Politikerna vill ha ett fetare och sjukare folk
På TV4-nyheterna i morse kom den senaste rapporten om svenskarnas lunchvanor. Priserna på restaurang har gått upp de senaste åren vilket gör att svenskarna väljer skräpmat. Ett steg i rätt riktning skulle kunna vara att låta restaurangerna slåss på samma villkor som snabbmatskrogar och take-awaybutiker.
Nu betalar du 25% moms på krogen medan färdigmaten på McD och ICA har en moms på 12%. Lunchsubventionerna med avdragsgilla Rikskuponger försvann för länge sedan.
Vi ska äta dåligt, snabbt och billigt.
Vi ska bli stressade, sjuka och feta.
Restaurangernas ekonomi har jag skrivit tidigare om här på Taffel. Sen hoppas jag naturligtvis att de "svarta lådorna" som numera krävs inte har något med prisuppgångarna att göra... Nej, sänk restaurangmomsen på mat till 6%, återinför avdragsgilla lunchsubventioner så blir vi ett gladare och friskare folk. Skatteförlusterna för staten kommer att kompenseras med lägre sjukvårdskostnader. Win-win!
Kommentarer
Jag tillåter mig göra generaliseringen att de allra flesta lunchhak serverar lika oinspirerad och ohälsosam mat som McDonalds och gänget.
fast äter man på McDonalds och inte ur en papperspåse är väl fortfarande momsen 25% hos snabbmatskedjorna? Men visst, jag är definitivt för sänkt moms för restauranger.
Nyctea: Ja så kan det vara, under rådande förhållanden. När gästen har en möjlighet att välja sållas förhoppningsvis de dåliga bort.
Margit: Ja, men har du tänkt på vad mycket papperspåsar det är på borden...
Erik V: Jo, jag vet. Har själv jobbat på snabbmatställen. Vissa satte i system att trycka på hämtmatknappen eftersom det gav lite godare chanser att avancera till arbetsledare.
jag undrar om man på mcd numera betalar lägre moms om man tar med, det verkar i alla fall inte så, eller de skyltar inte med det
Saknar den bar/restaurang-kultur som finns i södra Europa, med små inrökta hörn som används som både barer och restauranger, där gamla gubbar sitter och röker cigarr och spelar kort med bartendern som satt upp några flaskor vin på bordet, efter att gästerna har ätit massa fet och salt mat.
// Ordförande
Ordförande: Igår kväll, ett par öl över en ensaladilla i baren, lite jámon straight of the bone, så det ska vara :)
Om man går upp 6 och börjar jobba 7 fattar jag att man vill ha rejäl mat vid 12. Men alla jag känner börjar arbeta "kring nio" och skulle må bättre av att inte stoppa i sig en massa lagad mat efter att ha suttit på en kontorsstol i 3 timmar. Lunchen i form av en hel måltid borde fasas ut.
Och sen säger det sig självt att det är orimligt att hoppas att man skall få billig god mat mitt på dagen men behöva betala dyrt för god mat på kvällen.
Att kunna få bra mat under 150 skr på kvällen tycker jag är den stora utmaningen. 2 huvudrätter och 2 glas vin under 500 skr är inte lätt om man vill undvika pizza/pasta/thai.
Kettil, utmärkt! Enklare, nyttigare och billigare lunchalternativ och med den sänkta momsen blir även middagen billigare. Då gör vi så!
Robin: För den äkta genuina känslan krävs det plaststolar och plastbord, helst röda med reklam från något av ölproducenterna typ "Mahou". :)
// Ordförande
Där håller jag inte riktigt med dig ordförande, plastig interiör och Mahou-reklam är inget hinder. Men det känns även lite turistigt, säkert vanligt hos dig i Afrika. Jag föredrar trä, och Estrella-reklam. Eller som på mitt stamställe, interiör i trä, men med namnet taget från ett ölmäke. Martins, by Rafa, som sitter på en stol, kollar fotboll, kedjeröker, småpratar och bara äger.
Just på de mer genuina krogarna här i Afrika är det fina trädetaljer och såna där pinniga metallstolar fast borden brukar vara från Mahou :)
// Ordförande Afrikauppskattarna
Kettil, du måste vara Stockholmare om du inte kan hitta hyfsad tvårätters med två glas vin för under 500 kr. Det är ganska lätt i mindre städer (typ Göteborg) iallafall. Men du kanske är väldigt kräsen? :)
// Ordförande
Ordförande! Hacka inte på stockholmare, de kan inte rå för det. Skrattar du åt de magra barnen i Afrika för att de är så smala också?
Hackar inte på någon, bara nyfiken av naturen. Nej, jag råkar bo i Afrika av andra anledningar än att skratta åt dem, arbetade ett tag för Läkare utan gränser för att hjälpa just såna barn.
// Ordförande
Inte undra på att de svälter när två rätter med vin går på över 500 kronor.
Sidor