Nytt år och nya tag. Gott nytt år på er.
Nu ska det nog bli fart på bloggandet också från min sida. Jag är skapligt intresserad av att laga julmat och nyårsmat, men jag är dessvärre totalt ointresserad av att skriva om det. Därför blir det lätt lite tyst kring mig runt helgerna. Den viktigaste och bästa maten ska vi ju inte äta mellan jul och nyår heller, den ska vi stoppa i oss mellan nyår och jul.
Vad kan man då räkna med i bloggväg från mig under det kommande året?
Som vanligt är allt jag skriver om glutenfritt. Jag brukar inte göra en stor grej av det och jag glömmer ofta att märka mina recept som glutenfria. Ibland skriver jag recepten med vetemjöl istället för glutenfritt ersättningsmjöl för andras bekvämlighet, men det som åker in i mitt kakhål är alltid glutenfritt. Jag hör nämligen till den lilla lyckliga del av befolkning som har problem med autoimmunitet, som glutenintolerans/celiaki är en del av. Min glutenintolerans är alltså diagnisticerad på sjukhus och inte på egen hand. Jag såg för övrigt nyligen ett sånt där vittnesmålsinlägg som snurrade runt på Facebook om att gluten ger epilepsi eller vad fan det nu var för knäppt. Som glutenintolerant tjänar jag så klart på att det finns en glutenfritrend då det kommer ut bättre ersättningsprodukter på marknaden men den vetenskapliga sidan av mig avskyr den där sortens humbug. Nåja, vi släpper det.
Det man verkligen kan reagera på med mina recept då är att jag faktiskt använder gluteninnehållande specialråvaror ibland, t ex soja och kinesisk chili- och bönpasta. Jag verkar också dricka öl. Ja, det är helt korrekt. Skulle jag dundra i mig en fin surdegsmacka så skulle jag så klart få tillbringa ett par tre dagar på muggen, men en liten mängd gluten verkar inte vara några större problem, därför funkar det med öl (inte all öl - många belgiska ale och all veteöl går åt helvete) och måttliga mängder av sånt som innehåller lite vete som t ex soja och sånt. Det är nästan alltid en fråga om mängder.
En annan sak ni kan räkna med från mig är mer vegetariskt. En olycka kommer sällan ensam och det är inte ovanligt att man har fler autoimmuna sjukdomar än en. Min andra är en autoimmun njursjukdom som gör att mina njurar funkar sämre. Detta ger mig lite problem med proteiner och jag mår helt klart bäst av att dra ner på dessa. Äter jag mycket proteiner så är det inte ovanligt att jag får gikt (gubbe!) och det är fan hemskt. Jag kommer absolut inte sluta äta animalier men av flera skäl kommer det dras ner på det under året. Det troliga är att det blir mest fegvego då jag inte riktigt har något personligt incitament att avstå allt kött, men jag blir faktiskt mer och mer nyfiken på veganskt. Lisa Förare Winbladh sa vid ett tillfälle att veganskt ofta blir bättre eftersom man anstränger sig mer när man lagar det, och det har hon faktiskt helt rätt i. Så räkna med en del veganskt också.
Där har ni planen. Gott nytt år. Hoppas att ni inte har avgivit några jävliga nyårslöften och tänk på att livet är kort. Varför jag har en bild på lök i blogghuvudet vet jag inte.
Det här receptet har sitt ursprung ur ett av mina absoluta favoritrecept - Thailändska fläskfärsbullar. Jag har länge tänkt laborera med att göra den rätten vegetarisk och i mellandagarna testade jag ett stort antal varianter för att få till det. Det luriga med veganska bollar och biffar är konsistensen eller egentligen optimeringen av textur och hållfasthet. Här är resultatet.
Är ni inte superpetiga med att det ska vara veganskt så kan ni ersätta kombinationen miso/chili-bönpasta med asiatisk fisksås. För mig blev det lite viktigt att få det helt veganskt den här gången.
Överlag så är det ett hett tips att ersätta fisksås med 50:50 miso och chili-bönpasta. Det smakar inte lika men är en fullgod ersättning till umamin i fisksåsen, den veganska matens akilleshäl.
En viktig sak med rätten är nog att använda fritös vid friteringen. Fritösen är skitsnabb på att justera upp temperaturen snabbt hos oljan när maten läggs ner. Friterar ni i gryta så se till att verkligen ta jättelite i taget. Om bollarna bara ramlar isär så är det inte mitt fel, då har ni friterat på för låg temperatur.
Till bollarna gör jag Lisas (Peter Gordons) fantastiska sweet-chilisås. Även här kan man ersätta fisksåsen med miso och chili-bönpasta.
Jag tänkte babbla mer om veganska bullar och biffar i morgon så stay tuned.