Soppor från Kina: Sunda vätskor
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8895","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"250","height":"334"}}]]Mitt öde beseglades av en soppa på krogen Bar Shu i London. Det handlar om krogen vars menyer sätts samman av min husgud Fuchsia Dunlop, behöver jag säga mer? I slutet av måltiden, när jag egentligen inte var mottaglig för fler intryck efter ett smakfyrverkeri av tungtinglande sichuanpeppar och chili-som-sträcker-sig-mot-himlen, ställdes en oansenlig soppa framför mig. En ljus lätt kycklingsoppa med mild svamp och en doft … Vad var det? Gäckande toner av selleri, ginseng och sommaräng. Insmickrande? Näppeligen! Men efter att ha skrapat skålens botten och korsförhört servitören gick jag som i trans raka vägen till en av de välsorterade butikerna i China Town. Där införskaffade jag för första gången riktigt högklassig angelikarot, hemligheten bakom de lockande aromerna. Sen urminnes tider har det i Guangdong (tidigare stavat Kanton) serverats hälsosoppor mot slutet av måltiden för att rena och balansera kroppen. Ibland fungerar tunna lätta soppor rent av som måltidsdryck genom hela måltiden. Nu sprider sig de saliggörande sopporna till Västerlandet på allvar. Nåja, i alla fall i de mer mondäna storstadsskikten, det är ingen risk att de tunna exklusiva sopporna på bred front konkurrerar ut den svenska prisvärt stabbiga klassikern fyra små rätter. Den mentala beredskapen är hög. De kinesiska hälsosoppornas renässans är nämligen bara ytterligare ett tecken på att nutritionism är ute och vanlig hederlig mat inne. En romantiskt tillbakablickande rörelse med opinionsbildare som Michael Pollan i spetsen uttrycker en växande skepsis mot artificellt producerade vitaminer och mineraler. Och kockar med Michelinstjärnor använder numera örtmedicin som pikanta accessoirer. Tro nu inte att det nödvändigtvis blir mycket enklare om du går över till riktigt käk i stället för att hålla koll på ett tjog vitaminpiller. I alla fall inte om du är seriös. Att balansera sin kost enligt traditionella kinesiska läror innebär fullt sjå även för dem som tror sig ha ett hum om kinesisk mat. I grunden ligger principen om de motverkande krafterna yin och yang. Beroende på sammanhanget kan man slavigt summera yin som kylande, feminina mörka krafter. Yang symboliserar det mörka, lätta och värmande. Självfallet beror en snuva på ett överskott av yin, och bör därför hävas med yang-föda. Men feber, som ibland åtföljer snuva, anses orsakas av yang. Ingen enkel match alltså. Klassifikationssystemen för mat är ytterst intrikata, kinesiska hälsoexperter vill kanske inte göra det så enkelt för sina patienter att de kan bota sig själva. Växtsätt, konsistens och utseende är några faktorer som avgör råvarans status.Till exempel har amerikansk ginseng yin-egenskaper medan den kinesiska varianten är yang Kinesisk medicin är knappast riskfri bara för att ingredienserna är ”naturliga” och använts under årtusenden. Visserligen visar en hel del moderna studier på att traditionella medicinska livsmedel som bocktörne har höga halter antioxidanter. Andra ingredienser som ginseng tycks ha ett flertal påvisbara medicinska effekter. Men samtidigt ökar också rönen om att ingredienserna kan ha allvarliga bieffekter. Till exempel innehåller hyllade örter som efedra stora doser riskabelt efedrin. Lyckligtvis har mitt intresse för kantonesiska soppor väldigt lite med hälsa att göra. Ginseng, angelikarot, kinesiskt bocktörne må ha grundmurat rykte inom den kinesiska folkmedicinen men det är deras fascinerande aromer som gör att de numera hittar ner i mina grytor. Långsamt inventerar jag de traditionella ingredienserna, en efter en och ser om de håller måttet som ingrediens även utan magiska egenskaper. Kanske blir jag lite friskare på kuppen, helt säkert är att jag blir lyckligare. Gå nu inte överstyr och börja laga utflippade hälsosoppor till alla som ser en smula krassliga ut. En säker kur mot hosta lär vara en långkokt soppa på vattenkrasse aprikoskärnor och ankkrävor. En del ängselmagade föredrar nog att ha kvar sin hosta. Läs mer om ingredienserna du behöver till hälsosopporna.