Salsa romesco - ett recept
Jag tar med brutalt förakt avstånd från termen "grillsäsong", som att man skulle behöva ha en speciell säsong för att grilla. Faktum är ju att den perioden man i folkmun avser med begreppet är den absolut minst logiska tiden att grilla. På sommaren är det varmt, då vill man kontrastera med något kallt, inte tända på en stor brasa. Nej naturligtvis är det på vintern som grillningen är allra mest lämplig, när kylan och mörkret manar oss att trängas kring en eld som sakta förvandlar gris till fettdrypande oemotståndlighet.
Så är vintern den verkliga "grillsäsongen"? Naturligtvis inte, jag skrev ju just att det inte finns någon "grillsäsong". På hösten grillar man för att torka upp efter regnet, på våren för att det är den mest fantastiska tiden att vistas hela dagarna utomhus och på sommaren för att alla grödor som tittar fram förtjänar grillningen. Det mest naturnära, primitiva, romantiska och karaktärsgivande tillagningssättet som existerar näst efter när mister Narisawa tillagar rådjur genom att hänga köttstycket på en en grankvist ute i trädgården. När jag blir stor ska jag ha en vedeldad spis, en stenugn och ett rotisserie, eld och mat hör ihop, passion och eld hör ihop, mat och passion hör ihop, den gyllene treenigheten.
Jag ville egentligen bara komma fram till ett recept, som kanske passar allra bäst just på sommaren när späda lökar av alla de slag ser solen för första gången. Men den fungerar precis lika bra till fläsket i vinter, fisken i vår eller lammkorven i höst.
Salsa Romesco
-
Fyra gula lökar
-
Olivolja
-
Två vitlöksklyftor
-
Tre "pimiento ñora seco" eller annan torkad chilifrukt
-
Två burkar riktigt goda konserverade tomater
-
50 gr rostade hasselnötter
-
50 gr rostade mandlar
-
En rejäl skiva väl rostat gammalt bröd med ordentlig skorpa
-
Salt
-
Lite dyrare svartpeppar
-
Vatten
-
Skala och skiva löken, låt karamellisera långsamt i ordentlig med olivolja. Det tar ett par timmar och löken ska bli väldigt brun men inte bränd.
-
Tillsätt skivad vitlök och pepparfrukt, låt rostas lätt.
-
Tillsätt tomaterna, låt dem rostas rejält med det andra på låg värme. Låt det ta tid.
-
Nötter, mandlar och rostat bröd gör sällskap i grytan.
-
Salt och peppar.
-
Mixa slät med vatten. Så mycket vatten som krävs för att få önskad konsistens. Smaka upp med salt och svartpeppar.
Serveras med grillade, lätt förkolnade grova stick(sallads-)lökar. Lägg energi på att hitta grova, smakrika lökar. Späda färsklökar fungerar också. Toppa lökarna i såsen och ät med händerna. Slicka fingrarna grundligt. Ta en brödbit och torka av alla skålar och tallrikar. Ät brödbiten.
Appropå svartpeppar, hitta en riktigt bra svartpeppar, det kommer du få utdelning för, inte bara i det här receptet.
Kommentarer
Lisa: Faktum är att det inte är riktigt sant, förutom det aningen ironiska receptet på saltvatten har jag även presenterat ett recept på grissida här http://trynetillknorr.taffel.se/2010/03/06/chefens-krispade-grisrillette/ .
Det finns inget som är så motiverande om många kommentarer och med ett gensvar som detta kommer jag definitivt fortsätta i mer eller mindre okonventionella former.
Naturligtvis innebär inte detta att jag tänker sluta ifrågasätta receptet i dess nuvarande etablerade form.
Fantastiskt! Receptoskulden rök. Hur känns det? Darrigt?
Anders: Han är faktiskt i Barcelona nu i skrivande stund. Får se om han fortfarande är sugen på rödvin när han kommer hem ;)
Anna
Köp en sån där vinkaraff till gubben då går det säkert fint.
Ja men tack Anders, där var ju planteringstips! Måstemåste göra detta i trädgårdslandet. Stackars min trädgårdsmästare/make, han som äntligen blivit av med haverrötterna ;)
Kolla in det här klippet om ni är sugna på calçots
Det börjar efter 8 minuter om man inte orkar med lite choklad konst först, och är man sugen på grillat då härdar man ut till del 4av5 och njuter av grill perfektion...
Förstår poängen. Jag åt produkten på Tapac24, eller något liknande, vet inte om de hade tänt brasan i köket under morgonen. Men just en mjuk, len och söt sak. Jag föredrar nog den ordentligt grillade men inte kremerade.
MEN, för det första så är mångfald något som förnöjer, desto fler sätt med goda resultat desto bättre.
OCH visst är det så att atmosfären förhöjer. Är fullständigt övertygad om att de mjuka lena vid en calcotesgrill i Tarragona med tjocka katalaner soppar banan med det mesta, tradition och historia smakar också när man äter med hjärtat, maillarderade hade helt enkelt inte funkat i den situationen.
Recept javisst, ger det sån här utdelning i respons så kommer jag definitivt fortsätta.
Jag har inte ätit originalet så jag vet inte hur likt det blir. Men i början är min grill så het att jag svettas blod ur nagelbanden och det är då jag slänger på purjon, innan jag egentligen börjar grilla. De smakar inte bara ångkokt utan får en lite söt smak och blir helt genommjuka. Gott blir det i alla fall.
Glömde säga: Wow, ett recept!
Jag har varit med och grillat calçots över elden och det är inte själva grillytan som är poängen, de ska vara svarta av sot som på bilden här http://kortomgott.taffel.se/2009/05/09/katalansk-primorfrossa/. Då bakas löken inuti ytterskalet, konsistensen blir den rätta och lökköttet blir unerbart milt och sött, det är då såsen är godast till med den nötiga smaken.
Sedan kan man ju naturligtvis grilla dem med fin yta också om man vill, det är ett fritt land ;)
Appropå säsongen, ytterliggare ett skäl för sommargrillning. Men det finns utomordentligt goda skäl till grillning året runt. Tex att inte bara ursäkta utan möjliggöra öldrickande utomhus!
Visst är calcotes säsongen i full gång i spanien, men här upp får vi snällt vänta.
Späd purjo kan säkert funka strålande, tror mycket på späd färsklök, cebolletas. Men borde det inte vara möjligt att driva fram fullgoda alternativ här uppe också?
När det gäller kremeringen så är jag lite skeptisk. Jag har aldrig själv sett de galna calcotes-bålen annat än på tv. Jag har bara ätit produkten och grillat calcotsen mer moderat hemma på terrassen. Är det inte så att när de förkolnade lagren är borta så försvinner den härliga grillytan? Som Peter säger, lätt att det mer liknar en ångkokt lök? Ordenligt grillad, ja, men förkolnad? Tveksam till det.
Då är väl den ultimata utmaningen braai? Min svägerska berättade om ett besök i Stellenbosch när hälften av det svenska sällskapet dukade under av fylla i väntan på maten för att de inte förstått att man drack och fixentrixade med sin glöd i flera timmar innan det var dags att äta ;)
Förresten tror jag snarare att grillsäsong i själva verket är "dricka öl ute-säsong", fast som ett salongsfähigt alibi så att säga.
Jag har åtminstone testat med att lägga späd purjo på grillen och köra skiten ut den, och resultatet blir bra. Man kan lätt riva av de sotiga yttre bladen och det inre blir snarare ångkokt. Jag testade efter att ha läst Annas inlägg om calcots, men jag hann inte göra såsen.
Kul, det är en underbar sås. Men calçots är ingen sommargrej, det är på annandag påsk som den firar sina största triumfer i Tarragona, i april/maj tar säsongen slut. Vi har ju tyvärr bara knipplök att tillgå i Sverige, de är inte lika milda i smaken och på dem kan man inte rippa av de sotiga ytterbladen lika elegant som med calçots. Späd purjo?
Mitt recept är valencianskt men skulle gissa att såsen har sitt ursprung i Katalonien. Tror emellertid att salsa romesco är en sås som varje mor eller far har sitt eget personliga recept på. Ska ta reda på receptet som min katalanska hedersfamilj använder och återkommer.
När jag var utanför Tarragona ifjol fick jag det här receptet http://taffel.se/recept/salsa-romesco Det skiljer sig lite från ditt, kommer det från Valencia?
vad är det som är riktigt bra svartpepar då? och var skulle man få tag i den? även i dedikerade kryddbutiker i sthlm är ju svartpeppar bara svartpeppar.
Jana: Det här ska väl vara den allra bästa http://www.kampotpepper.biz/
Salsa romesco är underbart gott! Den kommer mycket riktigt från Katalonien och namnet betyder romersk sås, så den har nog gamla anor. Tarragona har ju fantastiska romerska lämningar. Eftersom jag är född i Malaga och därmed talar "Castellano" funderar jag lite över lökarnas katalanska benämning calcots (fast med en svans på det andra c:et) - det leder min tanke till strumpor eller möjligtvis kalsonger. Är det någon som vet? Med vänliga matglada hälsningar från Katinka www.katinkaskitchen.com
Me also I use Kampot pepper in my kitchen. For nothing in the world, I can change for another pepper now. Kampot pepper is so delicious.
Peppar av godkänd kvalitèt var finns den att köpa?
Uffe: Kolla Kampot peppers länk i inlägget ovan ;) Säljer även till gourmeter
Sidor