rysk-fiskrätt

Rysk fiskrätt med smetana

Redan när jag gjorde Carl Butlers mystiska, men goda, ryska fiskrätt med fiskpinnar (!) och filmjölk hade jag funderingar på hur ursprungsreceptet hade sett ut. När nu smetana dykt upp i mejeridiskarna och uppmärksammats av matbloggare nära dig kändes det som det var dags att uppdatera fiskpinnerätten.

Smetana är syrad grädde på 42% härlig fetthalt. Smaken är avrundat frisk med krämig konsistens och en fin nötig eftersmak. Galet gott! Jag var helt ärligt på väg att börja äta smetanan med sked. Till rätten rörde jag i svartpeppar och lite salt. Det blev den godaste kalla sås jag någonsin gjort. Jag är härmed en smetanajunkie! Den här gräddprodukten måste vara Guds finaste gåva till matlagningen!

Rysk fiskrätt

Receptmakare: Anders Öhman efter Carl Butler

Portioner: 4

Tid: 1 timme

Den här rätten kändes helt genuin, matig och smakrik med fina konsistenser. Fin smakbrytning mellan den brynta svampen och den feta, lätt syrliga såsen. Jag har fått en tvingande order av kära hustrun att denna rätt ska ätas ofta här hemma. Jag har lovat att lyda med lätt hjärta.

  • 400 g torsk eller annan fast, vit fisk
  • 3 ägg
  • 3 hekto champinjoner
  • 300 g (1,5 burk) smetana
  • panko (japanskt ströbröd) eller vanligt ströbröd
  • Riven ost
  • smör
  • olja
  • salt & svartpeppar
  1. Hårdkoka två ägg och skiva dem
  2. Skiva champinjonerna och stek dem i torr stekpanna så de tappar det mesta av vätskan och får en kraftigt brynt yta. Klicka därefter i smör och bryn till perfektion.
  3. Dela fisken i portionsbitar. Dubbelpanera: vänd i saltat vetemjöl och därefter i uppvispat ägg och sist i skorpmjöl eller allra helst panko som ger överlägsen panering.
  4. Stek fisken i smör så att panerigen får fin färg men inte så att fisken blir helt färdiglagad.
  5. Lägg fisken i en form och toppa med äggskivor och svamp.
  6. Rör ut lite drygt en halv tesked salt och rejält med svartpeppar i 300 g smetana (1,5 burk) och klicka ut över fisken.
  7. Strö över riven, smakrik ost (jag hade manchego hemma) och grädda i ugnen tills osten får fin färg. Servera med kokt, mjölig potatis, gärna pressad.

Kommentarer

4 svar till ”Rysk fiskrätt med smetana”

  1. Hej Anders, jag arbetar på Valio som produktchef för det laktosfria sortimentet. Ville bara säga att jag tycker det är jättekul att du har upptäckt vår senaste laktosfria nyhet smetana, och att den snabbt blivit din nya favorit. Jag ska definitivt testa att laga ditt recepttips med smetana. Låter hur gott som helst. Ha det gott. Hälsningar, Paulina på Valio

  2. Frasse

    Provade receptet med jättegott resultat. En fråga dock (kanske korkad vad vet jag): Varför dubbelpanera fisken utan att bryna i en stekpanna innan placering i formen? Som det nu är, så finns paneringen på nån obestämd plats i såsen (smetanan)och i vart fall inte som panering runt fiskbitarna.

  3. Fisken ska stekas utan att bli helt färdig. Rättade receptet häromdagen efter påpekande från Gitto. Tur att det smakade bra i alla fall.

  4. Frasse

    Ah, ser att en ny p 4 tillkommit! Då så!