Prisvärd och god mat
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7839","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-11","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"k\u00e5lsallader-och-julskinka","alt":"k\u00e5lsallader-och-julskinka"}}]]Precis efter jul var det rea på julskinka. 5 kg för 29,90/kg var ett fynd.
Varför ska man kalla den julskinka när det är en rimmad skinka som är god året om? Någonstans minns jag att mamma hade gjort örtkryddad skinka framemot påsk och det var julskinkan som var tillagad med lite fantasi och kreativitet. Köttet håller sig mycket längre i frysen än vad man generellt tror.
Skinkan kan skivas till smörgåspålägg, bräckas, eller som du kanske nyss läste i en pot-au-feu. Fredrik tänkte att den blir bra i lasagne.
Självklart går det att att skiva och servera den med olika sallader. På vintern är kål en prisvärd och god näringskälla. Här har vi gjort en vitkålssallad med ananas och majonnäs blandat med crème fraiche samt en rödkålssallad à la Signe med mycket syra. Mos på potatis och selleri serverades till.
Signes rödkålssallad
Receptmakare: Signe en gammal 90-årig dam
Portioner: 7
- ¼ stort rödkålshuvud
- 3-4 rivna äpplen
- Dressing:
- 3/4 dl rödvinsvinäger
- Drygt 1 msk socker
- 1 ½ msk rapsolja
- Salt
- Vitpeppar
- droppa citron
- Strimla rödkålen fint.
- Riv äpplena med skalen på.
- Blanda dressingen och prova dig fram tills balansen mellan surt och sött är bra.
- Låt stå ett dygn.
Salladen är utmärkt till viltkött.
- Tips! Svenska äpplen har tunnare skal än utländska och då behöver äpplena inte skalas.