Om jag ger er mitt Paris, vill ni ge mig ert New York då?
Kan inte tro att jag ska resa till New York! Kanske kan ni hjälpa mig att få min vårvintriga New York-resa lika god som den till Paris? Augusti känns långt borta, det var sensommar och skördetid för fantastiska frukter och grönsaker. Jag har tidigare berättat om kaffet och kinamaten men i Paris tog jag också pulsen på några marknader. Efter tips från Eva besökte jag den ekologiska i Batignolles, en marknad inte helt olik en Berlinsk Bio-Wochenmarkt, med vackra tomater, väldoftande och krokiga, ostar från små producenter, persikor, aprikoser, sommarsquash och gröna blad.
En kompis tog mig med till den myllrande Barbès-marknaden. Det var inte läge för fotografering utan det var bara att hänga med i strömmen mellan de många stånden. Några utmärkte sig med salta citroner, örter, färska lagerblad, salvia, basilika, olika sorters mynta, stora runda persikor som var blekt gulvita och bara lite rosiga med vitt fruktkött, saftiga, söta och friska, perfekt mogna. Mest spännande var en portlakliknande grönsak med feta blad som såg ut att vara täckta av små gnistrande vattendroppar som kändes klibbiga.
På Galeries Lafayette lyxshoppade jag i fruktdisken, där fick jag persikor ätmogna för dagen och morgondagen, utvalda av expediten: Vita persikor och pêches de vigne vars vita fruktkött tonar ut mot vinrött alldeles innanför skalet. De smakar nästan vin eller druvjuice, eller hallon. De har en betydligt starkare, skarpare och friskare smak än vanliga persikor. Pêches de vinge har ett tjockt skal med tät ludd, man kan därför vilja dra bort skalet, man nästan tro att man håller i en rödbeta när fruktköttet är blottat.
Ett sista tips är: Cykla! Jag älskar att cykla och det är ett bra sätt att se mer av staden eftersom man håller sig ovan jord och gärna snirklar in sig på lugnare gator där man får cykla ifred från bilar, bussar och de himla många motorcyklarna. Är man lite harig är söndagar en bra cykeldag eftersom många gator i centrala delar av Paris är avstängda för biltrafik. Håll utkik efter cykelställen skyltade med Vélib', men en varning är på sin plats, depositionen man lämnar som säkerhet för cykeln kan ta lång tid att få tillbaka. Det är inte så kul att ligga ute med 150 euro för varje dag man hyr cykel, skaffar men veckokort slipper man det problemet.
Kommentarer
snabblunch på http://www.shakeshack.com/
Annars finns det nästan för många bra ställen i new york. Oavsett vad man tipsar om finns det antagligen något som är bättre just nu.
Väldigt mycket New York:
http://www.thelittleowlnyc.com/
Trots att molekylär gastronomi är lite uttjatat (understatement) så rekommenderar jag ett besök på WD50 å det varmaste. Galen och galet god mat, och en seriös drinkbar.
Hos Gunilla Kinn kanske du kan finna information.
http://gunillasdagbok.blogspot.com/
Eller hos Elina Jonsson
http://strollingnewyork.blogspot.com/
http://elinaelinaelina.blogspot.com/
Galet är bra! Och drinkar, yes.
Danji - ett nyöppnat ställe på 58th street rekommenderas starkt. Kökschefen kommer direkt från Daniel men har valt att hämta inspiration från sitt koreanska arv och kombinera detta med den moderna gastronomins professionalitet och presentation. Restaurangchefen är dessutom hur trevlig som helst och drinkarna en sann njutning.
En bar som inte får missas är Ward III i Tribeca. Riktigt duktiga bartenders som behandlar var drink med respekt. Lokalen är riktigt härlig om än svår att hitta och köket är öppet till fyra på morgonen.
La Esquina har behandlats tidigare på Taffel men är just så bra som det sägs och en promenad genom Chinatown leder garanterat till intressanta om än något märkliga gastronomiska upptäckter.
Tack! Antecknar...
Kolla din kommetatorsgranskning.
Fastnade redan i söndags.
åh, jag kan så rekommendera Les Halles! Fransk bistro i new yorkisk tappning, fantastiskt kött och effektiv service som heter duga :) Packat på helgerna och ganska hög ljudvolym, så om ni bokar bord se om det går att få ett bord i den inglasade verandan (? heter det så?). Ligger på Park Avenue 411 SOUTH.
http://sarabloggar.wordpress.com/2009/03/14/ny-dag-tva/
Word, Sara.
Sidor