Tillbaka med kimchi, nyvärpta ägg och kontrafaktisk historieskrivning
Jag förstår om ni tror att jag dött sotdöden, kollapsat i en kalops, förlorat fingrarna i en köttkvarn eller något annat horribelt nu när det varit bloggtorka hela arbetsveckan. Men jag har bara varit sjuk och ruggigt trött. Varje kväll har jag försökt formulera ett sammanhängande blogginlägg, men hur jag än gjort har det bara blivit luddigt bludder av det. Och då kan man lika gärna vara tyst tills inspirationen kommer tillbaka.
Jag har inte så värst mycket att säga nu heller, men skrivsugen är jag i alla fall! Magnus och jag har ätit koreanskt hela veckan och kommer så fortsätta hela helgen. Vad är en sketen påsk jämfört med en hemgjord kimchi som nu äntligen nått den perfekta syran? I morgon blir det kimchifylld mandu (koreanska degknyten), på lördag blir det kimchi- och baconfyllda ägg och på söndag vankas kimchipannkaka.
Jag skulle ju kunna fixa fram lite bilder på det koreanska vi ätit, men ärligt talat orkar jag inte. Jag har förutom ullplädar även min bärbara över knäna och skulle jag resa mig upp nu måste jag lyfta bort alldeles för många lager för att det ska locka mig. Vi tar det i morgon i stället.
Men vadan de nyvärpta äggen i rubriken? Jo, i kväll åt vi middag hos våra grannar S & H (visserligen ett par kilometer bort, men här ute på landet är allt under en halvmil nästgårds). De har tagit över ett hopplöst litet torp och förvandlat det till en liten compact living-dröm. Komplett med hönshus och avlagda, mycket paranta hönsdamer från Adelsö Ägg. Efter den mycket goda mungbönsgrytan till middag fick vi gå ut på påskäggsjakt i hönshuset. Tokfärska ägg, med andra ord, värpta idag.
Jag vet att många av er avskyr svårskalade, färska ägg och jag förstår er. Men smaken! Pochera äggen om ni inte orkar stå och peta yttepytteskalbitar. Eller koka äggen och servera dem oskalade och låt folk gröpa ur äggen själva. För det finns ingenting godare (grillchips, säger Magnus, men honom ska ni inte lyssna på!) än pinfärska ägg.
Och efter middagen spelade vi Risk tills strateginerverna blödde. Värdinnan S (även känd som Stina på Munsö i bloggens kommentarsfält) vann stort för första gången någonsin. Fast jag var nära att ta hela Asien. Och hade jag bara lyckats med det hade jag garanterat vunnit.
Som ni märker har jag bara skrivit av mig lite allt möjligt. Ett riktigt blogginlägg kommer någon gång i morgon.
Kommentarer
Ha ha. När jag som liten spelade Risk med brorsan började vi garanterat alltid att slåss förr eller senare. Annars kul att du är på bättringsvägen.
Så har jag en riktig Svenne-fråga: Hur får man en lammstek att samsas med en potatisgratäng i ugnen vad avser tid & temperaturer? Jag är inne på att steka lammet medan gratängen värmer upp, men det är svårt att planera tidsmässigt.
Jag drömmer också om att ha höns, det verkar så trevligt och produktivt. Kan knappt bärga mig tills barnen slutar leka i lekstugan så att vi kan bygga om den till hönshus!
Plastfarfar: Ja, Risk är det mest irriterande spel man över huvud taget kan
Jag skulle satsa på en ganska låg temperatur, kanske 125 grader? Då blir lammet saftigt. Gratängen kan ju stå och puttra med och när den är mjuk och fin tar du ut den. Bry dig inte om om den inte fått så mkt färg. För när lammsteken blivit klar tar du ut den, låter den vila 20-30 minuter innan du skär upp (lammsteken behöver inte vara mer än ljummen tycker jag). Under tiden vrider du upp tempen och poppar in gratängen i ugnen igen så den får färg och bubblar fint. Tror du det kan fungera?
Anna B: Jag tjatar lite på Magnus om hönsgård, eftersom han är den minst ohändige av oss två. Men grannen som hatar våra katter (de använder hans båthus som toalett) lär knappast bli mer förtjust över hönskackel.
Åh, färska ägg... en av de där matvarorna man nästan bara har tillgång till om man Känner Någon.
Malin: precis. Lite synd, tycker jag...
Färska ägg från hönor som lever lyckligt där de går och sprätter på ladugårdsbacken, finns det något bättre? Jag är just på väg till landet och om jag har tur har bonden Bosse lagt undan några ägg åt mig! Ska bli underbart att fira påsk på landet!
Tycker fröken Dill och önskar massor med GLAD PÅSK
Tack för hjälpen --och en bra blogg!
Varsågod!
Sidor