för den delen:
Ojoj, Cathy, jag hade velat se minen på den du lurade, pomerans är ju ansiktsskrynklande surt. Men som Anna säger så är det uppiggande minst sagt, frukterna innehåller inte så mycket juice men de går att pressa och dricka också.
Ett tips till Anders och andra är att affärer med iranska varor tar in pomerans till vintern, garanterat när det närmar sig persiskt nyår.
Tyvärr fick jag inte se hans min, han tog med sig pomeransen och gick därifrån. Men han kom tillbaka lite senare och skulle lura sina kollegor också.
Jag jobbade då på en grossistfirma i frukt och grönt, där en ombyggnad pågick. När en av byggjobbarna inte hade en aning om vad pomerans var för något så flög någon lägre makt i mig, och han fick lära sig vad pomerans är.
Underbart. Jag ska bekanta mig med den efter julen. Absolut.
Önskar så att detta ställe inte låg i Malmö, blir grymt sugen på nougaten!
det är livsfarligt att gå in i butiken...
Sidor