Potted shrimp: Plastfolie fast bättre
Är man lite mer anglofil än vad som är nyttigt för en välanpassad människa känner man antagligen till potted shrimp. Man vet dessutom att de ska göras på Crangon Crangon. Brown shrimp heter det på brittisk engelska. Crevette grise kallas det på andra sidan kanalen. Sandräka säger man på lakonisk svenska.
Men eftersom inga sandräkor finns att tillgå kommersiellt i Sverige trots att de går att fiska ända upp till Åland äts de inte här. Synd, med tanke på hur goda de är. Små, söta, fullpackade med smak. I beneluxländerna blandar man räksallad på dem eller äter dem som snacks, i Frankrike använder man dem till allt möjligt och i England gör man som sagt potted shrimp. Den finaste av de brittiska sandräkornas appelation är utan tvekan Morecambe Bay, som tyvärr mest är känt för omvärlden som den bukt där kinesiska musselplockare dog en vidrig tidvattendöd.
Men för att lämna tragiken och vada rätt in i smörträsket: Potted shrimp är himmelriket på jorden. Sötsalta, umamistinna små crustaceaner suspenderade i muskotkryddat, klarat smör. Egentligen är det en konserveringsteknik, lite som medeltidens version av plastfolie. Det klarade - och där med hållbara - smöret får skydda de känsliga räkorna från illasinnade mikrober. Och vips har man god mat!
Jag har inte fått tag i några sandräkor, tyvärr. Och inte heller har jag lyckats ta mig till den engelska västkusten över dagen. Jag har bara varit på ICA. Jag funderar på att bokstavligt talat gå med håven en dag, men fram tills dess finns inget skäl att inte använda helt vanliga frysdisksräkor som substitut, även om det självklart inte blir samma sak. Men ärligt? Klarat milt kryddat smör och räkor på toast. Now what could possibly go wrong?
PS Mitt ickeanglofila sällskap för kvällen konstaterade glatt att hen ville äta upp resten till frukost i morgon. Då har man lyckats.
Potted shrimp på svenska
Receptmakare: Margit Richert med kraftig inspiration härifrån
Portioner: 4 som en liten förrätt, 2 som lunch, 2 som middag om man äter mycket bröd till
Tid:
Hittar man mot all förmodan råa sandräkor bör de koka i de klarade smöret. Men se till att använda bra smör och bra räkor. I det här fallet bör man köpa så små räkor man hittar, 90/120 allraminst. Och köp aldrig någonsin skalade frysta, de är en torr styggelse. Skala själv, koka fond på skalen, frys in i petflaskor och använd till nästa fisksoppa.
Sardellen finns med i receptet för att ge lite sälta och fyllighet. Har man den fullkomligt gudomliga Gentleman's Relish hemma använder man förslagsvis en liten klutt av det i stället.
Det här är en konserveringsmetod. Räkorna håller minst en vecka i kylen om man täcker dem väl. Jag skulle våga äta dem efter två veckor. Och viktigt. Låt räksmöret bli rumsvarmt innan servering. Ät det brett på rostat bröd.
- 1/2 kg små räkor med skal
- 150 g smör
- 1 sardell
- en bit citronskal (bara det gula)
- lite muskot
- ev ett stänk cayennepeppar)
- Till servering:
- rostat bröd
- citronklyftor
- Skala räckorna. Hacka dem eventuellt grovt - det gör jag av den enkla anledningen att det går att packa dem lite tätare då.
- Ta en tjockbottnad kastrull och sätt den på lägsta värmen på en platta.
- I med smör, sardell, citronskalet strimlat i någorlunda tunna skivor och några tag på rivjärnet med muskoten. Överdosera INTE muskot, det blir för räligt. Ha i cayennepeppar om du vill ha det. Jag föredrar ett stänk tabasco över den färdiga rätten.
- Nu är det bara att vänta. Först kommer smöret att smälta. Sen kommer det att bubbla och skumma vita mjölkproteiner över hela ytan. Sedan kommer smöret tystna och mjölkproteinskummet börja sjunka ned mot botten.
- När du ser att det nedsjunkna mjölkproteinet börjar skifta något i färg mot mörkare är det dags att sila smöret.
- Ta en sil och lägg gärna en fuktad urkramad silduk i den (eller ett fuktat urkramat kaffefilter). Sila smöret och släng grumset.
- Blanda ned räkorna i det klarade smöret och skeda upp räkorna i något lämpligt. Två små eller en lite större skål kanske? Se till att inte få med allt smör.
- Tryck till räkorna med skeden så de blir tätt packade med smöret och ställ in i kylen en halvtimme. Skeda över resterande smör och garnera eventuellt med ett lagerblad. Täck med plastfolie och ställ kallt tills det är dags att äta.
- Ta ut räksmöret i alla fall en timme innan det är dags att äta. Servera med rostat bröd, citronklyftor och eventuellt lite tabasco.
Kommentarer
Reflektion med anledning av beskrivningen.
"ett fuktat urkramat kaffefilter"
Melittafilter har ju fel form. Tänk i stället vanliga 12-koppars bryggare (sådana med glasbåsa) med runda filter. Dessa filter passar ju bättre i en normal trådsil.
OBS. Ingen uppmaning att stjäla "på jobbet". Bättre att tala med en kaffeservering och därifrån köpa ett antal filter för någon 10-krona.
Jo, de har fel form, men de funkar ändå om kaffefiltrena är lite större och silen är lite mindre. Annars kan man riva isär två och lägga överlappande.
Aha! Här skönjes en fördel med att bo i en nordtysk hansastad, där Nordseegarnelen garnerar hela grannskapsgarnisonen av åldriga köksor. Det vankas inköp in spe, tilllika tilllagning (ja, jag förespråkar trippelteckning av konsonanter) av dina potted shrimps. Du får säga till om jag skall importera några kilo vid nästa Stockholmsvisit.
JA! PRIVATIMPORTERA! DE ÄR SÅ JÄVLA GODA! *dräglar lyckligt* Alltså jag stammar ju till hälften från Hamburg, så det finns egentligen få saker jag inte vill att du tar med dig från Östersjötyskland. Sillen. Gud. Sillen.
Kallas också hästräka. Om jag är rätt informerad trålade man efter dem på sandstränder med hjälp av hästar.
Sidor