Recept: Kycklinglårfilé med Buddhas hand, gojibär, ingefära, shiitake och romanesco
Det finns råvaror man bara måste köpa hem åtminstone en gång i livet. Eh, jag det där lät ju vuxet men den som sett min kyl och skafferi inser att de där råvarorna är oräkneliga. Nåja, även ni som är fullt friska grips säkert av hagalenskap när ni ser Buddhas hand. Den enda citrus som extraknäckt som statist i Alien. Detta trots att den kostar mellan 50 och 100 kronor. Å andra sidan imponerar den lika mycket på mina gäster som en betydligt dyrare Prada-outfit. Först får den ligga i fruktskålen och trona ett par dagar, sedan är det dags att låta den göra kökstjänst. Den har i princip inget fruktkött, men eftersom det vita innerskal (som på engelska kallas pith men vi saknar vettigt ord för) inte är jättebeskt kan du glatt använda hela frukten. Är du känslig mot beskt nöjer du dig med att riva det kraftiga ytterskalet till zest. Det doftar citron, honung, lime mandarin… Men framför allt känns den ljuva aromen suckat som traditionellt görs på den äkta citronen, cedratcitronen som lär vara en nära släkting till fingercitronen. Att göra suckat är också det smartaste sättet att göra av med sitt lilla monster. Jag ska kandera resten av min fingercitron i eftermiddag. Men igår lagade jag den här rätten som jag är mäkta nöjd med. Subtil och nedtonad så att fingercitronen får spelrum att… tja, fingra?
Om du har svårt för beska smaker bör du minska Buddhas hand till 2 msk eller bara använda 1 -2 tsk rinrivet skal som du då rör ner samtidigt med kycklingbuljongen. Du kan också ersätta den lite broccolibeska romanescon med sötare sockerärter.
Om du inte får tag i buddhas hand eller misstänker att du kommer att drömma mardrömmar av att ha den i fruktskålen kan du använda 1/2 msk finhackat mandarinskal istället. Gojibären kan hoppas över eller ersättas av finhackad torkad aprikos eller soltorkade tomater, men bara om tomaterna är okryddade, oinlagda och riktigt klart röda.
Kommentarer
En helt ny bekantskap för mig! Hela receptet är bara så läckert. Aldrig att jag blivit mera sugen på en maträtt än denna, jag ska garanterat pröva!
Har inte sett/smakat denna citrus, måste prova.
coolt! Den där har jag sett men aldrig förstått vad det har varit!
På Madiera när jag var där kallades den pimpinelos om jag minns rätt. Googlade mig också fram till namnet mirliton vilket låter som något alver äter.
"Old peoples lips" var ju en träffande beskrivning. :D
Aha, du tänker på Buddhas vänsterhand, chayoten. En squashliknade histora som också kallas old peoples lips. Finns i asiatiska affärer.
Här hittade jag den:
http://food-4tots.com/2008/10/14/braised-buddhas-hand-gourd-with-mushroom/
Är DET buddhas hand!? Det jag köpte i slutet på åttiotalet och wokade var en knubbig grönsak. Mysko.
Det där lät som en ingrediens i min smak. Hur kan jag ha missat den!!!!! Vart finns den att få tag på i mellanSverige?
:)
Sidor