Some indulgence: Malmöskatter och bergamottsirap
Jag älskar Malmö! Mycket tack vare maten här, det var inte bara Patrik jag längtade till när jag fortfarande bodde i Göteborg medan han redan flyttat hit. Stockholm i all ära men inte såg jag någon bergamott där. Hemma i Malmö har tydligen inte så många insett bergamottens storhet för det fanns fortfarande några kvar på Morot & Annat så jag räddade de torra citrusfrukterna ur fyndkorgen. Skynda er dit om ni gillar pomerans eller är nyfikna på denna sura apelsin, för där finns fortfarande några kvar för tio kronor kilot. Och som ni säkert redan vet är allt ekologiskt i butiken, förresten har de Bjørnsholm Gårdmælk, dansk helmjölk. Äh, nu förlorade jag mig i godsakerna igen. Lika intensivt som jag njutningslystet samlar ingredienser i min hemstad hatar jag mitt kök. Följaktligen kräver kombinationen av pyttelitet kök och många små inköp sina skåprensningar. En sådan skedde ikväll.
Annika skrev nyligen om pannkakor, de lät såklart smaskiga och gav mig nu dessutom förevändning att gå loss på godsakerna som staplats i skåpen. En burk dulce de leche på utgång plockades fram (sötad kondenserad mjölk kokad i tre timmar), grädde vispades, bananer skivades, rostade hasselnötter hackades och bergamottsirap kokades. Sötsaker och bakverk är inte min turf men i brist på lönnsirap och i rikedom av citrus tog jag helt sonika och rev bergamottens åldrade skal, kramade saften ur frukten och kokade till en sirap tillsammans med socker och vatten. Jag kokade nog lite för länge, efter femton minuter tappade jag bort tiden, kanske hade sirapen varit klar efter bara tio femton minuter? Tips om sirapskokning mottages tacksamt! I alla fall så blev det en mycket trögflytande bärnstensfärgad sirap med citronapelsinig syrlighet med den karakteristiska bergamottaromen koncentrerad i skalraspet. Jag tänker mig sirapen till choklad och mjuka kakor, vad tror ni?
Jag gillar havresmak så havregryn fick smaksätta de tjocka pannkakorna som Patrik tyckte var mycket godare än vanliga pankisar. Under måltiden funderade jag på om inte blåbär hade varit gott till bergamottsirapen, kanske i pannkakorna?
Mina favorittoppingar för kvällen:
bergamottsirap + smör (kanske dags att koka bergamottkola?)
dulce de leche + vispad grädde + banan + rostade hasselnötter
Kommentarer
påminner bara om att du skulle ta reda hur man använder dom kungliga fröna äts dom bara rostade som dom e eller finns det ngt recept?
Oj vad gott det låter. Blåbär är ju gott med både citron och apelsin så varför inte?
Tack för påminnelsen! Jag har egentligen inte glömt men har heller inte hunnit. Tänkte plåta också lite pedagogiskt ... eller tvångsmässigt. Tills dess kan du rosta, salta och snacksa fröna!
Vilken fantastisk idé! Sådan sirap skulle jag vilja pröva. Borde bli gott med citroner med? Citroner och bananer är ju goda vänner; mitt givna pannkakstillbehör. Och havrepannkakor är aldrig fel.
Annika: Javisst, det blir ju väldigt sött men det är ju sirap ;) Jag har testat med pomerans och det var super. Skalet ger mycket smak, man kan sila bort det när man kokat klart men jag gillar att ha det kvar.
Sidor