Replik Kniven mot strupen
Till stor del är det här ett vanligt fristående inlägg, men till viss del är det också en replik, och det är därför det blir skrivet i skrivande stund, det vill säga nu. En replik är det eftersom jag inte alls delar min vänn Peter Jägebros uppfattning att Kniven mot strupen på någon obscen tv-kanal är ett seriöst tv-program.
Jag tänker inte ägna mig åt att skriva om hur oerhört dåligt gjort programmet är eller hur oerhört dålig Alexander Nilsson är. Bara om hur fel det blir när kommersiell tv utger sig för att spegla verkligheten. Kniven mot strupen handlar om att passa in i den oerhört sjuka ram som ringar in vad tv-tittarna sorterar in under rubriken underhållande tv. Det speglar inte verkligheten, det är inte ärligt och detär bara producerat för att någon ska tjäna pengar.
Det är mycket möjligt att en del restauranger ansöker om att få delta i Kniven mot strupen, men i det fallet jag har fått möjlighet att få ökad insikt i var det krögaren som blev kontaktad av kanalen utan att ha utryckt något som helst intresse för programmet. Det var först efter mycket tjat om hur bra pr det var för krogen som krögaren accepterade. I kontraktet uttryckligen förbjöds krögaren att storstäda köket månaden innan inspelning. I jakt på smuts fick Alexander och tv-teamet själva hälla ut gammal fritösolja för att ha något att filma. Tror någon på allvar att man inte städar köket om någon gång inför en tv-inspelning om man inte hade varit förbjuden att göra det?
Det vore oerhört sorgligt om gemene mans bild av restaurangbranschen formas med hjälp av tv-program som Kniven mot strupen och det gör mig ont att det finns de som tar det på allvar. Sverige har en gränsande till fascistisk myndighet som kontrollerar renlighet och livsmedelskontroll på svenska restauranger. Det är ett riktigt problem.
Kommentarer
Nej nu får det vara slut på kopierandet och dags för att prdoducera lite kvalitetstv. Jag tycker Fredrik Andersson ska leda ett program där deltagarna släpps ut i det vilda med varsinn kniv. Varje vecka söker Fredrik Andersson upp dem var för sig och får en måltid tillredd för sig. Den som överlever längst vinner och får en månads praktik som kastrulldiskare på Mistral som pris.
Marco Pierre White är sevärd vad han än gör var han än gör det. Säga vad man vill om vilken bild han visade upp av branschen men mannen är ett geni.
Jag tycker inte heller det är värt att ha en debatt om Kniven mot Strupen, delvis för att jag inte orkar titta på programmet för att kunna underbygga en argumentation. Hoppas det som framgått här i alla fall gjort något för att sänka programmets trovärdighet.
Däremot så tycker jag det är jätteintressant att det görs så oerhört lite kvalitets-tv.
Melker gjorde ju faktiskt en version av Gordon Ramsays "Kitchen Nightmares” för några år sedan innan ”Kniven mot strupen” var aktuell. Minns någon ”Krogakuten”?
Peter: Nu har jag läst det. Inte visste jag att även du hade blogg på Taffel men det är kanske inte riktigt min arena heller.
Tänker inte fortsätta diskussionen trots att jag tidigare lät peppad på ämnet då jag anser att Kniven mot strupen inte är värt det.
Är det bara jag eller är det bara SVT som lyckas sy ihop program på TV med nån sorts kvalité och bra produktion? Jag menar alla andras realitysåpor som finns på TV är ju bara en svensk version av ett holländskt eller amerikanskt TV-program?
Ursäkta den nya tråden ....
Fråga (gärna många svar):
Vilken svensk kock kommer leda den svenska versionen av Hells kitchen? Inte för att jag vet att det ska göras en svensk version, men om det skulle?
Nisse: egen blogg sedan några månader, skrev på Taffels gästblogg tidigare.
De bästa matlagningsprogram jag sett har kommit från BBC. Dels med Heston Blumenthal, men framför allt serien där Marco Pierre White lagar mat till sina läromästare. Inga tävlingar, mest matlagning.
Nisse: Maria citerar ur mitt inlägg. Men tolkningen får stå för henne, den finns inte i inlägget.
Som svar på din fråga, kan det bli nån annan än Melker? :)
Maria: Var skrev han det? Jag kollar kommentarerna men hittar inte det....? Är den borttagen Robin?
Peter: Håller med om de brittiska produktionerna. Väldigt bra! Cooking with Marco håller hög klass.
Hehe, Melker alltså..Ja, kanske, ska fundera noggrant innan jag lägger min röst.
Peter Jägerbro skrev: "Så gott som undantagslöst handlar det om pizzerior och kebabhak"
Nisse sa: "det som jag tycker är vidrigast är alla stackars invandrare som försöker hanka sig fram i en tillräckligt tuff bransch målas ut som, ja jag vet inte vad…."
När jag läste Peters inlägg tänkte jag lite i Nisses banor. Så typiskt! Här kommer "svensken" och talar om för den smutsige invandraden hur en slipsten ska dras och var skåpet ska stå.
Fint och rart? Antagligen para ur ett ganska specifikt perspektiv...och det är inte mitt.
Blev intervjuad av produktionsbolaget inför programserien, det var ganska tydligt vilket personlighet man letade efter.
Vi ses på torsdag, Björn.
Jo, eftersom jag känner Tobbe som drev Norrskensgården utanför Umeå så har jag fått höra en del om hur det gick till när Strix television gjorde programmet Kniven mot strupen.
Robin har rätt i att de blev tillsagda att inte städa innan de kom. Nu gjorde de det iaf, köket såg då för rent ut så man började skita ner, detta klipptes dock bort senare. Sen vinklades väl allt till både höger och vänster men det tror jag att han hade räknat med. När det gäller Alexander Nilsson så jobbade en gammal kollega med honom på just Gondolen. Han var ingen större matlagare då och har väl knappast blivit bättre med åren? Han var däremot ganska inne på en del droger vilket jag tycker syns ganska väl i rutan.
Om programmet i sig tycker jag att det är skit.
Väldigt fördomsfullt samt det som jag tycker är vidrigast är alla stackars invandrare som försöker hanka sig fram i en tillräckligt tuff bransch målas ut som, ja jag vet inte vad....Programmet är en rip-off på Gordon´s kitchen nightmares USA-versionen. Vilket också är ett värdelöst program. Däremot gillar jag den brittiska versionen (originalet) där Gordon är betydligt mer mänsklig och faktiskt gör en del bra saker.
Lägg ner skiten.....
Nisse jag ser fram emot att höra vad du har att säga.
Som jag tolkar Peters inlägg så tycker du att programmet är socialporr, att den visar upp en sida av restaurangbranschen och på så sätt gör både den och konsumeterna en tjänst. Jag håller inte med, i tv kan man skapa vad man vill och alla försök at relatera Kniven mot strupen till verkligheten är förbannad lögn.
Den som tror att restaurangkök kan vara äckliga och förfallna har aldrig jobbat på restaurang. Miljö och hälsa är fascister utan hänsyn till restaurangarbetares hårda verklighet, de dömer utan hänsyn eller förståelse. Fördelen man tror man vinner är att ingen kan tveka på att restaurangbranschen är ren, men inte fan är det så, istället gör en pisskanal en manipulerad tv-produktion och får uppenbarligen även initierade medborgare att tro att ett kök kan se ut hur fan som helst.
Jag håller med såschefen om att den typen av matproduktioner som får bred spridning är en sorglig spegelbild av vad vi andra ägnar all vår tid åt att göra till en njutning för våra gäster. Jag blir uppriktgit ledsen när människor tar det för verklighet.
ALexander Nilsson hade aldrig bilivt insäppt i köket på en riktig restaurang, att det räknas som en merit (jobbat med de bästa i branschen) att ha jobbat på Gondolen säger det mesta.
Men att så många restauranger måste stänga varje år samt med tanke på hur många allvarliga anmärkningar som delas ut tyder ju ändå på problem i branchen som man kanske inte bör blunda för? Oavsett om det är överdrivet i TV eller inte? Tvärtom så har det skapats en nästan perfekt image av kockar i TV, där den "mörka" sidan sällan tas upp.
Hur många restauranger stängs varje år på grund av dålig hygien? Jag har efter 20 år i branchen endast hört talas om ett fåtal...
Det speglar "verkligheten" i den mån ett hårt vinklat och klippt, formatstyrt underhållningsprogram kan spegla "verkligheten". Det är ingen dokumentär.
Kniven mot strupen är verkligen inte värt att diskutera, Och om det vore det så skulle jag inte heller ha några problem att skriva om hur värdelöst både det är och hur usel Alexander Nilsson är.
Men ang. Marco, som alltid tål att diskuteras, så är det ju så med Knorr att han alltid har använt roosterbooster. Tror redan på Harveys-tiden. Dock alltid poängterat att han använt den som seasoning och INTE som buljong.
Och om vi ska ha Hell's Kitchen i sverige så får det ju iaf vara någon som kan laga mat. Mattias Dahlgren alltså. =)
Tack. Jag trodde det var något allvarligt fel på mig, som tycker det är bland det pissigaste jag sett.
Tror att ni får ta och läsa inlägget igen. Ingenstans skriver jag att det är ett seriöst program (om nu sådana finns överhuvudtaget på kanaler som säljer reklam). På flera ställen skriver jag om programmets uselhet och hur lätt det är att avsky det. Jag skriver om att mitt i all den där uselheten ser jag några varma hjärtslag som jag inte såg förut. Stereotypt upplägg eller ej, uselt eller ej, reklamsäljande eller ej, cyniskt manipulerande av restauranger och människor på fallrepet eller ej, det är möjligt att både avsky och tycka om något samtidigt.
Det är förstås tillåtet att ha alla former av uppfattningar om programmet, det här är min.
Seriöst kanske var fel ord, men jag tycker det är ganska tydligt att du menar att programmet speglar verkligheten.
Jag menar att den ogenerade och degenerade inställningen till mat och matlagning är konstruerad, precis som den totala uppgivenheten, och att männiksor blir gladare, att uppgivenhet blir det framtidstro och så vidare.
Det enda jag invänder mot i inlägget är att programmet på något sätt skulle spegla verkligheten.
Att folk tittar på värdelösa tv-produktioner är svårt att göra något åt men Kniven mot strupen skadar restaurangbranschen.
Här har jag mycket att tycka till om. Men det får bli en annan gång då jag ska på Rex och käka lunch. Återkommer med mycket info då jag känner en av krögarna som var med i förra säsongen av kviven mot strupen.
Anthony Bourdain brukar säga att han tycker att fenomenet med kändiskockar är bra, för fler får upp ögonen för bra matlagning och för kockyrket. Hur många är det egentligen som associerar Ramsay till mat nuförtiden? Han säljer numera enbart på sitt hetsiga temperament, spelat eller ej. Att detta kopieras och sprider sig är ett sorgligt fenomen.
Bland kockar snackar man ju om hur dåligt program det är och hur kass kock han verkar vara ur synvinkeln att han lagar 90-talsmat.
Hm, även om det är svårt att ifrågasätta MPW:s kulinariska geni, är hans kampanjande för Knorr-buljong väl ändå att slänga sig ganska vårdslöst med detsamma?
(Youtube: sökord Marco Pierre White Knorr)
Det låter som nåt jag skulle kolla på men har inte det redan gjorts? Inte visats på svensk TV men det var nån svensk kock med i programmet, typ Fredrik Andersson tror jag. Får kollas upp.
Anledningen att det görs så lite kvalitéts-TV beror nog till stor del att de flesta jobben inom media styrs av svågerpolitik som nog inte finns nån annanstans. SVT tycker jag tar in mycket bra. De gör dock en del mindre bra också...
Sen finns det mycket roligt på Discovery man kan titta på. Mycket får man ta med en nypa salt men ändå:)
Knorrkampanjerna är givetvis för gemene man fullständigt obegripligt men kanske har Marco förstått något som vi andra inte har. Eller så är hela grejen bara ironi, vilket hade varit den ultimata driften med hela västvärlden.
Är det sant Nisse? Det hade jag velat se, även om jag tror nämnde Fredrik skulle ta gift innan han ställde upp som programledare i tv.
Sidor