Ramslök klass AA (Östergötland)
Jag dras med känslor jag inte trodde jag var förmögen att känna. Först av allt och konstigast av allt är att jag känner mig rätt hemma, jag har i princip bestämt mig för att stanna på samma ställe i ett år (!) och jag är än så länge väldigt bekväm med det. Det förvirrar mig.
Min sambo och hyresvärd Muhammed tittar på tv, äter och lånar pengar av mig men jag trivs ganska bra. Avsaknaden av möbler tilltalar mig. Jag har en erfarenhet från det senaste halvåret som jag skulle vilja dela med mig av. Låna inte ut pengar, människor förstår inte att tanken är att de ska betalas tillbaka, alltfrån hyresvärdar till bloggare. Människor är elaka.
***
Mest av allt tilltalar mig min arbetssituation. Jag har en ny princip (jag tycker om principer) som jag har uppfunnit som lösningen på mina historiska problem med arbetsgivare. Jag berättar inte var jag jobbar. Då behöver jag inte dra några gränser för vad man kan skriva om angående sin arbetsplats. Men jag kan skriva om mina arbetskamrater, de är jättefina människor.
Även om en del av dem blandar ihop mina lätt efterblivna uttryck för energi med knarkmissbruk. Jag tar inte droger, även om jag inte är principiellt emot det. Jag dricker inte ens speciellt mycket alkohol sedan jag upptäckte att Muhammed dricker upp mitt vin om jag har det hemma.
***
Just det, jag är oerhört upphetsad över att åka till Östergötland imorgon. Att spendera två av fem lediga dagar med att sitta på tåg är lätt ett pris som är värt att betala om ramslöken tittat upp på Omberg, och det har den av allt att dömma. Jag ska skörda vulgära mängder ramslök. Bra tips på hur man transporterterar abnorma mängder ramslök mellan Omberg och Umeå godtages tacksamt.
***
Umeå må vara Norrland men det växer så det knakar under snötäckena. En del gäster fick äta nässlor jag plockat vid älven i helgen. Jag smakar på det mesta i vår, har någon fantasi om att jag ska äta odört, att det ska vara sjukt gott och att jag ska dö hastigt men med häftiga plågor i en skogsdunge.
***
Jag har aldrig varit intresserad av mat i industriell form, men det var ändå givande att besöka Alviksgården utanför Luleå i början av veckan. Jag är fortfarande lite besviken över att jag inte fick bevittna någon avrättning, är mycket intresserad av hur djuret mår precis när det blir kött. Men jag kan rapportera att alla levande grisar verkade må bra utom den stackarn som blivit krossad av sin mammas 200 kilo tunga kropp.
Sara som hade hand om grisarna såg förnärmad ut när jag pratade om avklippta knorrar. Det är positivt.
Ingen på Alviksgården hade ens reflekterat över kost i några andra än rent ekonomiska banor, det oroar mig.
***
Svensk chark är ganska efterbliven, eller? Överbevisa mig gärna så kan jag eventuellt erbjuda en köpare i utbyte. Magnus Nilsson ska inte ta åt sig. Han är bäst.
***
Appropå grisfarmen så blir jag lite skrämd över hur mycket som går till spillo. Blodet är för smutsigt, magsäcken associerar ingen med mat, svansen är för svår och en av styckarna trodde jag drev med han när jag skulle hämta grishuvuden ända tills jag visade läckra matbilder på mobilen. Det slängs oerhörda mängder fantastik mat på grund av okunskap, säkert en massa mer än vad jag lyckades uppmärksamma. Och på grund av de flesta restauranger bara tar helhelhetsansvar på skämt. Lätt att vifta med en griskind lite då och då, en helt annan att faktiskt fundera på hur mycket av varje djur som hamnar på tallriken och hur mycket som hamnar i papperskorgen.
***
Fäviken 2a juni, kan säker fixa någon extra plats om någon vill hänga på. Grymhetsgaranti.
***
Jag tror det finns en marknad för spädgrishjärna. Mjukt och lent. Inte intensivt men ändå djupt i smaken. Cava passar till.
***
50 best i måndags. Gäsp. Säger mig absolut inte ett jävla dugg. Speciellt inte när man får veta mer och mer om vilka det är som röstar.
Kommentarer
Jag har hört ryjtesvägen att den är väl utbredd, så tillgången oroar mig inte.
Naturligtvis åker jag tåg, tanken har slagit mig att mina medresenärer kommer ana oro. Men naturligtvis måste de förstå mig om jag förklarar att jag reser med uppdrag att frälsa norrland med den östgötska ramslöken.
Tack för tipset om svampbackar Anna, jag hade tänkt i frigolitlådebanor tidigare. Problemet med svampbackarna är just att de ska med på ett tåg, eller ja två tåg och en buss.
Per: En vaccummaskin tillhör sällan standardutrustningen i ett hemmakök, i alla fall inte i mina föräldrars. Jag tror faktiskt inte att någon restaurang i Motala har en vaccummaskin.
Lycka till med ramslöken, Robin. Jag hann åka förbi stället efter jobbet idag och löken var skir och helt perfekt!
Är man intresserad av att ta vara på allt så är den här killen rätt intressant: http://www.offalgood.com/ - han har både "enklare" saker som brains & eggs till "svårt-förstå-sig-på" som gåstarmar med bönor (alltså jag äter ju hur mycket korv som helst men fågeltarmarna är så smala att jag har svårt att se hur fanken han faktiskt skulle få dem rena - det verkar vara ett riktigt skitjobb, no pun intended)- dessutom är korvfjälstret förhoppningsvis fyllt med något).
Hans porchetta på grishuvud verkar inte vara så tokigt dock:
Vilka röstar och hur går röstningen till?
Såg att Per Se blivit "årets nykomling" på 50-listan...
Örjan: Problemet är bara att ramslöksbladen är betydligt tunnare än tulpanblad och t ex liljekonvaljblad och slokar direkt. De kan inte vara helt torra en längre tid men inte heller vattendränkta eller tätt packade
Ramslöksbladen påminner ju om tulpanblad. Tänker på hur tulpanodlare buntar och packar sina blommor (med silkespapper ytterst). Kan tekniken användas på ramslöken?
Skall försöka komma ifrån tidigare idag och svänga förbi mitt ramslöksställe. Kanske kan även löktraven vara på väg. Gäller att passa på innan fåren äter upp allt.
Såg dessutom häromdagen att nån lökväxt växer vid mitt nässelställe! Knappast skogslök, men någon Allium lär det vara.
Om de ska vara fina vid ankomst:
Helst kylväskor, men det går ju åt några stycken... Prova skaffa stapelbara champinjonbackar och bunta ramslöken prydligt i dem. Doppa ner hela backen i kallt vatten och låt rinna av helt. Täck med fuktiga handdukar och ha blomspruta tillhands. Veva ner rutorna emellanåt ;)
(Jag förutsätter att du reser med bil, men det hade varit kul att se hur dina eventuella medresenärer på tåg/buss reagerar)
robin, vacca är väl det mest utrymmesminskande sättet men då blir det ju åverkan på grödan.... men det kanske kan vara värt att göra det med en del av den förmodade gigantiska skörden ;)
ha det kul där nere!
Tror på småbuntar à 100g med snittytan lindad i fuktigt papper sedan packar du hela härligheten i en frigolitlåda med ett par kylklampar. Ser fram emot din återkomst och veckan som kommer. Nu ska vi ruska om lite i den norrländska vardagen!
Förresten två hela kossor beställda så det finns att jobba med!
Tore: Världen delas in i 27 regioner med varsin ordförande utsedda av någom byråkratisk kompisförening , ordföranden i sin tur utser 30 personer som ska rösta. Varje person röstar på sju restauranger varav högst fyra från den egna regionen. Lars Peder Hedberg är ordförande i skandinavien.
De som röstar är matkritiker, krögare, kockar, matpersonligheter med mera. Förra året röstade bland annat Zwampen, Pär Bergkvist, Per Styregård, Mattias Kroon, Mathias Dahlgren, Massimo Bottura, Michel Roux Jr, Mario Batali, Marcus Samuelsson, Magnus Johansson, Juan Mari Arzak, Joan Roca, Heston Blumenthal, Hans Valimäki och Grant Achatz. Tidigare har även bland annat Rene Redzepi och Magnus Ek röstat men svårigheterna med att besöka restauranger när man driver krog har i flera fall lett till det mogna beslutet att avsäga sig uppdraget. Men Rene brukade rösta på Oaxen, utan att någon gång varit där och ätit.
Inga individuella röster redovisas och trots att reglerna föreskriver att man ska äta på restaurangerna man röstar på inom 18 månader innan röstning redovisas inga kvitton eller dylikt som skulle styrka att besök ägt rum.
Det är ingen hemlighet att det gäller att vara kompis med rätt person, både när det gäller vilka som utses att rösta och vid själva röstningen.
Anders: Ja jag tror jag kör på det, återstår bara att trycka in lådan på tåget.... Ramslöken plockas imorgon. Förhoppningsvis med hjälp av gode herr Jönsson.
Och jag ser fram emot att komma tillbaka, ska bli enormt spännande. Korna låter grymt, får vi dem i ett stycke eller styckade, huvud och inälvor med, fjärde magen? Är de slaktade eller får man vara med? Gamla och feta?
Vad säger det faktum att vi sköter vår kommunikation via bloggen om vår relation? :)
Robin, glöm ej att i 50 Best juryn så byter man medlemmar mellan varven, men jag håller med till 100% om att det är ett medialt fenomen.
Hmm det var åratals jag var på Mistral, kanske ska prova ånyo?! Många hyllar, kanske dom har ändrat matstil sedan Gamla Stan?
Ang AG så står jag fast i det jag har skrivit, han har vid varje besök bett om en ärlig åsikt, och det har han fått utan att slå i taket. Ibland kanon ibland gråzon!
För din info Robin så är jag inte kompis med Lars Peder och röstar endast på krogar jag har varit på dom senaste 18 månaderna. Allt utifrån min egen upplevelse och ej kompistryck!
Kanske är jag annorlunda?!
Zwampen, jag tror att du är en mycket lämplig bedömare av världens bästa restauranger. Men jag är också övertygad om att system som bygger på ett fåtal personers oinskränka och ogranskade makt lägger upp för godtyckliga resultat. Listan hade haft större trovärdighet om valen av vilka som röstade var bredare förankrade och om det ställdes krav på restaurangnotor betalda i eget namn. Men en proffesionell guide finns ju redan, Michelin guiden. 50-best är ett medialt fenomen.
Men jag bryr mig faktiskt inte det minsta om 50-best, däremot är jag väldigt intresserad av dina åsikter även om jag ganska ofta inte delar dem. Tex i fallen AG och Mistral.
Ha det bra!
Jag har en perfekt plats på min gård där jag vill odla RAMSLÖK ..
Men jag hittar ingen som har lökar ??????
Mig veterligen är inte ramslök odlingsbart iaf inte speciellt lättodlat. Lökarna är också väldigt väldigt små. Men prova torka blommorna nästa år och sätt!!!
Sidor