2008-06-14 av Johan Swanljung
Sellerisalt
Jag köper hem sellerisalt framför allt för att lukta på det. Som barn bodde jag i sex år i Chesapeake Bay-området och pappa kokade ofta krabbor med den lokala kryddblandningen Old Bay, som har sellerisalt som en huvudingrediens. Det är en underbar doft.
Men det är givetvis också gott som krydda i maten, till fläsk, kyckling eller fisk. Och naturligtvis också i bloody mary.
Bra sellerisalt innehåller inget annat än malda sellerifrön och salt. Malda sellerifrön blir ganska snabbt beska. Det är möjligt att saltet på något sätt bromsar den processen men jag gissar att det bara döljer smaken.
Sellerisalt finns att köpa i de flesta kryddaffärer, till exempel på hötorgshallen.
Är det någon som vet var man kan köpa hela sellerifrön? Eller Old Bay?
Kommentarer
Sellerifrön av märket Fiddes Payne finns i krydd&choklad-butiken precis intill/under rulltrappan i Hötorgshallen. Jag brukar använda en liten nypa som pikant ton i coleslaw.
Fredric: Är det hela sellerifrön? Vi köpte sellerisaltet där.
Japp, titta efter silverfärgade burkar med ett litet fönster på, se här: http://www.fiddespayne.co.uk/prod_windowtin-herbs-and-spices.htm
Fredric och Lena: Tack för tipsen! Som Lisa sa köpte vi sellerisaltet under rulltrappan i Hötorgshallen. Jag kollade rätt noga, men de kanske var tillfälligt slut. Jag ska fråga nästa gång jag är där. Eller vandra upp till Wallingatan.
Sellerifrön finns att köpa på Eter och Essensaffären på Wallingatan i Sthlm.
Sellerifrön har Fiddes Payne i sina silvriga burkar med fönster, titta på deras svenska sida www.fiddespayne.se
/Lasse
Jag kan mycket väl tänka mig att saltet bromsar processen. Dillfrö är för övrigt en annan underskattad krydda som är på frammarsch nu i skandinavismens dagar.
Här skulle jag vilja rekommendera den här läknen även om den inte innehåller några frön: http://patrikrydman.blogspot.com/2007/08/oj-vad-det-lagas-sellerisalt.html
Den kryddan ska jag köpa,kryddcrazy som jag är!
Jag har köpt sellerifrön på Curry House på Haga i Göteborg, men det är några år sedan. Mormor brukar ha koll på något ställe i Malmö, men det har jag naturligtvis glömt vad det heter. (Jag använder det mest i hennes recept, och nu har jag inte haft några på ett tag, tror inte jag kan få tag i det här uppe i Umeå.)
Sidor