Potatisbullar är sådan där perfekt comfort food och samtidigt politiskt korrekt restmat. Jag älskar att äta dem rakt upp och ned med lingonsylt och knaperstekt fläsk. Det hindrar inte att jag gärna experimenterar med dem och gömmer allt möjligt överblivet i smeten.
Detta recept är sprungen ur min rådande charkuterivånda och blev en riktigt läcker liten rätt som faktiskt smakade som croquetas, den lilla fyllda, friterade tapaskroketten man får överallt i Spanien.
Potatisbullar ”tapas style”
Receptmakare: anders öhman
Portioner: 4
Tid: 30-40 minuter om du har färdigt potatismos
Det ligger i sakens natur att man inte vet hur mycket potatismos man får över. Därför kan man utgå från proportionsprincipen för att anpassa receptet; 5 delar mos + 1 del ägg + 0,5 del mjöl. Delarna räknas i vikt. I praktiken blir det 50 g ägg (snittvikt för ett ägg) + 250 g mos + 25 g mjöl. Har du inte en digitalvåg så är det dags att köpa en. Kökslivet blir mycket enklare.
- 5 dl kallt potatismos
- 2 ägg
- 5 msk vetemjöl
- Tunt skivad skinka av typen parma, jamon iberico, speck, schwarzwald eller någon annan du gillar
- En halv gul lök
- Paprikapulver
- Svartpeppar
- Panko eller skorpmjöl
- Smör
- Blanda potatismos, ägg och mjöl till en jämn smet. Smaksätt med rejält med svartpeppar och en knapp tesked paprikapulver.
- Täck ett helt bakplåtspapper med den tunt skivade skinkan. Torka skinkan i ugn på 150° tills du nästan kan smula sönder den, det tar cirka 20 minuter. Hacka/smula skinkan grovt.
- Finhacka löken och blanda ner den och skinkan i smeten.
- Med en matsked klickar du ut smet på en tallrik med panko/ströbröd och panerar runt om. Detta kan vara lite pyssligt om smeten är för lös.
- Stek i rikligt med smör på strax över medelvärme tills paneringen får en riktigt snygg färg och bullarna är fasta. Ringla lite olivolja över bullarna vid servering.
Kommentarer
Ett svar till ”Potatisbullar ”tapas style””
Finaste restmaten i världen. Jag äslar det! Till och med de potatisbullar man fick i “matan” på lågstadiet.