Det har skrivits så mycket om smör på Taffel de senaste två veckorna så det är svårt att försöka tränga in något nytt. Nu kan vi redan allt.
Mitt ödmjuka bidrag består i en liten pimpning av det brynta smöret med sardeller och vitlök. Tänk på att inte låta sardeller och vitlök ligga med i smöret när det bryns, det klarar inte de ingredienserna. Det måste alltså bli frågan om en tvåstegsprocess där vi först bryner smöret och därefter separat fräser vitlök och sardeller lite. Sen läggs de bara ihop.
Det jag egentligen vill orda mest om är lax lagad sous vide. Sous vide börjar booma nu får man en känsla av och på flera håll skrivs det om lax sous vide. Lax är nämligen riktigt lämpligt att laga på det sättet och det tveklöst bästa resultatet med sin fisk får man just med den tekniken.
"Jävla tjat om sous vide, vad fan är det", muttrar givetvis någon nu. Jag skrev en hel del om tekniken på min gamla bloggplats och här kommer länkarna för den hågade läsaren.
1. Först lite bakgrund
2. Teori
3. Några ord om packningsutrustning
4. Och om uppvärmningsutrustning
När ni har läst det kan ni lite mer.
Det jag vill säga om lax sous vide är att jag tycker det är rätt viktigt att rimma laxen innan man lagar den. Rimlagen är 10-viktprocentig med avseende på salt (ca 3 msk salt i 4 dl vatten) och laxen får ligga i lagen en timma. Dels tycker jag laxens konsistens blir bättre men mitt främsta skäl är nästan rent fåfängt. Ni har sett det där vita som tränger ut ur laxen när man lagar den va? Det är främst albumin, ett otroligt vanligt protein som också äggvita består av. Genom att rimma laxen i en timma så bryts väldigt mycket av albuminet ner och vi slipper se eländet på vår stekta fisk. Klart ni också ska bry er om det! Varför nöja sig med icke-perfekt mat?
Jag vet att det finns folk som har smaksynpunkter på rimmad lax och anser att rimningen faktiskt pajar smaken lite. Jag tycker helt enkelt inte det, men min gom kanske inte är så känslig.
Här kommer ett rätt enkelt recept på lax med lite tillbehör.
Det viktiga är smöret. Dödsgott brynt smör med sardeller och vitlök.
Nu stekte jag laxen men jag tänker också säga några ord om hur man lämpligtvis beter sig för att få den alldeles perfekt med sous vide. Lax är nämligen alldeles förträffligt att laga sous vide.