Om att lära sig älska morötter. Eller: Vafan gör man med säsongens sista marockanska bergamott?
Morötterna och jag. Nej, jag har ingen särskilt vacker roll i den historien. Jag har svikit, ljugit och nonchalerat. Föredragit andras sällskap på ett ganska förolämpande vis. Men de har väntat där troget, kanske lite surmulet. Jo, visst har jag ett par riktigt bra morotsrecept, men de bygger mer eller mindre på bedrägeri: att skyla över morötternas lite slätstrukna personlighet. Egentligen lagar jag ju morötter i självförsvar eftersom jag får nya varje vecka med Årstidernas sändningar. Det här året har det faktiskt lossnat och moroten och jag har kommit på god rot med varandra. Det här är kanske det första recept jag gjort som hyllar moroten. Och det när de är som vintersturigast. Hemligheten är att skära morötterna i precis lagom stora, lite oregelbundna bitar och råsteka dem. Kryddningen kan du variera. I går blev utgångspunkten en boussera (marockansk bergamott) som låg i fruktskålen och såg lite moloken ut. Annan citrus kan ersätta – till exempel lika delar mandarin och citron eller mandarin och lime. Eller bara en riktigt bra ekocitron. Håll till godo!
Råstekta morötter med svartpeppar, fänkål, lagerblad och bergamott
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 6-8
Tid: 20 minuter
Det är väldigt viktigt att få tag på bra vitlök. Den får absolut inte vara mjuk, torkad eller ha börjat gro. Var inte rädd att punga ut lite extra. Man kan tänka sig lite, lite finstrimlad bladpersilja eller annan kryddört i sammanhanget. Men själva idén i den här rätten är ju att låta morötterna komma till tals. Servera till fisk eller lamm.
- 500 g morötter, helst ganska tunna
- drygt 1 dl god men inte svindyr olivolja
- 4 klyftor fin vitlök
- 2 små lagerblad
- 1 tsk svartpepparkorn
- 1 tsk fänkålsfrö
- 3/4 tsk grovt havssalt
- 1 boussera eller 1/2 ekocitron
- 1 tsk sherryvinäger
- 1/2 tsk råsocker eller ljust muscovadosocker,
- ev. en jättenäve lucqueoliver eller andra gröna oliver
- lite grönt från trädgården: löktrav eller gräslök
- Skala morötterna. Halvera dem eller skär dem i fyra kvartar på längden om de är bamsiga. Skär i ganska stora bitar genom att först skära ett snitt i 45° vinkel, sedan vrida moroten/biten ett kvarts eller ett halvt varv och skära ett nytt snitt i samma vinkel. Du får kläm på det efter ett par bitar. Det viktiga är att bitarna är så pass stora att de hinner få lite färg innan de blir överstekta.
- Hetta upp oljan i 1 gigantisk eller 2 teflonpannor på hög värme (eller så får du steka i två omgångar). Lägg ner morötterna. De ska ligga ganska tätt men inte så tätt att de li ligger packade, då blir de för kokta.
- Låt ligga lite innan du vänder runt. Stek tills de börjar få färg och mjukna. Rör bara om då och då. Låt de oskalade vitlöksklyftorna steka med ett par minuter så att de mjuknar.
- Bryt lagerbladet i bitar. Mortla till sammans med saltet. Mortla ner svartpeppar och fänkål på slutet, de ska bara vara grovmortlade. När morötterna fått en aning färg och är mjuka vänder du ner kryddsaltet och rör runt sakta 10 sekunder. Dra pannan av värmen. Pressa ner vitlökslyftorna. Vänd ner vinäger och socker. Raspa över lite citrusskal (ungefär halva om det är en boussera eller liten citron). Pressa ner 1-2 msk bergamott eller citron. Smaka av.
- Låt svalna. Blanda ner avrunna oliver. Servera lätt ljummade eller rumstempererade. Strö över något grönt vid servering.
Kommentarer
Helt underbar blogg, alltid lika trevligt att läsa dina underfundiga texter och tips! En fråga: denna olivolja som skvätts över/under maten: vilken sort ska man ta så det inte smakar som blöt kartong luktar? Det ser så enkelt ut när Jamie och andra TV-kockar skvätter " a drizzle of a good olive oil" men fanken det smakar fränt! Har ej hittat nåt "good" googletips. Eller smakmässigt: MÅSTE det vara olivolja eller duger annan olja lika bra...? Vitamin/smakmässigt? /Pia
Men ska inte vitlöksklyftorna vara med någonstans efter att de mjuknat?
Tack för bra tips om hur man kan tillaga morötter på ett annat sätt! Har fundederat länge på något bra förslag!
Tack snälla Ti! De ska pressas ner på slutet!
@pia: Tack du! Kanske gillar du helt enkelt inte olivolja? I så fall kan du använda neutral rapsolja. Men livet blir onekligen lite tråkigare då. Annars är tipset att köpa riktigt bra olivolja på stor dunk. Den håller sig länge och priset blir helt plötsligt anständigt även för rätt fina ekologiska oljor. Jag köper 3-liters dunk från Årstiderna (mycket prisvärd) och så har jag några småflaskor superfin olja till sallader.
Lycka till! Berätta hur det gick!
Kommit på god rot! Med varandra! HA!
/hälsningar från den som alltid fokuserar på det essentiella
Hej Lisa!
Var fick du tag på bergamott?
Bergamotterna är slut för säsongen. Min kom från Årstiderna. I Malmö finns de bl a på Morot&Annat eller Möllevångstorget. Eftersom jag inte vet vilken världsdel du bor i, än mindre vilken stad har jag svårt att hjälpa dig längre än så. Lycka till nästa år!
Sidor