OS-guld: Harissahet gryta med kikärter, spenat, russin, ägg och halloumi
Under de tre senaste veckorna har jag fått stifta bekantskap med Runkkungen, Dr Löve, formikofili och mjuk schanker. Eleverna på Mediegymnasiet i Malmö är väldigt roliga och påhittiga, det gäller bara att kanalisera detta i skolarbetet och det gjorde de i det senaste projektet som hade tema kärlek, sex och relationer. Resultatet visades idag i form av affischer, tidningar, baciller av bomull, radio, tarotkort och raggbullar med mera i en utställning på skolan. Kul!
Nu är jag helt färdig och som så ofta på fredagar får kvällens meny växa fram på färden hem. Först ett stopp på bolaget, sedan Möllans ost och så hem och hoppas att där finns något att äta. Och nu gäller det att ha skåpen fulla, det inte bra snön som gör att jag inte vill gå utanför dörren utan nu är det de Olympiska spelen också. När det på samma kväll kan visas curling, alpint, längdskidor och konståkning får alla ingredienser gå ner i samma gryta. Jag brukar sällan hålla med om att mycket gott blir jättegott men i grytan i receptet nedan tycker jag det blev det. Patrik ville prompt ha halloumi så han stekte osten och serverade till. Huruvida OS är en simpel och usel underhållningsform och sportens ställning i förhållande till kulturens får jag ta ställning till efter OS, jag måste frossa färdigt först.
Harissahet gryta med kikärter, spenat, russin, ägg och halloumi
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4-6
Tid: 1 timme
Servera med bröd eller matvete av något slag och kålsallad, gärna med citronskal i dressingen.
- olivolja till stekning
- 1 stor gul lök eller några schalottenlökar
- 1 morot
- ½ dl sultanarussin
- ½ tsk malen spiskummin
- ca 1 msk harissa
- ½ tsk paprikapulver
- 2 burkar körsbärstomater
- 1 msk sherryvinäger
- salt
- 1 burk kikärter, ca 3 dl kokta
- 150 g fryst bladspenat
- svartpeppar
- 6 ägg
- ev 200 g halloumi
- Hacka löken.
- Skala moroten och tärna den smått.
- Hetta upp olja i en djup och vid stekpanna eller gryta och stek löken mjuk och lätt gyllene. Låt morotstärningarna steka med i några minuter.
- Tillsätt spiskummin och russin, rör om.
- Rör ner harissa och paprikapulver, häll i tomater och vinäger, salta och låt puttra i 20 minuter.
- Tina spenaten, krama ur den ordentligt.
- Rör försiktigt ner kikärter och spenat i grytan, kanske behövs lite vätska.
- Smaka av med salt, svartpeppar och vinäger.
- Skär halloumin i stora tärningar, vänd ner den i grytan eller stek den senare och servera till.
- Gör gropar i grytan och knäck ner äggen däri. Fortsätt puttra tills äggen stelnat, du kan lägga på locket så äggen stelnar runt om.
Kommentarer
Jag äter grytan mest till vardags, kanske för att den är billig och enkel, men vad är det som säger att bjudmat inte kan vara det? Rödvinsvinäger går bra också, smaka dig fram till hur syrligt du vill ha det. Annars rekommenderar jag att köpa sherryvinäger eftersom det är så gott och användbart, om du eller någon annan åker till Spanien, passa på att köpa då!
Låter mumsigt-kann som bjudrätt. Vad använder du för vinäger om du inte har sherryvinäger?
Egentligen är russin och ägg en sån där "omöjlig" kombo. Men med de här andra ingredienserna blir det ju hur bra som helst. Det här skulle jag vilja äta nu!
(^_^) Alla gånger har jag inte koll, men något har man väl lärt sig efter alla års matlagning, utvecklat en känsla för vad som funkar. När känslan infinner sig är livet gott.
För övrigt en rätt som tillhör min om vinterns största kategori: tröstmat.
Jag är också en OS-knarkare och tyckte för ovanlighets skull det var skönt att vakna vid fyrasnåret - då kunde man ju få se båd' konståkning och curling i lugn och ro. Harissagrytan får jag prova göra någon dag snart, känns det som
Mmmm! Riktigt god gryta som kommer hamna på min skåpmatslista! Åt den utan haloumi men med ris och det var uppskattat av alla gäster.
Men vad roligt, Karin!
Sidor