Ramslökskimchi
Det är en helgtradition nu, att åka och skörda ramslök. Utrustad med en vass sax och tåliga knän går den visserligen fort att plocka, men den går nästan än fortare åt här hemma. Den här sortens korta primörfönster som öppnar sig knappt en månad brukar ha den effekten på mig. Man ska ju äta sig smakmätt för ett helt år. Igår tog vi ett rejält knipe som vi vände snabbt i pannan, skvätte på en droppe fisksås, en nypa finchackad chili och lite sesamolja . Över ris med ett stekt gulblödande ägg var det väldigt gott i all sin lata söndagsprakt. Överhuvudtaget är ägg och ramslök en riktigt trevlig kombination, vilket jag tror framgår om man läser de senaste ramslöksinläggen här på bloggen. Men om man nu vill förlänga ramslökssäsongen en smula, vad göra? Fryst förvälld ramslök är visserligen gott, men har förlorat mycket av sin färska, vitlökiga fräschör och blir mer som en lite vitlökig spenat. Inget fel i det, och definitivt bättre än ingen ramslök alls. Men efter att ha snubblat över det här receptet på ramslökskimchi insåg jag att fermenterad ramslök nog var någonting att testa. I kallskafferiet står nu en burk sakta och puttrar, och eftersom det redan luktar gott får ni här ett översatt och lätt reviderat recept.
Receptmakare: Hank Shaw på Honest-food.net
Plocka mer ramslök än du tror att du behöver, ramslöken sjunker ihop till ingenting efter saltbadet.
Kommentarer
Man vill landa på en salthalt på ca 3%, det kan vara bra om man har en våg för att komma någorlunda rätt till sist. Har man plats så rekommenderas kylskåpstemperatur för efterfermenteringen, det gynnar mjölksyrabakterier som ger andra smakämnen än t ex surkål, som fermenteras vid ca 12-15 grader.
Kurt, jag lämnar de avancerade sakerna åt dig, jag har aldrig märkt att jag har behövt fippla med salthalt. Och jag är högst medveten om fermentering vid olika grader, men har man en kall matkällare så har man.
Nu har jag hittat ett perfekt ramslöksställe som ligger rätt nära där jag bor. Hurra, det var som att finna en skatt och till och med J som är skeptisk mot vilda saker som plockas hurrade högt och greps av rena ramslöksyran.
Själv är jag SVÅR på denna primör och planerar definitivt att göra ännu ett försök att etablera några plantor både på landet och hemma i bostadsrättsföreningens trädgård. Dina ramslökstips har verkligen varit superinspirerande!
Vårliga helghälsningar från fröken Dill
För oss som inte hittat en hemlig plats där ramslök växer utan som alltid får köpa den för dyra pengar på Cajsa Warg, går det att så ramslök? nån som provat?
Sara, ja! Det går. Ännu hellre bör du plantera ramslökslökar. Googla ramslöksfrossa så hittar du till en blogg, och hon som äger den är villig att skicka lökar till dig, om jag minns rätt.
Hejsan och tack för dagens båttur - trevlig!
Men hörru du. Inte behöver man förvälla ramslöken innan man fryser den. In med de färska bladen i en plastpåse och skjuss in i frysen. Funkar ypperligt och smaken är kvar.
Vi syns i vallgraven :)
Åh fantastiskt!! Tack för tipset!
Sidor