En stor fest precis som en stor fest i en trädgård i juni ska vara. Sol och regn, grillar som brinner för mycket och grillar som slocknar, barn under bordet, maten som dröjer och just precis då ställer någon en varm kastrull med räddningen mitt i köket. Jazzpianisten har grillat och mixat ihop en Slatah meshouia, salade grillé, en tunisisk röra som 40 personer kollektivt slänger sig över. Vi doppar bröd och sparris och kalaset lägger i en nästa växel. När jag kan slita honom från pianot senare på kvällen får jag receptet, så varsågoda, fritt citerat från Karim. Vi är dig evigt tacksamma.
Slatah meshouia, en kastrull
Grilla fifty-fifty paprika och tomater på kolgrill eller på oljad plåt i ugnen. Pressa ur kärnhusen ur tomaten före grillningen. Paprikan kan bytas ut mot chilifrukter i önskad proportion. Skala bort allt svartbränt skal efter grillningen.
Mixa eller mortla de grillade grönsakerna och blanda i några dl olivolja, en msk kummin, salt, färsk koriander, persilja, citronsaft och en hel pressad vitlök
Garnera med kapris oliver, ev skivat kokt ägg