Påskpynt och vårgrön kookoo med ärter och dill
Än är inte påskhelgen över och hittills har den varit alldeles alldeles underbar. Förutom att Malmö är varmt och vårigt så har jag fått gå på knyt i olika konstellationer. Påsken firades med vänner och nya bekantskaper, med alltifrån lammköttsfrossande herrar och drajor till pingis och rosépremiär i solen.
Som tur var åkte jag ur pingisturneringen redan efter första matchen så jag kunde mingla i solen och sörpla Esprit du Silène (nr 2246, 87 kr), detta rosévin smakade dessutom utmärkt till buffén som väntade efter sport och lek. Påskens andra lyckade vin var det vita Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2008 (nr 4587, 69 kr) som också fungerade som påskpynt tillsammans med de vackra dubbla och enkla påskliljorna från Möllevångstorget.
Har ni något säkert kort för garanterad buffésuccé, eller sitter ni kanske med flera knytistrumf på hand? Jag har en tendens att göra en maträtt och sedan gå vidare och prova nytt. Någon paradrätt har jag därför inte men efter helgens påskmiddagar så kanske jag har funnit en ändå. På knytkalas är det bra med en rätt som funkar varm, ljummen eller kall och en vårgrön kookoo med ärter och dill är perfekt på påskbordet eller sommarens bufféer. På receptbilden syns ett annat buffébidrag; borani esfenaj som garnerats med saffransgul stekt schalottenlök och gul lök.
Vårgrön kookoo med ärter och dill
Receptmakare: Sofia Gustafson
Portioner: 4 eller till många på knyt
Tid: 40 minuter
Gå loss med andra örter (t ex koriander) eller gröna blad och vitlök för att variera smakerna. Kookoo är sjyst i lunchlådan med bröd, fetaost eller getost, yoghurt och iranska inlagda gurkor från 1&1.
- 5 dl frysta gröna ärter
6 ägg
2,5 dl hackad dill
½ tsk gurkmeja, kan uteslutas
1 tsk salt, eller mer efter smak
svartpeppar
smör till stekning
- Tina ärterna. Mosa eller mixa dem.
- Vispa upp äggen. Bland alla ingredienser.
- Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll i smeten och lägg på locket. Stek tills kookoon är gyllenbrun och vänd sedan på den och stek vidare tills den har stelnat. Om du inte låter den andra sidan stekas gyllene också så får kookon en härlig grön färg från ärterna och dillen.
Kommentarer
Ärtomelett bara måste lagas snarast. Kanske med dill och lite mynta? Eller bockhornsklöver kanske?
Mmmmm! Mycket grönt ska det va, och det är roligt är testa vilka kombinationer man gillar, t ex mynta är gott. Gurkmejan och vitlöken är dock frivilliga. Längtar återigen efter att bo i ett land som har färska örter året runt...
LÅter minst sagt juste i lunchlådan. kanske kan jag t om lära mig gilla frysta, gröna ärtor tack vare det goda sällskapet i denna kombo?
I den här rätten är ju ärterna mosade så det gör stor skillnad. En som åt kookoon med god aptit var helt säker på att det var fisk i den (?_?) !
Själv tycker jag att varje liten ärta är supergod så jag plockar en och en och njuter. Kanske det är ett sätt att återbekanta sig med dem? Att ta en i taget och suga på den länge?!
vad är 1&1? hur är inläggningen den iranska?
Sidor