Recept: Spansk kycklinggryta
När jag köper kycklingdelar så väljer jag alla gånger lårfiléerna framför bröstet. De är smakrikare, inte så torra och kostar mycket mindre. Dessutom är de som gjorda för att göra en god gryta av. Eftersom jag köpte en storpack färska lårfiléer till extrapris häromdagen fann jag mig plötsligt tvungen att svänga ihop något innan datumet gick ut. Det blev helt improviserat utifrån vad som fanns hemma. Ovanligt lyckat, lättlagat och med en riktigt spansk smak med fin syra, lite hetta, paprikafyllighet och de pikanta oliverna som pricken över i. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; inget skafferi är komplett utan en burk piementooliver.
Spansk kycklinggryta
Receptmakare: Señor anders öhman
Portioner: 4-5
Tid: 1 timme
Chorizon ska vara av den ”torra” sorten som du hittar bland ölkorvar och andra torra korvar som hänger i rumstemperatur i butiken. Den jag använde var av de vanliga märket ”Casademont” och med beteckningen ”sabor riojanos forte”.
- 800-1000 g kycklinglårfilé
- 150 g chorizo
- 1 stor gul lök
- 1 burk hela, konserverade tomater
- 3 vitlöksklyftor
- 3 dl torrt, vitt vin
- 1 tsk timjan
- 1 tesked paprikapulver (gärna rökt)
- 1 kycklingbuljongpod eller motsvarande tärning eller fond
- 20 piementooliver och 3 msk av spadet
- Bryn kycklinglårfiléerna som du delat i lite mindre bitar i en gjutjärnsgryta så de får fin färg.
- Dra skinnet av chorizon, dela på längden och skär i skivor och hacka löken.
- Dela de avrunna tomaterna i stora bitar och tillsätt dem samt vitlökarna som du skivat, vinet, kryddorna och buljongen.
- Låt koka upp och sedan sjuda under lock i 30 minuter.
- Mot slutet tillsätter du piementooliver som du skivat och olivspadet. Servera med ris.
Kommentarer
Gott! Jag håller med dig, kycklinglårfiléerna är bäst.
Sidor