Här har vi en robust ört som klarar tuffa tag. Faktum är att vanlig timjan, även kallad backtimjan, har en lite kantig karaktär som rå och vinner på att torkas eller upphettas. Och se till att använda den med måtta, den kan överrumpla andra ingredienser och i värsta fall ha ihjäl dem. Den distinkta, skogiga gröna kryddigheten kommer från ämnet tymol. Tymol förstärker den naturliga smaken hos lammkött, så om du är skeptisk till den är det smart att välja andra kryddor. Älskar du lite yllig smak på ditt lamm är timjan perfekt. Personligen är jag inte förtjust i kombon rosmarin och timjan. Citrontimjan har en helt annan karaktär än olika varianter av backtimjan. Den behandlar vi en annan gång. Nu raddar jag upp timjanets smakkamrater och ber att få påminna om att den är särskilt bra i feta rätter.
apelsin, blomkål, brysselkål, cider, citron, enbär, fet gris, getost, grevéost, kryddpeppar, kummin, lagerblad, lamm, morot, muskot, nötkött, palsternacka, paprikapulver, potatis, prästost, purjolök, rotselleri, röd paprika, salvia, stekt lök, svart vinbär, svartpeppar, tomat, vitkål, vitt vin, viltkött, whisky, äpple, veteöl
Timjantokig? Avvikande åsikter? Du har chansen att sätta ner foten i kommentarsfältet och ge dina bästa timjantips!