Pinjenötter (pinjekärnor) är svindyra, lyckligtvis är de svingoda också. Fin smak av barrskog (ja, du gissade rätt: pinjeskog för att vara exakt) och en liten kryddighet som drar åt ouzo eller kanske kryddnejlika. Rosta dem lätt i torr panna för att ge smaken en extra skjuts. Pinjenötter ser lite olika ut beroende på ursprunget. De kinesiska har form av knuppiga droppar och har sprödast konsistens och ren smak. De större, riskornsformade är i regel från Italien och är lite segare med mer nötighet och dovare pinjeton. Se upp med de minsta gulaktiga från Korea som kan ge upphov till pinjemun.
apelsinblomsvatten, aubergine, basilika, basmatiris, berberis, broccoli, duva, fikon, getost, gojibör, grön sparris, hallon, honung, kanel, kardemumma, kikärtor, kyckling, lamm, lingon, ljusa russin, morot, mynta, parmesan, persilja, pumpa, purjolök, päron, rabarber, ricotta, rosenvatten, röd paprika, saffran, spenat, stekt lök, tomat, vitlök, zucchini
Pigg på pinje? Kanske har du egna förslag att dela med dig av i kommentarerna?