2009-11-01 av Sofia Gustafson...
Senhöst på torget
Purjolök, äpplen, timjan, fikon, mynta och päron.
Äpplen: Aroma, Belle de Boskoop och Gravensteiner. Nu njuter jag verkligen av höstens svenska äpplen. Nyskördade är de friska, krispiga, saftiga och varje litet äpple är rikt på smaker. Undrar om det var aromaäpplena som andades kardemumma och ros? Ändå kan man ju faktiskt ledsna på att tugga i sig äpplen som nyttigt mellan mål, men prova då den här lyxigt goda äppeltarten.
Päron: Clara Friis, är goda att äta som de är eller i salsa och sallad.
Fikon från Turkiet finns fortfarande. Mörka, matta, lockande och väldigt goda är de nu.
Purjolök har jag alltid hemma under hösten. Den är en klippa i soppor eller i kookoo sabzi och mustig persisk purjofrittata.
Kommentarer
Ja nu kommer vi snart till den tid då varornas frostresistens avgör torgutbudet ;-) Erinrar mig den isande känslan av att sätta tänderna i ett nästan fruset äpple...
åh tala inte om frost än ;)
det är så mörkt nu också...
Sidor