Till att börja med – vad jobbar ni med?
LL: Jag är copywriter, matskribent och kokboksförfattare med ett par titlar på mitt samvete.
HF: Jag jobbar inte.
Hur länge har ni samarbetat?
LL: Sedan januari 2007. Jag var hemma med mitt första barn, hade skrivklåda och tänkte väldigt mycket på vad vi skulle äta till middag.
HF: Så en kväll stoppade någon ett mystiskt piller i våra latte och när vi vaknade till sans var vi bloggare!
En pratsam hemmafru, en försvunnen vigselring, en österrikisk sexolog, ett borttrollat fläskberg, futurister på krigsstigen, rotfrukter i motljus, frigörande övningar, dansmaskiner och kölhalning,
Kommentarer
Jag brukar köpa högrev eller fransyska istället för grytbitar. Det är vanligtvis billigare också.
Jag sitter i Amrika, och har ar den vanliga oljan "canola oil", och det betyder: "Canadian oil low acid" och det ar mestadels raps; och ordentligt processad till oigenkannlighet.
Anonym osmaklig/ingen smak- olja, om man inte vill ha nagon smak; bara sa dar lite fegis-mat. Eller om man inte har nagon smak........
Jag har köpt Björkolja i Köpenhamn dock ett svenskt märke men kommer inte ihåg vad. Köpte det på http://www.meyersdeli.dk/
Jag använder pumpaolja, alltså olja gjort på pumpakärnor, främst som saladsdressing. Det är morklila i färgen , aromatiskt och fyllig i smaken ,vanlig i Slovenien, väldigt ovanligt här men värd att prova om man vill vara inovativ. Finns i turkafärrer skulle jag tro:-)
Jag köper, av princip, svensk rapsolja. Inte nödvändigtvis kallpressad, men rapsolja. Jag har två saker som jag av princip alltid köper, eko-ägg och rapsoljan. Har lite svårt för den starka smaken i olivolja ibland.
Köper rapsolja av rena miljö, eller växtmiljöskäl, bidra till att man kan fortsätta odla raps i Sverige och hålla fälten öppna.
Så i en rovoljelampa hade man helt enkelt rapsolja? Ahaa..
Raps är fö en korsning mellan ryps och kål från början, fick jag lära mej på lantbruksskolan :)
Det kanske är lika kemiskt och konstgjort som margarin?
ah, tall kanske inte är så svårpressat, ialla fall inte barren. Tallbarrsolja finns ju. Men den finns nog inte i matoljan....hoppas jag. Men kanske för att matoljan skall lukta lite naturlig...
sorry, kan inte hjälpa till. jag har bara oliv och raps (och jordnöt, och sesam, och tistel, och valmo) men ingen som är bara mat - så det finns inga innehållsförtäckningar att titta på.. kanske om du kollar på Coop Gröndal nästa gång du är där?
Zetas innehåller en blandning av soja-, solros- och rapsolja. Av högklassig kvalitet, om man ska tro etiketten.
Det står på förpackningarna. "Matolja" brukar vara en blandning.
Och vad var den forna Kronoljan sprungen ur?
Matolja är alltså en blandning av olika växtoljor, gissningsvis av lite enklare snitt. Så har vi (ni) rett ut den saken! Tackar och bugar.
Canola oil. Vilken smeksam förkortning av något som faktiskt verkar helt värdelöst dåligt. Canola. Det var det lenaste ordet på länge!
Anna, jag vill veta mer om björkoljan. Pris, smak och användningsområde.
Apoteket har en handkräm som skryter med att det finns canola oil i den... nu när jag vet känner jag mig lite dum...
Och björkolja ska tydligen vara bra mot celluliter, fast utvärtes då.
Lotta, kan inte du reda ut vad barnolja är gjort på också? Kan man steka i det?
Barnolja är inte gjort av barn, det är ungefär samma sak som vaselin och gjort av mineralolja som, om jag minns rätt, är en biprodukt vid framställning av bensin ur råolja.
Barnister är gissningsvis det godaste fett som finns men ska av naturliga skäl stanna där det är. Brukar dessutom försvinna framåt fyraårsåldern om man inte ger ungarna för mycket läsk.
Canola oil är rapsolja på en speciell korsning av raps från Kanada som ger en olja med särskilt låg syrahalt.
Björkoljan innehåller björksavextrakt och rapsolja: http://www.nordictaste.se/produkter1.html#307
Sist jag kollade på min matoljeflaska så stod det att den var en blandning av raps- och solrosolja :-)
Läste precis en lång artikel om dig och upptäckte att du är från Tuve! Inte ofta man läser om Tuve så därför hajade jag till, är också därifrån:-)Får kika i någon gammal skolkatalog när jag kommer hem tror jag ;-)
Nej talloljan pressas inte ur tallen, den destilleras ur tallved. Man kan också få den som en biprodukt vid tillverkning av sulfatmassa.
När jag var ung, fanns bara Matolja = Kronolja och möjligen någon liten flaska olivolja i affärerna. Matoljan var gjord på soja, om jag minns rätt. Smakade inte alls gott.
Wiki har en lång artikel om "Canola"
http://en.wikipedia.org/wiki/Canola.
Om rapsodling i Svrige.
http://www.shenet.se/vaxter/raps.html
Uppmärksamma speciellt dessa rader ang "Canola"
"Till modern mytologi må väl räknas det amerikanska undvikandet av det engelska ordet rape = raps (av latin rapa = rova). För att undvika alla tänkbara och otänkbara missförstånd om våldtäkt säger man numera canola oavsett rapssort."
"Canola" säljs även i Australien. Ang GB vet jag ej.
Lotta: Kolla granskningsbåset. Fastnade där pga dubbla länkar ang canola.
Canola oil - http://en.wikipedia.org/wiki/Canola
Är det inte rapsolja helt enkelt?
Nä, du vet väl att "alla växter är ätliga utom den stolta furan". (Falstaff, Fakir)
Matolja, alltid lika krångligt!
Du missar väl inte att du nu kan hjälpa till att främja gastronomi-Sverige genom att bedöma de restauranger, konditorier,chocolatterier, specialkaffeställen & matstopp du besöker! Detta gör du via Sveriges Bästa Bords hemsida.
Matolja är väl ett namn som producenter tagit till sig för att kunna sälja växtolja av olika blandningar, beroende helt på vilken växtolja som är billigast på marknaden och har de egenskaper folk i allmänhet vill ha från en matolja, dvs utan smak och karaktär. Tror jag. För tillfället har t.ex. sojabönsoljan blivit dyrare än rapsoljan, åtminstone är det så i Sverige.
Kanske rovolja? Nytt utdrag från tidigare refererad Shenet-artikel.
"Rybs, ryps (Brassica rapa ssp. oleifera): Liknar raps och odlas liksom denna som oljeväxt i sommarform (annua) och vinterform (biennis) i Sverige; oljorna av rybs, raps och senap kallades förr med ett gemensamt namn rovolja.2
Kanske rovolja? Nytt utdrag från tidigare refererad Shenet-artikel.
"Rybs, ryps (Brassica rapa ssp. oleifera): Liknar raps och odlas liksom denna som oljeväxt i sommarform (annua) och vinterform (biennis) i Sverige; oljorna av rybs, raps och senap kallades förr med ett gemensamt namn rovolja".
Hej Lotta.
jag vill komma i kontakt med dig.
mejla mig så berättar jag mer.
monika.bohman@sr.se
Jag är redaktör för programmet Äntligen i P4 Radio Stockholm.
För mig som sojaallergiker är matolja ett mycket jobbigt begrepp. Lite som den vegetabiliska olja som finns i alla möjliga innehållsförteckningar. Den tillåter helt enkelt tillverkaren använda vilken olja de kan få tag i billigast för tillfället utan att riktigt behöva bry sig med att specificera varifrån sagd olja kommer. Oftast palm, soja eller solros dock, men hur vet man vilken?
Frityrolja då? Känns onekligen avtändande att använda sig av en olja pressad av gamla dammiga plastiga fritöser, årgång -88. Eller är den gjord på fritörerna, alltså de som manövrerar denna onekligen kulinariskt fantastiska maskin? Överviktiga tonåringar i hårnät och osmickrande uniformer. Nej jag håller mig då borta från frityrolja...
Frityrolja är också en blandning av olika oljor som har a) hög rökpunkt och b) inte har så mycket smak i sig. Olivolja passar dåligt för fritering, däremot jordnötsolja, rapsolja, majsolja. Jordnötsolja ger ett jättefint resultat.
Det finns så mycket i affärerna som inte anges på rätt sätt. Vet ni tex vart grytbitarna sitter på kossan?
Jag skulle vilja gissa på köttet utmed sidorna men misstänker att grytbitarna kommer från fransyskan.
Sidor