Passa på att bekanta dig med pomeransen för dess korta säsong tar snart slut. Pomerans har doftande skal och saft som är syrlig och lite kärv, tart som man skulle säga på engelska. Apropå det så heter frukten ofta Seville orange eller bitter orange i recept på engelska och pomeransen används i engelsk marmelad, gärna “thick cut”.
Här används oftast det torkade skalet. Det kryddar brännvin och glögg eller används malet i bröd och pepparkakor. I Finland förnims pomeransskalet i memman som kommer att dyka upp i kyldiskarna framåt påsk.
I det persiska köket används hela frukten, narenj heter den på farsi. Skalet används i matlagning, av blommorna görs en ljuvlig sylt och fruktsaften kan kokas ihop till en pasta som används som smaksättare. Saften pressas över fisk eller så låter man frukten baka med fisken i ugnen.
Spenaten härstammar från Persien och används i mängder och på många olika sätt i det persiska köket; kall som varm, i grytor eller ris. Ashe reshte, kookoo sabzi, rödbetssoppa med bönor och spenat är några exempel. Också föregångaren till omeletten har persiskt ursprung och olika sorters kookoo är fortfarande vanligt förekommande. De kan innehålla potatis, dill, blomkål eller spenat som i nedanstående omelett där den ackompanjeras av saften från pomerans.
I Malmö hittar du pomerans på Nassims livs vid Möllevångstorget och ekologiskt odlad hos Morot & Annat vid Drottningtorget.
- Mer pomerans på Taffel.se: Pilgrimsmusslor med vitlök och pomerans
Spenatomelett med pomerans
Receptmakare: Sofia gustafson
Portioner: 2
Tid: 20 minuter
- 250 g fryst spenat
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
½ tsk salt
svartpeppar
4 ägg
- Tina den frysta spenaten. Skär i mindre bitar om bladen är stora.
- Stek vitlöksklyftorna i en stekpanna, de ska bara precis börja ta färg.
- Tillsätt spenaten och fräs i några minuter, rör om då och då. Salta och dra några varv med pepparkvarnen.
- Knäck äggen i en bunke och vispa sönder gulorna lätt med en gaffel.
- Sprid ut spenaten i stekpannan och häll äggen över. Stek tills äggen stelnat eller har en krämig konsistens. Vändstek eller behåll krämigheten, allt efter egen smak.
- Skär omeletten i bitar och servera, vid bordet pressar du pomeranssaft över omeletten.
Kommentarer
6 svar till ”Spenatomelett och pomerans med persiska rötter”
Nu blev jag så sugen på memma, måste komma ihåg och köpa en när den kommer. Med ovispad grädde och socker, mmmmmmmm!
mums, men bjud in några vänner så du inte föräter dig!
Det här blev dagens middag. Mycket gott, tack för receptet. Sista pomeransen gick åt, så man får ta en runda till på Daglivs och se om det fortfarande finns några kvar.
Två frågor dök upp:
om man som ‘Polygot’ MMcM i kookoo-länken ovan pimpar med koriander och bockhornsklöver i sin Kookoo Sabzee, är det bockhornsklöver-blad eller frön man använder, och går det att få tag på bockhornsklöver-blad i Sverige?
Receptet nämner inget om vilket matfett som används. Det spelar säkert inte så stor roll, men om man nu är så nördig att man vill prova på (ok, har tvångsmässigt behov av) att försöka vara lite autentiskt, vad väljer man då? Ghee används väll i Persisk matlagning och skulle kanske passa?
Fredric, vad roligt att du gillade receptet och vilken tur du har som hittat pomerans! Tyvärr har jag inte hunnit svara på dina frågor men nu så:
Härligt att du nördar in dig, det där med autenticitet är annars lite klurigt tycker jag … men åter till fettet: Jo, klarat smör (kallas typ olja) används i persisk/iransk matlagning som ju har regionala skillnader, från öken till kust. Dessutom lagas mycket persisk mat av exiliranier världen över som anpassar recepten till vad de har tillgång till. Självklart är också hälsomedvetenhet och smakpreferenser viktiga faktorer i valet av matfett. Till fest kanske det blir mer smör eller ghee medan det till vardags blir margarin eller oljor av olika slag.
Koriander ska du absolut ha i din kookoo, tycker jag, MYCKET grönt ska det vara. När det gäller bockhornsklöver så är det bladen som gäller, vet dock inte om de finns färska i butik nu. På sommaren brukar det finnas på Möllevångstorget. Då kan det också finnas tareh (purjo-gräslöksliknande, kan finnas torkad ). Jag lagar oftast kookoo sabzi när det är svensk säsong för då smakar det som bäst. Men många fryser in örter så att man kan laga riktigt grön kookoo året om. Torkade bockhornsklöverblad eller kookoo sabziblandningar finns att köpa i affärer med orientaliska livsmedel. Får man fråga var du bor?
Jag vill dock varna för att man kan lukta lite efter att ha ätit mycket bockhornsklöver. Ledtråd: svett.
Länk till mitt recept (min tolkning av svärmors): http://exkursioner.wordpress.com/2008/11/24/kookoo-sabzi-persisk-frittata-med-farska-orter/
Visst får man fråga – Stockholm. Jag skulle gärna laga mer Persisk mat. Min dotters bästis har Iransk pappa och brukar fresta mig med beskrivningar när hon ätit middag där, och jag är inte den som klagar när min älskade 9-åring kommer hem och tjatar på mig att vi måste laga kokt lammtunga i sin egen buljong med citron :-) . Men jag vet ingen centralt belägen Persisk matbutik som jag enkelt skulle kunna kila förbi om man saknar någon exotisk ingridiens. Tips är välkomna, men jag blir kanske tvungen att ta mig ut till Rinkeby eller Fitja någon helg. Jag får hålla utkik efter bockhornsklöverblad i sommar, men ska prova din svärmors länkade kookoo sabzi och fler recept från din blogg innan dess.
Vilken härlig 9-åring! Hoppas du också blir inbjuden på middag någon gång.
Du kan kolla Kista eller Husby också men Iranska varor borde finnas i välsorterade butiker i stan.