Tillbaka!
Efter sju resor och lika många sorger, en förvirrad flytt som tog omvägarna via norra Öland och Karlsborg och en evig väntan på mitt mobila bredband har jag äntligen kommit in från kylan! Just nu sitter jag i sovrummet med fårskinnstofflorna på efter en smaskig måltid på stekt fläsk med löksås (receptet på min supergoda löksås kommer nedan).
Större delen av tiden i stugan har gått till att packa upp (trots att vi har gått från 25 till 65 kvm boyta verkar det som om en del saker helt enkelt inte får plats), den djäfla vedhuggningen (fast jag har mer kört enorma mängder avsågade stockar i skottkärran, men det har varit jobbigt nog) och, förstås, matlagning.
Givetvis har jag massvis med saker att berätta, men det får komma peu en peu eftersom det här kommer bli ett mycket förvirrat inlägg annars. Saker jag ska hylla respektive ondgöra mig över är bland annat vedspisens förträfflighet vid matlagning, våra katters märkliga matvanor, underbara kokhöns, samt det som mystiskt nog kallas mobilt bredband trots att inget av orden har någonting med den tjänst Telia erbjuder.
Men vi skyndar långsamt och koncentrerar oss för tillfället på löksås.
Löksås
receptmakare: Margit Richert
4 portioner
Tid: 20 minuter
Det finns sådana där maträtter man lätt glömmer bort bland alla spännande rätter man kan tillaga med lotusfrön, moghrabiagryn och granatäpplen som nu går att hitta på vilket konsum som helst (nästan i alla fall). Enkel husmanskost som förvisso inte tillhör det magraste man kan sätta i sig, men som är nyttigare än en påse chips eller en pizza alla dagar i veckan. I alla fall om portionerna är lagom och man kompletterar med en sallad. Stekt fläsk med löksås är en sådan rätt.
Godaste löksåsen någonsin gör den galne kocken jag har arbetat med de senaste somrarna. Å andra sidan kan han inte laga någonting annat utan att det smakar som worchestershiresås med klister, men det är en annan historia. Efter att ha tjatat efter receptet hela sommaren försökte jag dechiffrera hans lilla receptbok som jag hittat gömd bakom faxen i kontoret, men eftersom han uppenbarligen lider av både stavningsproblem och läkarhandstil gav jag till slut upp. Men en dag fick jag faktiskt vara med när han gjorde den, och den hemliga ingrediensen är... Kaffe! Inte mycket, men lagom för att ge en fyllig och lite bitter smak som bryter mot lökens sötma.
Det här är min version av den hemliga såsen och jag menar bestämt att den knäcker alla löksåser du hittills smakat.
- 4 gula lökar, skivade
- smör till stekning
- 1 tsk socker
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1-2 msk kaffe
- salt, vitpeppar
- Till servering:
- stekt fläsk eller saltsill
- potatis
- Stek löken långsamt i smöret i 15 minuter. Den ska börja karamelliseras lite, men får inte bli brynt.
- Strö över sockret och vetemjölet, rör om och tillsätt sedan grädde och mjölk. Smaka av med kaffet: det ska inte smaka moccatårta om såsen, men kaffet ska ändå anas.
- Koka löksåsen på svag värme under omrörning i 5 minuter och smaka av med lite salt och nymalen vitpeppar.
Kommentarer
Välkommen tillbaka till oss, sötnos. Och jag blev perverst sugen på löksås.
Välkommen tillbaka.
Betr kaffe i maten -en annan udda användning jag har hört talas om är att använda den för att minska på "ullsmaken" vid tillagning av får.
Har aldrig testat för jag har bara tillagat lamm, och då vill jag få fram lammets egen köttsmak i rätten.
Någon som vet något mer om kaffe och fårkött?
Vad var det jag sa om lotusfrön?!?
Inte odla i badkaret utan ÄTA ;) !!
Många kramar!
Halkade in på den här sidan när jag googlade löksås och jag blev minst sagt nyfiken på den här varianten. Jag läser på restauranghögskolan i Umeå och har praktisk tenta på måndag, där vi bland annat ska göra en maträtt med laxrygg. Tror du att den här såsen skulle göra sig bra med lax? Jag har haft löksås i tankarna hela tiden, men har inte hunnit smaka kombinationen än (det blir i helgen), men har du någon fundering gällande det skulle jag bli väldigt tacksam!
Eva-Stina: Hej och roligt att du hittat hit! Visst tror jag att löksåsen skulle passa bra till lax. Särskilt bräckt rimmad lax eller något annat lite saltare alternativ tror jag skulle konstrastera löksötman väldigt bra.
Lycka till och rapportera gärna hur det blev!
Hej igen! Nu är tentan över och tänkte berätta hur det gick. Rätten med löksåsen var alltså laxrygg, som jag gjorde en tunn och krispig potatisrösti till, med en puré på mandelpotatis och persiljerot, gjord med grädde och vitt vin, ovanpå röstin. Och så löksåsen förstås. Vet inte hur mycket kaffe jag hade i i slutändan, men kanske 1,5 msk eller så. Jag fick se omdömet igår och hela rätten var godkänd, men om såsen hade de skrivit: jättegod! Det är ett bra betyg från Mathias Dahlgren, så tusen tack för det här receptet, det gjorde mycket för mig den dagen, när mycket annat inte gick rätt..!
Vad roligt att de gillade såsen, nu blev jag riktigt, riktigt stolt! Grattis att du klarade dig, det verkar ruggigt svårt!
Sidor