”Är inte maten klar snart!?”
Helt svettig inser jag att vitello tonnaton inte är helt klar och dessutom ska svalna innan den serveras. Kära hustruns blodsocker är nere i knähöjd vilket innebär att inte ens ett glas vin kan rädda mig. Jag har högst en kvart på mig att improvisera en husfridsräddande förrätt.
Panikförrätt
Receptmakare: anders öhman och en hungrig hustru
Portioner: 2
Tid: max 15 minuter
Ultrasnabbt och lättvarierat. Pepparroten ger ett fantastiskt bra sting till rätten tillsamman med citronskalen.
- 2 ägg
- 1 hg gravad lax…eller rökt
- 1 dl smetana…eller turkisk yoghurt…eller crème fraîsche
- pepparrot
- citron
- rödlök…eller inte
- svart stenbitsrom…eller röd…eller några räkor
- Hårdkoka äggen, kyl ner dem snabbt, skala och skiva dem
- Strimla laxen och rör ned i smetana tillsammans med riven pepparrot och finrivet citronskal
- Bottna en skål med äggen, klicka på laxröran, toppa med lök och stenbitsrom. Eller bygg upp allt på en skiva mörkt bröd.
Kommentarer
Ett svar till ”Panikförrätt”
Varför är inte du hemma hos oss? Det här hade jag bra gärna ätit just nu, såhär en timme innan hemgjorda tunnbrödsrullen ska ätas.