Samlade smörtips
Det har varit mycket smör den senaste tiden. Vi fortsätter väl på den linjen? Här mina bästa smörtips.
Brynt smör-smör
Det här är enkelt och publikfriande restaurangtrick som tar bordssmöret till helt nya nivåer. Varje gång jag gör det här till olika bjudningar vet jag att det bara är en fråga om promillehalt innan impulskontrollen ryker och någon sitter och äter det rent. Gör så här: Bryn lite smör. Ungefär 2 msk brynt smör per 100 g smör tycker jag är lagom. Sila bort grumset och låt svalna. Ta sedan fram elvispen och vispa det obrynta smöret ljust och fluffigt tillsammans med det brynta smöret. Smaka av med flingsalt. Voila, världens godaste smör.
Etiopiskt elixir
Jag bloggade ju ett recept bara häromdagen. Men jag tänker tjata lite till om det, för det är verkligen alldeles förunderligt. Jag har svårt att tänka mig någon rätt som inte mår bättre av en tillsats av detta aromatiska elixir. Äggröra med en klick niter kibbeh nedrört når trancendentala höjder. En smöremulsionsås på detsamma är gudomligt. Alla grönsaker mår bra av att vändas i en klick.
Vägen ur bregottträsket
Jag har aldrig fattat poängen med Bregott när det är så lätt att bara ta fram den mängd smör man tror sig äta på en dag, lägga det i en skål och sätta på ett litet fat som lock. Godare. Enklare.
Baka liten smörstinn kaka
Ska du någon gång baka något svårare än en sockerkaka? Låt det bli en kouign amann. Är ambitionsnivån låg? Gör de smörstinna små fleur de sel-kakorna.
Vägen till frälsning går genom smöremulsioner
Var inte rädd! Det är inte så svårt. Jag har med gott resultat vispat hollandaise till den ultimata fyllemackan egg benedict på Åland efter sådana mängder lonken att motoriken varit totalt skadeskjuten. Fixar jag det då fixar ni det nyktra. Hemligheten är låg värme och att ta det lugnt. Vattenbad är ett idiotsäkert sätt, men när man väl lärt sig läsa såsens olika stadier kan man utan problem göra det direkt på plattan. Värmen reglerar man genom att dra kastrullen av plattan då och då. Gör den här såsen. Och den här. Och den här. Och testa en hollandaise med en tillsats brynt smör och strö över grovhackade, rostade hasselnötter.
Inte bara Arla
Försök köpa andra sorters smör än Arlas när du har möjlighet. Dels är det inte roligt att stödja någon som prånglar ut standardiserat tråksmör (okej, smör är aldrig äckligt, men livet är för kort för att äta trist!), dels behöver vi en mångfald på marknaden. Och köp ekologiskt - är du inte intresserad av djurhållningsetik finner dudin tröst i att ekosmöret har så mycket mer smak! Hittar du får- eller getsmör, upphäv ett förtjust skri, köp minst tio förpackningar (frys in!) och skicka åtminstone en av dem till mig. Och ska du till Bretagne är det värt att fylla handväskan med smör alldeles innan återfärd. Även där kräver jag i egenskap av smördrottning ett tioende.
Ingen jul utan smör
Till jul är en smörgubbe obligatorisk. Jag vet inte varför, men så är det. Punkt.
Era bästa smörtips? Jag vill veta.
Kommentarer
Precis som du, gillar jag hemkärnat smör och brynt smör. Jag använder gärna brynt smör i mjuka kakor, gärna med strösockret bytt mot råsocker och muscovado. Det blir en så himla god kolasmak.
Ha en bra dag!
Sara
Har precis investerat i en hink (1,8 kg) av Arlas koncentrerade smör, alltså 100 % smör. Jag vet, tråksmör, oekologiskt och säkert något mer, Men jag undrar om du har någon erfarenhet av nämnda produkt? Jag inbillar mig att det vilket fall ska ha bättre stekegenskaper.
Hälsar en som aldrig frågat förr......
Fråga får man alltid! Men hellre här än på twitter eftersom det inte är lika direkt pockande. Men nä. Jag har ingen som helst erfarenhet av det koncentrerade smöret - gissar att det är en grossistprodukt?
Du får gärna rapportera när du hunnit testa det, det låter intressant.
I min bok om F/L, som för övrigt nominerats till Sveriges Bästa kokbok alla kategorier i år, har jag med ett helt kapitel om smör appropos att krogen långt före starten jagat det exakta smöret. Där framkommer att det de facto är vi som brutala sällar i norr för 600 hundra år sedan reste söderöver till Frankrike och inte bara lärde fransoserna göra smör utan så även att ta fram kvalitetssalt - säg det till en fransman idag och mottag reaktionen!
Jag kan bara instämma i allt du skriver och tacka för detta strålande blogginlägg. Precis som du förvarar jag smör i rumstemperatur (för övrigt i en fantastiskt snygg smörask från Le Creuset ;). Jag tar fram smör varje kväll inför nästkommande dag.
Tycker at Valios smör är väldigt gott, ven fast dte inte är ekologiskt. Arlas smör är faktiskt inte tillräckligt välsmakande för att bredas på en smörgås. Långt därifrån.
Koncentrerat smör är det samma som ghee, d v s man har klarat smöret och avlägsnat vatten + proteiner. Det ökar hållbarheten, men lär ju också påverka smaken, åtminstone om man värmt det för att avlägsna vattnet.
Din blogg är verkligen den roligaste att läsa just nu! Så kul recept och så himla kul att det kommer så mycket inlägg!
Jag har för mig att ICAs smör är detsamma som lurpaks vilket jag tycker är väldigt gott att äta utomlands. Åländskt smör från Cajsa Warg brukade då och då finnas i kylen när jag bodde i Stockholm. Numera glädjs jag åt att kunna köpa Thise på vilken Fakta som helst i Köpenhamn.
tack, vilka bra och roliga ord om smör. Och apropå det koncentrerade smöret så består det av 100 procent fett (vanligt smör är ca 80 procent fett), det funkar alltså som en olja (som förstås också har 100 procent fett) i stekpannan. Fördelen när man steker i det är att det inte blir några svarta prickar på maten, jämfört med när man steker i vanligt smör som innehåller mer protein och mjölksocker, alltså sånt som fortare blir bränt/svart i stekpannan.
Halleluja! Vilket underbart fantastikt inlägg. Jag är en stor smörfantast och villl bara tillägga att en bit smör alltid bör inmundigas, som den är, då matlagning eller bakning står på agendan. Jag lovar emellertid att också prova alla ovan nämnda tips!
Vad roligt med så mycket respons! Tack för alla tips och infon om det koncentrerade smöret. Själv funderar jag på en sats potted shrimps någon dag framöver.
Spinoff- småkakor (som du inte brukar baka)
Kokoskakor/kokostoppar som jag älskar. Nästa gång blir det med lite brynt smör. Normalt får man ju ingen brynt smörsmak i dem.
Till skillnad mor mors bondkakor,bakade med smör.
Älskar dem nygräddade med sin extra nötsmörsmak.
Jag tackar också för infon med det koncentrerade smöret. Som tur är har det lång hållbarhet. Jag som gör allt med brynt smör, bea, vitlökssmör, till fisken, till matjessillen sitter nu med 1,8 kg smör som inte kan brynas :)
Jag återkommer om jag hittar något fenomenalt användningsområde förutom stekning.
Jag brukar köpa franskt smör när jag får tag på det. Bor man inte i Stockholm kan det vara svårt, men ostbutikerna har det ibland även i mindre städer. Tar gärna tips på bra ställen att köpa gott smör.
Underbart inlägg! Jag föredrar också riktigt smör på mackan. Helst franskt men det är lite väl dyrt till vardags, men när jag är i Frankrike köper jag alltid på mig massor, även det billigaste i en fransk mataffär är roligare än Arlas. :)
Jag brukar ha smör framme i en bytta också, men inte bara en dagsranson utan ett helt paket, det håller sig minst en vecka i rumstemperatur.
det enda sthlmsmörtips jag egentligen har är att Oaxens Skafferi har ovikens smör. Det är gudomligt.
I Stockholm finns bla Winjas Grosshandel på Kungsholmen som bl.a har några franska smörsorter. Köp lite ost samtidigt och gå sedan ner ett kvarter till Hantverksgatan och spendera resten av matkassan hos T&J. Lycka över disk.
... och Bondens Matbod i Hötorgshallen som oftast har svenskt smör från något mindre gårdsmejeri som jag just nu inte lyckas komma ihåg. Gudomligt med lätt smörkolasmak... Ja, jag åt nog ett tredjedels-paket med sked under förra julens julstök i köket, men det står jag för!
Getsmör såg jag idag på Gryningen på Folkungagatan, för den som söker slikt.
För övrigt görs Änglamarks smör av danska Thise mejeri.
Tack! Här ska handlas getsmör.
Sidor