Jag köpte ett lamm förra helgen. En bekant till en kollega har lamm och säljer några stycken varje höst. Prima lamm som går ute hela livet och således inte bygger på sig alltför mycket fett, vilket gör dem mycket smakligare än feta lamm.
Som förhållandevis nybörjare på jaktområde tar jag givetvis varje tillfälle att få träna på styckning så jag köpte lammet helt. Det passade också väldigt bra då killen som sålde det hade svårt att hinna med styckningen i år. Jag kan inte stycka, så är det. Jag har inte gjort det tillräckligt mycket och de gånger jag varit med när erfarna personer gör det så har det i regel gått för fort för att jag ska hinna snappa upp allt. Jag tänker gå styckkurser men har helt enkelt inte hunnit med det än och fram till dess får jag göra det bästa jag kan när jag kommer över ett djur som ska delas upp till mat. Då är ju Youtube så förbannat bra. Det finns tusentals styckningsfilmer och söker man bara rätt så hittar man garanterat något som visar hur man ska gå tillväga. Med hjälp av Youtube har jag styckat kanin, rådjur, älg och nu då även lamm (som är väldigt likt rådjur till både storlek och styckningsform) och det har gått riktigt jäkla bra. Det gick inte fort att stycka lammet, men det blev fan bra. Jag har också suttit och tittat på styckning av bäver, då jag när en naiv förhoppning att kunna skjuta en bäver den här säsongen.
Testa att köpa hela djur någon gång. Lamm är skitbra att börja med då de är rimligt stora. Det är faktiskt lite roligare att veta var köttet sittet och få lite koll på anatomin. Jag tror de flesta gårdar som kan tänka sig att sälja ett lamm bara blir glada om du väljer att stycka själv och på så vis får du nog ner priset också.
Nu inser jag att det sitter ett par personer och skakar på huvudet åt "köttgalningen". Jag är otroligt intresserad av kött, det är sant, men jag äter väldigt lite av det. Jag har en kronisk njursjukdom som gör att jag har varit tvungen att dra ner på proteiner ordentligt och mitt veckosnitt på köttintag ligger runt 200-300 g. Förhoppningsvis behöver jag aldrig bli fullvegetarian, det är jag alldeles för förtjust i köttsmak för att vilja, men jag kommer nog successivt dra ner ännu mer på köttätandet och framförallt försöka skala bort allt skitproducerat kött. Jag står helt på Lisas sida vad gäller att dra ner på köttet och jag älskar att det finns en gråskalerörelse som fegveggänget. Vore det inte för att jag är notorisk matlådeätare så skulle jag nog haka på det där med Mark Bittmans VB6 som Lisa skrev om här.
Idag serveras det lamm. Jag shoppade ett helt lamm förra veckan och bestämde mig för att snegla på Italien och laga en väldigt smakrik ragu att ha till pasta.
Det fina med såna här rätter är att det går att få köttet att räcka till så många. Inga som helst problem att få ut 10 portioner från 500 g lammfärs.