Stuvade morötter var festmat

Festmat för mormorsmor var de stuvade morötterna. En nutidsmänniska kan tycka att en så enkel rätt inte är så festlig men om man kikar närmare på ingredienserna så kryddades de stuvade morötterna med kanel och serverades med färskt stekt fläsk. Båda något exklusiva i det gamla bondesamhället. Idag är färskt kött och fina kryddor vardagsmat. Kryddor behandlas inte ens särskilt väl där de är hyllvärmare ovanför en varm spis. Förr fraktades de länge och behandlades med omsorg. Kanske är det också därför som just recepten med kryddor finns bevarade men andra rätter som inte krävde precision inte skrevs ner.

Mormors stuvade morötter är enkla att göra. Här är en receptskiss.
Skala och tärna morötter. Koka i lättsaltat vatten tills de är knappt mjuka. Skaka ihop mjölk och mjöl och toppred. Smaka av med salt och tillsätt mycket finhackad persilja.

Kommentarer

4 svar till ”Stuvade morötter var festmat”

  1. “Kanske är det också därför som just recepten med kryddor finns bevarade men andra rätter som inte krävde precision inte skrevs ner.”
    Hah, det hade jag inte tänkt på förut. Klok observation!

  2. Anders Öhman

    Så gott det såg ut.

  3. Tack, detsamma! Att fotografera är jag tyvärr inte så bra på. Däremot är jag bra på att säga till killen min hur jag vill ha det.. ;)

    Stuvade morötter låter smaskens. Det måste jag prova! Tack för en fin inspirationsblogg!

  4. Inger

    Stuvade morötter och ett tidigt barndomsminne. En av de hetare strider jag haft med min (numer bortgågna) mor, var runt just denna anrättning. Kan jag ha varit fem år? Hon tjatade och jag vägrade, trots att jag var hungrig. Vilken maktkamp, vi blev båda trötta. Jag gick till slut med på att ta en smakportion av stuvningen med morätter i slantar, kokt potatis och stakt fläsk. Det var gott

    Kryddor var ju något riktigt exklusivt förr i världen. Det var ju så dyrt! Inte konstigt att dessa rätter kom på pränt.