Salviadoftande böngryta med chorizo
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8035","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-465","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"308","title":"salviadoftande-b\u00f6ngryta-med","alt":"salviadoftande-b\u00f6ngryta-med"}}]]
Böngrytan med chorizzo såg dagens ljus redan 2007. När den pulicerades kom kommentaren ”du har nästan gjort fagioli all´uccelletto”. Svenska Ilva bosatt i Italien var inne och kommenterade. Skillnaden mellan den här grytan och den italienska är att den italienska är helt vegetarisk dvs utan chorizon. Du hittar hennes recept här. Vad jag upptäckte då var att den även föll mina franska systersöner i smaken – då var de runt 12-14 år. Så, rätten är barnvänlig. Gör den gärna någon dag i förväg då den bara blir bättre av att stå och bli mer smakrik.
Salviadoftande böngryta
Receptmakare: Kinna
Portioner: 4 pers
Tid: max 30 min
- 10-12 salviablad (kan uteslutas om det inte är säsong eller du har i frysen)
- 2 vitlöksklyftor
- olivolja
- 2 burkar hela tomater
- 2 goda ungerska korvar (eller något annat som kan ge smak, t ex rökt fläsk)
- 4 burkar stora vita bönor eller ca 800 g kokta limabönor eller stora vita bönor
- rödvinsvinäger
- salt
- Fräs pressad vitlök och hälften av salvian i olivolja.
- Häll på tomaterna och finfördela med en sax.
- Skär korvarna tunt och tillsätt dem.
- Koka en bra stund (om du har tid gärna en halvtimme eller mer).
- Tillsätt bönorna och smaka av med vinägern.
- Stek resten av salviabladen försiktigt i olivoljan och fördela över grytan.
- Servera med ett gott bröd.